Απορροφητήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απορροφητήρας σε διαμέρισμα

Ο απορροφητήρας είναι συσκευή η οποία τοποθετείται πάνω από τις εστίες μαγειρέματος στο χώρο της κουζίνας, ώστε να απορροφά τις μυρωδιές και τους ατμούς που δημιουργούνται από το μαγείρεμα, προκειμένου να παραμένει καθαρός ο αέρας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο απορροφητήρας αποτελεί εφεύρεση του 19ου αιώνα. Εφευρέθηκε στις ΗΠΑ κι ύστερα διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα ήρθε στη δεκαετία του 1950.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι απορροφητήρες κουζίνας κατηγοριοποιούνται σε γενικές γραμμές σε απορροφητήρες με αγωγούς και χωρίς αγωγούς. Αυτή η ταξινόμηση αυτών των απορροφητήρων κουζίνας[1][2] βασίζεται αποκλειστικά στον τρόπο με τον οποίο οι απορροφητήρες επεξεργάζονται τον αέρα εισαγωγής.

Κουκούλες κουζίνας αγωγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι απορροφητήρες κουζίνας με αγωγούς είναι ο πιο κοινός και βασικός τύπος απορροφητήρων κουζίνας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένας απορροφητήρας κουζίνας με αγωγό διαθέτει έναν αγωγό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία και την απομάκρυνση του καπνού που παράγεται πάνω από τη σόμπα της κουζίνας.

Οι απορροφητήρες μεγάλου μεγέθους χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εμπορικά εστιατόρια και δημόσιες κουζίνες.

Οι απορροφητήρες με αγωγούς έχουν συνήθως υψηλότερες τιμές CFM, επιτρέποντας πιο ισχυρή ροή αέρα, και το σύστημα αγωγών παρέχει άμεση ροή αέρα προς το ύπαιθρο.[3][4][5]

Απορροφητήρες κουζίνας χωρίς αγωγούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι απορροφητήρες κουζίνας χωρίς επαφή δεν διαθέτουν αγωγούς που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του αέρα. Αντίθετα, χρησιμοποιεί ισχυρό φιλτράρισμα του αέρα και στη συνέχεια αντλεί τον αέρα πίσω στο δωμάτιο. Αυτοί οι τύποι απορροφητήρων χρησιμοποιούνται συνήθως σε σπίτια.

Προεξοχή απορροφητήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνιστάται η χρήση μεγάλων προεξοχών απορροφητήρα για τον περιορισμό των πυρκαγιών μαγειρέματος σε χώρο απορροφητήρα που προστατεύεται από σύστημα καταστολής πυρκαγιάς.[6]

Επίπεδα θορύβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δυνατοί απορροφητήρες κουζίνας μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία σας και να συμβάλουν ακόμη και στην απώλεια ακοής. Οι ανεμιστήρες μεταβλητής ταχύτητας τείνουν να είναι πιο θορυβώδεις στις υψηλότερες ταχύτητες και τα διάφορα μοντέλα μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα θορύβου. Οι αεριζόμενοι απορροφητήρες τείνουν να είναι πιο θορυβώδεις αλλά πιο αποδοτικοί από τους απορροφητήρες ανακυκλοφορίας.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Range Hood Buying Guide». www.consumerreports.org. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  2. «Ducted vs. Ductless Range Hoods: The Pros & Cons Compared». learn.compactappliance.com. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  3. «How To Choose The Best CFM For Your Range Hood». kitchenambition.com. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  4. «Range hoods». www.moderncopper.com. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  5. «Ducted Vs. Ductless Range Hood: Making A Choice». www.archute.com. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  6. «Optimizing Airflows in Foodservice Facilities - Part 2» (PDF). www.captiveaire.com. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 
  7. «Understanding Cooker Hood Noise Levels». chefspick.co.uk. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]