Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μίνι σειρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μίνι-σειρά)

Η μίνι σειρά (Αγγλικά: mini series)[1] είναι μια κινηματογραφημένη ιστορία που διαρκεί περισσότερο από μία ταινία που είναι φτιαγμένη για τηλεόραση, αλλά διαρκεί λιγότερο από μια σαιζόν και μεταδίδεται σε μία σειρά ημερών (συνήθως άνω των τριών) και συνεχόμενα. Η παραγωγή είναι συνήθως ακριβή σε σχέση με τις κανονικές τηλεοπτικές σειρές και στους πρωταγωνιστές συμπεριλαμβάνονται και ήδη γνωστοί ηθοποιοί.

Ο όρος μίνι σειρά αναφερόταν σε μία ιστορία δοσμένη σε ένα περιορισμένο αριθμό επεισοδίων, σε αντίθεση με μία σαπουνόπερα ή άλλη τηλεοπτική σειρά που θα συνεχιζόταν για αρκετά χρόνια και αριθμό σαιζόν. Ο όρος συγκεκριμενοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του '70, ενώ πιο πριν χρησιμοποιούνταν ο όρος "serial", μιας και ο ίδιος όρος περιέγραφε την απόδοση μιας νουβέλας όπως αυτή θα παρουσιαζόταν σε ένα περιοδικό ή εφημερίδα σε μία περιορισμένη σειρά τευχών και θα ήταν σύντομη.

Υπάρχουν διάφοροι σχολιαστές του όρου, μεταξύ των οποίων οι Λέσλι Χάλιγουελ (Αγγλικά: Leslie Halliwell) και Φίλιπ Πέρσερ (Αγγλικά: Philip Purser) που στο Halliwell's Television Companion αναφέρουν ότι μια μίνι σειρά "εμφανίζεται σε τέσσερα με έξι επεισόδια διαφόρων διαρκειών"[2][3], ενώ ο Στιούαρτ Κάνινγκχαμ (Αγγλικά: Stuart Cunningham)στο Textual Innovation in the Australian Historical Mini-series αποδίδει τον όρο ως "ένα περιορισμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα, αποτελλούμενο από περισσότερα από δυο και λιγότερα από δεκατρία κομμάτια μιας σαιζόν ή ημισαιζόν, σχετικό με μία σειρά προγράμματος"[2][4]. Στο Television: A History, ο Φράνσις Γουήν (Αγγλικά: Francis Wheen) αναφέρει πως "και οι σαπουνόπερες αλλά και οι κύριες σειρές δεν επιτρέπουν στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρους τους να αναπτυχθούν, μιας και είναι δημιουργημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να διαρκούν αέναα. Σε μία μίνι σειρά, από την άλλη, υπάρχει ευδιάκριτη αρχή, μέση και τέλος (όπως σε ένα παραδοσιακό έργο ή νουβέλα), αφήοντας τους χαρακτήρες να αλλάξουν, ωριμάσουν ή πεθάνουν καθώς προχωράει η σειρά"[2][5].

  1. «Mini Series». On The Tropes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2014. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Museum of Broadcast Communication: Miniseries Αρχειοθετήθηκε 2016-09-15 στο Wayback Machine. Re-linked 2014-02-06
  3. Halliwell, Leslie, and Peter Purser, Halliwell's Television Companion, London: Paladin, 1987
  4. Cunningham, Stuart. "Textual Innovation in the Australian Historical Mini-series", chapter in Australian Television: Programs, Pleasures and Politics, Sidney: Allen and Unwin, 1989
  5. Wheen, Francis; Television: A History, London: Century Publishing, 1985