Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νήσος Στιούαρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νήσος Ρακιούρα)

Συντεταγμένες: 46°58′59″S 167°53′07″E / 46.9831°S 167.8853°E / -46.9831; 167.8853

Νότιο Σέλας

Το Νησί Στιούαρτ ή Ρακιούρα (Stewart Island, Rakiura) είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Νέα Ζηλανδία. Βρίσκεται 30 χλμ. νοτίως του Νοτίου Νησιού, και χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα με τον Ισθμό Φοβό. Ο μόνιμος πληθυσμός του είναι αρκετά μικρός, καθώς απαρτίζεται από λιγότερους από 400 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στον καταυλισμό του Όμπαν.

Ιστορία και ονομασία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέιμς Κουκ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος, που είδε το νησί, αλλά νόμιζε πως ήταν προσαρτημένο στο Νότιο Νησί και έτσι το ονόμασε το 1770 Νότιο Ακρωτήρι. Το συνθετικό Στιούαρτ στο σημερινό όνομα του νησιού ανακαλεί τον Καπετάνιο Γουίλλιαμ Στιούαρτ, έναν φωκοθήρα και φαλαινοθήρα, ο οποίος το 1809 ήταν ο πρώτος που χαρτογράφησε με ακρίβεια το νησί.

Το αρχικό Μαορί όνομά του, Te Punga o Te Waka a Maui, τοποθετεί το Νησί Στιούαρτ στην καρδιά της μυθολογίας Μαορί. Μεταφρασμένο ως Η Πέτρινη Άγκυρα του Κανό του Μαουί, αναφέρεται στο ρόλο που έπαιξε το νησί αυτό στον θρύλο του Μαουί και του πληρώματός του, οι οποίοι από το κανό τους, το Νότιο Νησί, έπιασαν και σήκωσαν το μεγάλο ψάρι, το Βόρειο Νησί.

Ωστόσο, το πιο κοινά γνωστό και χρησιμοποιηθέν Μαορί όνομα είναι Ρακιούρα. Συνήθως μεταφράζεται ως Λαμπροί Ουρανοί, πιθανότατα αναφορά στα ηλιοβασιλέματα για τα οποία το Νησί Στιούαρτ είναι διάσημο ή για το Νότιο Σέλας, τους νότιους φωτισμούς, που είναι φαινόμενο νότιων γεωγραφικών πλάτων.

Για μερικούς, το Ρακιούρα είναι συντομευμένη εκδοχή του Te Rakiura a Te Rakitamau, που μεταφράζεται ως "το μεγάλο κοκκίνισμα από ντροπή του Ρακιταμάου", σε αναφορά με την ντροπή του τελευταίου όταν έγινε αποδέκτης άρνησης να παντρευτεί όχι από μία, αλλά δύο κόρες, ενός αρχηγού του Νησιού. Σύμφωνα με έναν Μαορί θρύλο, ένας αρχηγός στο νησί με το όνομα Τε Ρακιταμάου ήταν παντρεμένος με μια νεαρή γυναίκα που αρρώστησε θανάσιμα και τον ικέτευσε να παντρευτεί την ξαδέρφη της μετά το θάνατό της. Ο Τε Ρακιταμάου κωπηλάτησε κατά μήκος του Te Moana Tapokopoko a Tawhiki (Ισθμός Φοβό) προς το Νότιο Νησί όπου ζούσε η ξαδέρφη, αλλά ανακάλυψε πως αυτή είχε πρόσφατα παντρευτεί. Κοκκίνησε από ντροπή και έτσι το νησί ονομάστηκε Te Ura o Te Rakitamau.

Το νησί διαθέτει έκταση 1.746 χλμ². Ο βορράς του νησιού κυριαρχείται από την βαλτώδη κοιλάδα του Ποταμού Φρεσγουότερ. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Βουνό Ανγκλέμ, κοντά στην βόρεια ακτή, με ύψος 979 μέτρα.

Το νότιο μισό του νησιού είναι πιο ομοιόμορφα κυματιστό, εξυψωμένο με μια κορυφογραμμή που διατρέχει νότια από την κοιλάδα του Ποταμού Ρακεαχούα.

Ο Κόλπος Μέισον, στη δυτική πλευρά του νησιού, είναι κυρίως μια μακρυά αμμώδης παραλία σε ένα νησί όπου οι παραλίες είναι συνήθως πιο απότομες. Μια υπόθεση είναι πως ο Κόλπος δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα μιας μετεωρικής σύγκρουσης στη Θάλασσα της Τασμανίας.

Γύρω από τις ακτές του Νησιού Στιούαρτ βρίσκονται τρία μεγάλα και πολυάριθμα μικρά νησιά.

Πάνω από το 80% του νησιού προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο Ρακιούρα, το νεώτερο εθνικό πάρκο της Νέας Ζηλανδίας.

Γεωμαγνητική Ανωμαλία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιτίας μιας ανωμαλίας στο μαγνητικό περίγραμμα του γεωγραφικού πλάτους, η τοποθεσία αυτή είναι κατάλληλη για την παρατήρηση του Νοτίου Σέλας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]