Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπανιέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μπανιέρα είναι ένα μεγάλο δοχείο για τη συγκράτηση του νερού στην οποία ένα άτομο μπορεί να κάνει μπάνιο. Οι περισσότερες σύγχρονες μπανιέρες κατασκευάζονται από θερμοδιαμορφωμένο ακρυλικό, πορσελάνη, εμαγιέ ή χάλυβα. Μια μπανιέρα συνήθως τοποθετείται στην τουαλέτα ενός σπιτιού.

Οι σύγχρονες μπανιέρες έχουν έναν κύκλο στην βόρεια μεριά της μπανιέρας για να φεύγουν τα νερά. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες μπανιέρες ήταν σχεδόν ορθογώνιου σχήματος, αλλά με την έλευση των ακρυλικών θερμοδιαμορφωμένων λουτρών, περισσότερα σχήματα καθίστανται διαθέσιμα. Οι περισσότερες μπανιέρες είναι λευκές, όμως μπορούν να βρεθούν και σε περισσότερα χρώματα.

Μια μπανιέρα με νύχια και πόδια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 19ου αιώνα, μια μπανιέρα με πόδια λιονταριού θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Αρχικά ήταν κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο και καλυμμένο με πορσελάνη. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει συμβάλει στη μείωση των τιμών των μπανιέρων με πόδια λιονταριού, οι οποίες μπορούν πλέον να κατασκευαστούν από υαλοβάμβακα, ακρυλικό ή άλλα σύγχρονα υλικά. Μια μπανιέρα με πόδια λιονταριού απαιτεί συνήθως περισσότερο νερό από μια κανονική μπανιέρα, επειδή τείνει να είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος.

Η παιδική μπανιέρα χρησιμοποιείται για το μπάνιο των μωρών, ιδίως εκείνων που δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλα για να καθίσουν μόνα τους.[1][2][3] Αυτό μπορεί να είναι είτε μια μικρή ανεξάρτητη μπανιέρα γεμάτη με νερό από άλλη πηγή, είτε μια συσκευή στήριξης μωρού που ταιριάζει σε μια κανονική μπανιέρα. Πολλά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να γέρνει προς τα πίσω, διατηρώντας το κεφάλι του πάνω από το νερό.

Οι μπανιέρες με υδρομασάζ έγιναν δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960 και του 1970.[4] Ένα σπα ή υδρομασάζ αναφέρεται επίσης ως "Jacuzzi",[5] καθώς η λέξη έγινε κοινή μετά την εισαγωγή του "Jacuzzi Spa" από τον κατασκευαστή υδραυλικών εξαρτημάτων Jacuzzi το 1968.[6] Οι φυσαλίδες αέρα μπορούν να εισέλθουν στα ακροφύσια με τη χρήση αντλίας Venturi για την απομάκρυνση του αέρα.

Φουσκωτές μπανιέρες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φουσκωτή μπανιέρα είναι μια εξειδικευμένη φορητή μπανιέρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για μπάνια που διαθέτουν ντους αλλά όχι ενσωματωμένες μπανιέρες. Είναι επίσης φθηνά και εξοικονομούν χώρο.[7] Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένα αξεσουάρ, όπως μαξιλάρια, πλάτες και/ή μπράτσα που φουσκώνουν με αέρα και ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ακόμη και ποτηροθήκες. Οι φουσκωτές μπανιέρες αποτελούνται συνήθως από πολλά μικρά φουσκωτά μέρη που μαζί σχηματίζουν μια μπανιέρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Bathtubs στο Wikimedia Commons
  • Λεξιλογικός ορισμός του μπανιέρα στο Βικιλεξικό
  1. «How to Bathe Your Baby While Traveling». parenthoodadventures.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2024. 
  2. «Baby Bathtubs: All You Need To Know». www.eurokidsindia.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2024. 
  3. «Top Baby Bath Tub Picks». parentporch.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2024. 
  4. «What is a Whirlpool Tub: Everything you Need to Know». www.badeloftusa.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2024. 
  5. «Romantic Getaways». www.tubhotels.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2024. 
  6. «Jacuzzi vs. Hot Tub: Spas, Hot Tubs, and Jacuzzis». wellisspa.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2024. 
  7. «4 Best Portable Inflatable Bathtub For Adults». www.whichinflatable.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2024.