Σπέρμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χύσι)
Αυτό το λήμμα αφορά το αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων. Για το φυτικό σπέρμα που εμπεριέχει το φυτικό έμβρυο, δείτε: Σπόρος.
Εικονογραφημένη ανάλυση του ανθρώπινου σπέρματος.

Σπέρμα γνωστό και ως σπερματικό υγρό, είναι ένα οργανικό σωματικό υγρό που περιέχει σπερματοζωάρια και παράγεται από τα γεννητικά όργανα αρσενικών ή ερμαφρόδιτων ζώων και μπορούν να γονιμοποιήσουν το θηλυκό ωάριο. Το σπέρμα παράγεται και προέρχεται από τη σπερματοδόχο κύστη, που βρίσκεται στη λεκάνη. Η διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή σπέρματος από το στόμιο της ουρήθρας ονομάζεται εκσπερμάτιση. Στον άνθρωπο, το σπερματικό υγρό περιέχει πολλά συστατικά εκτός από τα σπερματοζωάρια: πρωτεολυτικά και άλλα ένζυμα καθώς και η φρουκτόζη, είναι στοιχεία του σπερματικού υγρού που προάγουν την επιβίωση των σπερματοζωαρίων και παρέχουν ένα μέσο μέσω του οποίου μπορούν να κινηθούν ή να «κολυμπήσουν». Το υγρό είναι προσαρμοσμένο να απορρίπτεται βαθιά στον κόλπο και έτσι τα σπερματοζωάρια μπορούν να περάσουν στη μήτρα και να σχηματίσουν ένα ζυγωτό με ένα ωάριο.

Το σπέρμα είναι, επίσης, μια μορφή γενετικού υλικού. Στα ζώα, το σπέρμα έχει συλλεχθεί για κρυοσυντήρηση. Η κρυοσυντήρηση των ζωικών γενετικών πόρων είναι μια πρακτική που απαιτεί τη συλλογή γενετικού υλικού σε προσπάθειες για τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης φυλής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]