Πάρκο του Λα Βιλέτ
Συντεταγμένες: 48°53′35″N 02°23′27″E / 48.89306°N 2.39083°E
Το Πάρκο του Λα Βιλέτ (Parc de la Villette) βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Παρισιού, στο 19ο διαμέρισμα και είναι μια τεράστια έκταση, διαμορφωμένη σε μεγάλο πάρκο ψυχαγωγίας, με κήπους, παιδικές χαρές, καφετέριες και χώρους προβολής των τεχνών και των επιστημών. Καλύπτει έκταση 55 εκταρίων και βρίσκεται στη θέση που βρίσκονταν τα παλιά σφαγεία και η αγορά ζώων του Παρισιού (Μετρό: Porte de la Villette).
Η σχεδίαση του πάρκου και των εγκαταστάσεών του ανήκει στο διάσημο Ελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί (Bernard Tschumi). Το έργο πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 1984 και 1987. Περιλαμβάνει ένα μουσείο επιστημών, αίθουσα συναυλιών, εκθεσιακό περίπτερο, κινηματογράφο και μουσικό κέντρο.
Αξιοθέατα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πάρκο φιλοξενεί πληθώρα μουσείων, συναυλιακούς χώρους, μουσικές σκηνές, θέατρα, όπως επίσης και παιδικές χαρές. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Μουσείο Πόλη των Επιστημών και της Βιομηχανίας (Cité des Sciences et de l'Industrie[1]), το μεγαλύτερο μουσείο επιστημών στην Ευρώπη.
- Le Zénith[2], συναυλιακός χώρος, χωρητικότητας 6.300 ατόμων
- Τον πολιτιστικό χώρο Πόλη της Μουσικής[3], που περιλαμβάνει το μουσείο της Μουσικής με ιστορικά μουσικά όργανα και συναυλιακό χώρο. Φιλοξενεί επίσης το Ωδείο του Παρισιού.[4]
- La Géode[5], ένας κινηματογράφος IMAX, που βρίσκεται μέσα σε ένα γεωδεσικό θώλο διαμέτρου 36 μέτρων.
Η Πόλη των Επιστημών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Πόλη των Επιστημών και της Βιομηχανίας (Cité des Sciences et de l'Industrie), μέσα στο Πάρκο της Βιλέτ, στεγάζεται σε ένα κτίριο ύψους 40 μέτρων, σχεδιασμένο σε πέντε επίπεδα από τον αρχιτέκτονα Αντριάν Φαινσιλμπέρ (Andrien Fainsilber). Εντυπωσιακό είναι το Πλανητάριο, με ένα αμφιθέατρο 260 θέσεων, όπου γίνονται προβολές με ειδικά οπτικά και ηχητικά εφέ, που δημιουργούν εικόνες των άστρων και των πλανητών.
Στα ενδιαφέροντα εκθέματα περιλαμβάνονται ένα δείγμα του ευρωπαϊκού πυραύλου Αριάν (Ariane), ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του γαλλικού μαχητικού αεροσκάφους Μιράζ (Mirage), ενώ κοντά στο ναυτικό μουσείο εκτίθεται «Ο Αργοναύτης», ένα υποβρύχιο του 1950. Η πιο εκπληκτική κατασκευή στην πόλη των επιστημών είναι η αίθουσα προβολών Ζεόντ (La Géode), μια γιγαντιαία σφαίρα με διάμετρο 36 μέτρων, που καλύπτεται με 6.500 τρίγωνα από ανοξείδωτο ατσάλι. Στο εσωτερικό, μια ημισφαιρική οθόνη 1.000 τετραγωνικών μέτρων προβάλλει ταινίες για τη φύση και το διάστημα.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «ιστοσελίδα μουσείου».
- ↑ «Ιστοσελίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2020.
- ↑ «ιστοσελίδα».
- ↑ «Ιστοσελίδα».
- ↑ «ιστοσελίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2017.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- «ΠΑΡΙΣΙ» (Οδηγοί του Κόσμου), σελ. 234 - 239, Εκδόσεις Καθημερινή/Dorling Kindersley Ltd (ελληνική έκδοση), Αθήνα, 1998.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Parc de la Villette στο Wikimedia Commons