Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκαστόν της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαστόν
Ο θυρεός του Ελμπέφ-Μαρσάν
κόμης του Μαρσάν
Γέννηση7 Φεβρουαρίου 1721 (1721-02-07)
Παρίσι, Γαλλία
Θάνατος2 Μαΐου 1743 (22 ετών)
Στρασβούργο, Γαλλία
ΣύζυγοςΜαρί-Λουίζ ντε Ροάν
ΟίκοςΛωρραίνης-Μαρσάν
ΠατέραςΚάρολος-Λουδοβίκος
ΜητέραΕλισάβετ ντε Ροκελώρ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γκαστόν, γαλλ. Gaston, (7 Φεβρουαρίου 17212 Μαΐου 1743) από τον Οίκο της Λωρραίνης ήταν κόμης του Μαρσάν.

Ο Γκαστόν-Ζαν-Μπατίστ-Σαρλ ήταν ο πρωτότοκος γιος του Καρόλου-Λουδοβίκου κόμη του Μαρσάν και της Ελισάβετ ντε Ροκελώρ, κόρης του Αντώνιου-Γκαστόν στρατάρχη της Γαλλίας.[1] Από τη γέννησή του δόθηκε ο τίτλος του κόμη του Μαρσάν. Στην Αυλή τον πατέρα του, πρίγκιπα του Μορτάν και κύριο του Πονς, τον προσφωνούσαν πρίγκιπα του Πονς.

Ως απόγονος του Κλαύδου (Κλωντ) δούκα του Γκιζ ήταν πρίγκιπας και απεκαλείτο Υψηλότατος· έμενε στις Βερσαλλίες. Στην Αυλή ήταν ξένος πρίγκιπας· στην ιεραρχία ερχόταν μετά από τους πρίγκιπες εξ αίματος. Η αδελφή του Λουίζα είχε παντρευτεί τον εξέχοντα Γκοντφρουά ντε Λα Τουρ πρίγκιπα ντ' Ωβέρν, δούκα του Μπουγιόν.[1]

Η σύζυγός του Μαρία-Λουίζα ήταν αδελφή του Καρόλου ντε Ροάν πρίγκιπα του Σουμπίζ, στρατάρχη της Γαλλίας.[1] Ο γάμος έγινε το 1736 στο παρεκκλήσιο του Οτέλ ντε Σουμπίζ από τον μεγάλο θείο της νύφης Αρμάνδο ντε Ροάν καρδινάλιο του Σουμπίζ.[2] Το ίδιο έτος τοποθετήθηκε βοηθός στρατοπέδου του πατέρα του.[3] Από το 1735 ήταν συνταγματάρχης στο σύνταγμα Μαρσάν. Το 1743 έγινε ταξίαρχος στο στρατό του βασιλιά,[3] αλλά τρεις μήνες μετά ασθένησε από ευλογιά στις 2 Μαΐου και απεβίωσε στο Στρασβούργο.[3] Σε λίγες ημέρες απεβίωσαν και οι γονείς της συζύγου του από ευλογιά: στις 6 Μαΐου ο πατέρας και στις 18 Μαΐου η μητέρα της. Η σύζυγός του ήταν 22 ετών και δεν ξαναπαντρεύτηκε.[1] Έγινε η εκπαιδευτής των παιδιών του Λουδοβίκου δελφίνου του Γαλλίας, δηλ. του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, του Λουδοβίκου ΙΗ΄ και του Καρόλου Ι΄. H Μαρία-Λουίζα απεβίωσε το 1801.[1]

Το 1736 νυμφεύτηκε τη Μαρί-Λουίζ ντε Ροάν, κόρη του Ιουλίου πρίγκιπα του Σουμπίζ και της Άννας-Ιουλίας ντε Μελάν, τρίτης ξαδέλφης του.[4] Δεν απέκτησαν τέκνα.


  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 van de Pas, Leo. «Gaston de Lorraine». Genealogics .org. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2010. 
  2. de La Chesnaye-Desbois, Badier, Francois Alexandre Aubert. Dictionnaire de la noblesse. Googlebooks.org. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2010. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Branche des comtes d'Harcourt sortie des ducs d'Elbeuf. Googlebooks.org. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2010. 
  4. Η Άννα-Ιουλία ήταν κόρη της Ελισάβετ-θηρεσίας, κόρης του Φραγκίσκου-Μάριου δούκα του Ζουαγιέζ.
  • Georges Poull, La maison ducale de Lorraine, 1991.