Απολλώνειοι αστεροειδείς
Άρης (M) Αφροδίτη (V) Ερμής (H) | Ήλιος Απολλώνειοι αστεροειδείς Γη (E) |
Οι απολλώνειοι αστεροειδείς (Apollo asteroids) είναι μία ομάδα γεωπλήσιων αστεροειδών, δηλαδή αστεροειδών που πλησιάζουν τη Γη. Πήραν το όνομά τους από τον αστεροειδή 1862 Απόλλων, τον πρώτο της ομάδας που ανακαλύφθηκε ποτέ (1932).
Οι απολλώνειοι αστεροειδείς διασχίζουν την τροχιά της Γης και ορίζονται ως οι αστεροειδείς που έχουν ταυτόχρονα μεγάλο ημιάξονα τροχιάς μεγαλύτερο από αυτόν της Γης (> 1 AU) και ελάχιστη απόσταση από τον Ήλιο (περιήλιο) μικρότερη από τη μέγιστη απόσταση Γης-Ηλίου (q < 1,017 AU).[1]
Σήμερα είναι γνωστοί περισσότεροι από 7 χιλιάδες απολλώνειοι αστεροειδείς[2] και οι 991 από αυτούς διαθέτουν αύξοντα αριθμό. Περισσότεροι από χίλιοι είναι αρκετά μεγάλοι και πλησιάζουν τη Γη αρκετά ώστε να ταξινομούνται ως «δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς» (Potentially Hazardous Asteroids, PHAs)[3].
Γενικά, όσο ο μεγάλος ημιάξονας μιας τροχιάς αστεροειδούς βρίσκεται κοντά σε αυτόν της γήινης τροχιάς, τόσο μικρότερη είναι οι εκκεντρότητα που χρειάζεται ώστε να τέμνει αυτή η τροχιά την τροχιά της Γης. Το μετέωρο του Τσελιάμπινσκ, που εξερράγη στη γήινη ατμόσφαιρα στις 15 Φεβρουαρίου 2013, τραυματίζοντας περισσότερους από χίλιους ανθρώπους από θραύσματα γυαλιού σπασμένων παραθύρων, ήταν ένας πολύ μικρός απολλώνειος αστεροειδής[4][5].
Κατάλογος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο μεγαλύτερος γνωστός απολλώνειος αστεροειδής είναι ο 1866 Σίσυφος, με διάμετρο περίπου 8,5 χιλιόμετρα (είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος από όλους τους αστεροειδείς που διασχίζουν την τροχιά της Γης, γενικότερα). Μερικοί σημαντικοί απολλώνειοι αστεροειδείς είναι οι παρακάτω:
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Weisstein, Eric. «Apollo Asteroid». Wolfram Research. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2013.
- ↑ «NEO Discovery Statistics». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2015.
- ↑ «JPL Small-Body Database Search Engine: PHAs and orbital class (APO)». JPL Solar System Dynamics. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2015.
- ↑ Cantor, Matt (26 Φεβρουαρίου 2013). «Scientists figure out Russia meteor's origin Ron Jeffery». USA Today.
- ↑ http://www.newscientist.com/article/dn23213-russian-meteor-traced-to-apollo-asteroid-family.html
- ↑ The Spacewatch Project, Arizona Board of Regents, 2010, http://spacewatch.lpl.arizona.edu/
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πλήρης κατάλογος των απολλώνειων αστεροειδών
- Οι ομάδες των γεωπλήσιων σωμάτων Αρχειοθετήθηκε 2017-02-13 στο Wayback Machine. από τη NASA (21 Ιανουαρίου 2014)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Apollo asteroids της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες). |