Ξενοδοχείο Λοντόνσκαγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ξενοδοχείο Λοντόνσκαγια
Χάρτης
Είδοςξενοδοχείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες46°29′13″N 30°44′31″E
Διοικητική υπαγωγήΟδησσός
ΧώραΟυκρανία
Έναρξη κατασκευής1846
Ολοκλήρωση1846
ΑρχιτέκτοναςFrancesco Boffo
Προστασίαcultural heritage site in Ukraine
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Ξενοδοχείο "Λοντόνσκαγια" (Londonskaya Hotel), ένα από τα πιο ιστορικά και δημοφιλή ξενοδοχεία της Ευρώπης, βρίσκεται στην Οδησσό της Ουκρανίας και αποτελεί πολιτιστικό ορόσημο της πόλης. Έχει οικοδομηθεί στην κατάφυτη με πλατάνια και σφένδαμνους Λεωφόρο Πριμόρσκι (Primorsky Boulevard), με τις εκπληκτικές κατοικίες του 19ου αιώνα, εκεί που συνήθιζε να κάνει τους περιπάτους του ο Αλέξανδρος Πούσκιν, κατά τη διάρκεια της εξορίας και παραμονής του στην πόλη της Οδησσού.

Ιστορικό ίδρυσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ξενοδοχείο "Λοντόνσκαγια" κτίστηκε αρχικά ως ιδιωτική κατοικία στα 1826 - 1828 από τον αρχιτέκτονα Φ. Κ. Μπόφο (F. K. Boffo) σε ρυθμό της πρώιμης Ιταλικής Αναγέννησης. Το 1846, ο Jean-Batiste Karuta, διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης, έγινε ο πρώτος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, που του έδωσε το όνομα "Λοντόνσκαγια" σ' αντίθεση με τη μόδα της εποχής, που ξενοδοχεία, εστιατόρια-ταβέρνες ή καφε-ζαχαροπλαστεία είχαν γαλλικές ονομασίες.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα,Έλληνες επιχειρηματίες είχαν δραστηριοποιηθεί στην Οδησσό, η οποία, σύμφωνα με απογραφή του 1897, αριθμούσε 5.000 κατοίκους που δήλωναν Έλληνες. Ανάμεσα σ' αυτούς, ο Έλληνας επιχειρηματίας Στέφανος Ράλλης, καταγόμενος από μεγάλη αρχοντική οικογένεια της Χίου, ήταν για μεγάλο διάστημα ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Λοντόνσκαγια".

Στα 1899 - 1900, το ξενοδοχείο "Λοντόνσκαγια" ανακαινίστηκε ριζικά από τον αρχιτέκτονα Γιούρι Ντμιτρένκο (J. M. Dmitrenko), ο οποίος, παρ' όλες τις νέες προσθήκες του σχεδίου του, διατήρησε με σεβασμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του κτηρίου και την αναγεννησιακή πρόσοψή του.

Όπως αναφέρει η Μαρία Καραβία ("Οδησσός: Η Λησμονημένη Πατρίδα"), "ο αρχιτέκτονας Γιούρι Ντμιτρένκο είχε κουραστεί πολύ το 1899, όταν έχτιζε το περίφημο ξενοδοχείο "Λοντόνσκαγια", να εντάξει τον νεομπαρόκ όγκο του στην αρμονική αρχιτεκτονική του Πριμόρσκι μπουλβάρ, που εθεωρείτο ήδη παλαιά, "καλή" αρχιτεκτονική. Αλλά οι άνθρωποι της "νέας τάξης", όπως βεβαιώνει άλλος παρατηρητής της εποχής, ο Ηλία Έρενμπουργκ, έβαλαν το πολυτελές ξενοδοχείο στη ζωή τους αμέσως".

Το ξενοδοχείο "Λοντόνσκαγια" αποτελεί εθνικό και πολιτιστικό μνημείο της Οδησσού, που συνδέεται με διασημότητες από όλο τον κόσμο που φιλοξενήθηκαν στα δωμάτιά του, αλλά και με τις ιστορικές μνήμες και τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχτηκαν εκεί κοντά στις Σκάλες Ποτέμκιν.

Διάσημοι επισκέπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στους πρώτους και πιο διάσημους επισκέπτες του ξενοδοχείου "Λοντόνσκαγια", από τα τέλη ακόμη του 19ου αιώνα, περιλαμβάνονται ο αυτοκράτορας της Βραζιλίας Πέτρος Β' (Dom Pedro ΙΙ), ο Άντον Τσέχοφ, ο Ρώσος μυθιστοριογράφος Αλεξάντρ Κουπρίν, ο Σκωτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λιούις Στήβενσον και ο διάσημος Ρώσος θαλασσογράφος Ιβάν Αϊβαζόβσκι.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και καθ' όλη τη διάρκεια του σοβιετικού καθεστώτος, το "Λοντόνσκαγια" αποτέλεσε το ξενοδοχείο της αριστοκρατίας και των αξιωματούχων του καθεστώτος, αλλά και διασημοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο, όπως ήταν οι Γάλλοι κομμουνιστές συγγραφείς Ανρί Μπαρμπύς και Λουί Αραγκόν, η ρωσικής καταγωγής Γαλλίδα λογοτέχνις Έλσα Τριολέ, η Αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν κ. ά.

Ο Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Νικήτα Μιχάλκοφ, ο οποίος απέκτησε διεθνή φήμη με τη σκηνοθεσία του στην ιταλοσοβιετική συμπαραγωγή "Τα μαύρα μάτια" (1987), βασισμένη σε διηγήματα του Άντον Τσέχοφ και με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, είχαν φιλοξενηθεί στο πολυτελές "Λοντόνσκαγια" της Οδησσού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαρία Καραβία: "Οδησσός: Η Λησμονημένη Πατρίδα", Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Αθήνα, 1998.
  • Βασίλης Καδάρσης: "Ο Ελληνισμός του Εύξεινου Πόντου", Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, 'Αλιμος Αττικής (χ.χ.).
  • Hotel Londonskaya - Official website (http://www.londred.com Αρχειοθετήθηκε 2010-04-18 στο Wayback Machine.)