Κλέμενς φον Κέττελερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλέμενς φον Κέττελερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Clemens von Ketteler (Γερμανικά)
Γέννηση22  Νοεμβρίου 1853[1]
Πότσδαμ
Θάνατος20  Ιουνίου 1900[1]
German legation in Beijing
Τόπος ταφήςΚεντρικό νεκροταφείο του Μύνστερ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πρωσίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςMatilda Cass Ledyard
ΓονείςFreiherr August Joseph von Ketteler[2] και Cäcilie von Luck und Witten[2]
ΟικογένειαHouse of Kettler
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΠρωσικός Στρατός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρέσβης
ambassador of the German Reich to the Chinese Empire (1899–1900)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κλέμενς φον Κέττελερ (γερμανικά: Clemens von August Freiherr Ketteler, 1853 - 1900) από τον Οίκο των Κέττλερ ήταν Γερμανός διπλωμάτης. Δολοφονήθηκε στις 20 Ιουνίου 1900, στο Πεκίνο, κατά την Εξέγερση των Μπόξερ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλέμενς φον Κέττελερ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1853 στο Πότσδαμ και ήταν γόνος οικογένειας ευγενών, των von Ketteler, από την ιστορική περιοχή Μούστερλαντ. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών εισήλθε στον πρωσικό στρατό και το 1879 διορίστηκε στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, όπου στη δεκαετία 1880-1889 διορίστηκε διερμηνέας στο γερμανικό προξενείο στην Καντόνα και Τιεντσίν της Κίνας. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 1892-1896 διορίστηκε πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια, από 1896 έως 1899 διορίστηκε πρέσβης στο Μεξικό.

Στις 11 Απριλίου του 1899 ο Κέττελερ ανέλαβε πρέσβης στο Πεκίνο. Στις 20 Ιουνίου του 1900, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης εξέγερση των Μπόξερς ξεκινώντας από τη συνοικία των πρεσβειών με τον διερμηνέα του για να μεταβεί στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, περνώντας την Πύλη Χα-Τα-Μεν, πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής θανάσιμα από έναν Κινέζο ονόματι Εν-Χάι δεκανέα του Μαντζουριανού συντάγματος που είχε στρατοπεδεύσει σε κοντινή απόσταση. Ο δράστης συνελήφθη και αργότερα στη δίκη που ακολούθησε δήλωσε ότι ενήργησε υπό τις διαταγές ανώτερου του κυβερνητικού παράγοντα και δεν είχε καμία σχέση με τους Μπόξερς. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δι' αποκεφαλισμού.

Η δολοφονία του Κέττελερ ήταν η αφορμή για τη στρατιωτική επέμβαση ενός κοινού εκστρατευτικού σώματος από διάφορες μεγάλες δυνάμεις στην Κίνα, της λεγομένης Οκταεθνούς Συμμαχίας.

Η σορός του Κέττελερ μεταφέρθηκε στη Γερμανία και ενταφιάστηκε με τιμές στο κεντρικό νεκροταφείο του Μούνστερ. Διάδοχός του ως πρεσβευτής στο Πεκίνο ήταν ο Αλφόνς Μουμ Σβαρτσενστάιν, ο οποίος και υπέγραψε το Πρωτόκολλο Μπόξερς για λογαριασμό της Γερμανίας ενώ το επόμενο έτος ανεγέρθηκε στη θέση της δολοφονίας μνημείο σε μορφή πύλης που φέρει το όνομά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Susanne Kuß, Bernd Martin (επιμ.): "Das Deutsche Reich und der Boxeraufstand". (= Το γερμανικό Ράιχ και η Εξέγερση των Μπόξερ). Iudicium-Verlag, Μόναχο 2002, ISBN 3-89129-781-5 (Erfurt σειρά για την ιστορία της Ασίας 2).
  • Jean Mabire: "Blutiger Sommer in Peking; Der Boxeraufstand in Augenzeugenberichten" (= Αιματηρό Καλοκαίρι στο Πεκίνο? Η Εξέγερση των Μπόξερ από αυτόπτες μάρτυρες). CA Κουκ Verlag Nachf., Βερολίνο-Darmstadt Βιέννη 1978α

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΠΑΡΝΕΛ: "Ιστορία του 20ου Αιώνος" Χρυσός Τύπος Αθήναι 1974 τομ. 1ος, σ.33

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]