Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πατίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατίνι

Το πατίνι είναι ένα δίτροχο όχημα χωρίς μηχανή, χωρίς πεντάλ και χωρίς σέλα ή άλλο κάθισμα, στο οποίο ο οδηγός στέκεται όρθιος τοποθετώντας το ένα πόδι του στον πεπλατυσμένο άξονα που ενώνει τους δυο τροχούς ενώ με το άλλο δίνει ώθηση με συνεχείς παλινδρομικές κινήσεις εκκρεμούς ώστε να μετακινηθεί το όχημα.

Η ορολογία πατίνια χρησιμοποιείται και για τα τροχοπέδιλα σπανιότερα και για τα παγοπέδιλα, χρησιμοποιείται μεταφορικά στην έκφραση "Μου έκανες τη ζωή πατίνι" η οποία σημαίνει μου δυσκολεύεις τη ζωή.

Πάνω από την μπροστινή ρόδα υπάρχει κάθετη ράβδος η οποία απολήγει στο τιμόνι. Το τιμόνι αποτελείται από μια οριζόντια ράβδο η οποία φέρει εκατέρωθεν δύο χερούλια που πολλές φορές είναι επενδυμένα με αφρώδες αντιολισθητικό υλικό. Το τιμόνι επιτρέπει στην κάθετη ράβδο να κάνει πλήρη περιστροφή δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να στρίψει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Τα πιο σύγχρονα πατίνια έχουν πάνω από την πίσω ρόδα τους φρένο, το οποίο ενεργοποιείται όταν το πατάει ο οδηγός με το πόδι του. Υπάρχουν μεταλλικά και ξύλινα πατίνια, σταθερά και πτυσσόμενα.

Πνευματικά ελαστικά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τα ποδήλατα γίνουν δημοφιλή στα παιδιά, τα ατσάλινα πατίνια με δύο μικρούς τροχούς ποδηλάτου ήταν πιο συνηθισμένα.[1][2] Γύρω στο 1987, πολλοί κατασκευαστές BMX παρήγαγαν σκούτερ που έμοιαζαν με BMX, όπως το Scoot. Αυτοί οι κατασκευαστές διέκοψαν την παραγωγή σκούτερ, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές σκούτερ εμφανίστηκαν τα επόμενα χρόνια και συνεχίζουν να λειτουργούν. Αυτά τα σκούτερ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές για οικιακούς σκοπούς, επειδή είναι ταχύτερα από τα πτυσσόμενα σκούτερ. Ορισμένα έχουν σχεδιαστεί για οδήγηση εκτός δρόμου και ονομάζονται σκούτερ βουνού.

Ηλεκτρικά σκούτερ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ηλεκτρικά μοντέλα έγιναν πιο δημοφιλή από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.[3] Συχνά κατασκευάζονται για ενοικίαση, όπως τα ηλεκτρικά σκούτερ της Lime.

Τα ηλεκτρικά σκούτερ κινούνται με ηλεκτρικό κινητήρα.[4] Η ηλεκτρική ενέργεια για τον ηλεκτροκινητήρα παρέχεται από μια μπαταρία που είναι τοποθετημένη κάτω από την πλατφόρμα, στο τιμόνι ή στην περιοχή του μπροστινού ελαστικού.[5] Τα περισσότερα μοντέλα χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι προδιαγραφές τους εκφράζονται σε βολτ (συνήθως 48V) και αμπέρ-ώρες (Ah), ενώ η απόδοση μπορεί να υπολογιστεί σε Watt/ώρες (Wh) πολλαπλασιάζοντας την τάση με το αμπέρ/ώρα (Ah).

Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, είναι προτιμότερο να την αποθηκεύετε όχι πολύ γεμάτη και όχι πολύ αποφορτισμένη. Ιδανικά, αποθηκεύστε μια τέτοια μπαταρία σε φόρτιση 10-90%.[6]

Επαγγελματικά σκούτερ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σκούτερ που χρησιμοποιούνται για ακραία αθλήματα ονομάζονται επαγγελματικά σκούτερ.[7][8] Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αντέχουν σε ζημιές όταν ο αναβάτης εκτελεί ακροβατικά και άλματα. Πολλές μάρκες ειδικεύονται σε σκούτερ ακροβατικών και αξεσουάρ, όπως ελαφριά και υψηλής αντοχής εξαρτήματα, κράνη, μαξιλάρια, ράμπες, κεριά, κολλητική ταινία, λαβές, ρουλεμάν και ρούχα.

  1. «From bikes to skates: Environment-friendly means of transportation». www.dailysabah.com. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024. 
  2. «What was the first scooter brand?». ids-water.com. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024. 
  3. «The History Of The Motorized Electric Scooter». www.myproscooter.com. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024. 
  4. «Electric Scooters: A Beginner's Guide». electric.guide. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024. 
  5. «How Do Electric Scooters Work». escooternerds.com. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024. 
  6. «How Can I Extend The Life Of My E-Scooter Battery?». vmax-escooter.us. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024. 
  7. «Learn About the Extreme Sport Freestyle Scootering». winchandpulley.com. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024. 
  8. «Freestyle Scooters are Rising in Popularity». blog.sisuguard.com. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024.