Miss... Με το Ζόρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Miss... Με Το Ζόρι)
Miss... Με Το Ζόρι
ΣκηνοθεσίαΝτόναλντ Πέτρι
ΠαραγωγήWarner Bros.
ΣενάριοΜαρκ Λόρενς
Κέιτι Φορντ
Κάριν Λούκας
ΠρωταγωνιστέςΣάντρα Μπούλοκ
Μάικλ Κέιν
Μπέντζαμιν Μπρατ
Κάντις Μπέργκεν
Γουίλιαμ Σάτνερ
ΜουσικήΕντ Σίαρμουρ
ΦωτογραφίαΛάσλο Κόβατς
ΜοντάζΜπίλι Γουέμπερ
Εταιρεία παραγωγήςVillage Roadshow Pictures και Castle Rock Entertainment
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 14 Δεκεμβρίου 2000
Διάρκεια109 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1][2] και Αυστραλία[1]
Γλώσσααγγλικά
ΈπεταιMiss Congeniality 2: Armed and Fabulous

Miss... Με Το Ζόρι (αγγλικά: Miss Congeniality) είναι αμερικανική αστυνομική κωμωδία παραγωγής 2000, σε σκηνοθεσία Ντόναλντ Πέτρι και σε σενάριο των Μαρκ Λόρενς, Κέιτι Φορντ και Κάριν Λούκας. Πρωταγωνιστούν οι Σάντρα Μπούλοκ, Μάικλ Κέιν, Μπέντζαμιν Μπρατ και Κάντις Μπέργκεν. Η πράκτορας του FBI Γκρέισι Χαρτ αναγκάζεται να διεισδύσει στο διαγωνισμό ομορφιάς Miss Ηνωμένες Πολιτείες για να πιάσει έναν τρομοκράτη.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 14 Δεκεμβρίου 2000, απέσπασε κυρίως καλά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας πάνω από 212,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έλαβε δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, μεταξύ των οποίων και α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Μπούλοκ.

Το 2005 ακολούθησε και μία συνέχεια με τίτλο Miss... Με Το Ζόρι 2: Κυκλοφορεί και Οπλοφορεί (Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous) με τη Σάντρα Μπούλοκ να επαναλαμβάνει το ρόλο της.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκρέισι Χαρτ και ο Έρικ Μάθιους είναι Πράκτορες του FBI. Η υπηρεσία λαμβάνει ένα απειλητικό μήνυμα εναντίον του 75ου Διαγωνισμού Ομορφιάς Miss Ηνωμένες Πολιτείες στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, από έναν διαβόητο τρομοκράτη με το όνομα "Πολίτης". Μια έρευνα στον υπολογιστή διαλέγει τη Χαρτ ως τη γυναίκα πράκτορα του FBI κατάλληλη να παριστάνει τη μυστική πράκτορα ως διαγωνιζόμενη, αν και στην πραγματικότητα η Χαρτ λίγη σχέση έχει με τη θηλυκότητα.

Η προπονητής του διαγωνισμού Βίκτορ Μέλλινγκ διδάσκει το αγοροκόριτσο Χαρτ πως να ντύνεται, περπατάει και συμπερίφερεται σαν διαγωνιζόμενη. Η Γκρέισι δεν έχει συνηθίσει τέτοιου είδους συμπεριφορά και βλέπει το διαγωνισμό σαν κάτι ξεπερασμένο και αντιφεμινιστικό. Υπάρχουν πολλοί ύποπτοι, ανάμεσά τους η διευθύντρια και πρώην νικήτρια του διαγωνισμού Κάθυ Μορνιγκσάιντ, ο βοηθός της Φρανκ Τόμπιν, ο βετεράνος παρουσιαστής παρουσιαστής Σταν Φιλντς, που μαζί με την Κάθυ πρόκειται να αντικατασταθούν με νέα πρόσωπα, καθώς και η διαγωνιζόμενη από το Ρόουντ Άιλαντ Σέριλ Φρέιζερ, μια πιθανώς μανιακή ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ζώων.

Εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσεϊ σαν "Γκρέισι Λου Φρίμπους", η Χαρτ εντυπωσιάζει το κοινό παίζοντας μουσική με ποτήρια και επιδεικνύοντας τεχνικές άμυνας σαν τα ταλέντα της. Γίνεται απρόσμενα φίλη με την Σέριλ Φρέιζερ και τις άλλες διαγωνιζόμενες και όταν ο Πολίτης συλλαμβάνεται κάπου αλλού η Χαρτ και ο Μάθιους συνεχίζουν την έρευνα μόνοι τους.

Στον τελικό γύρο, η Χαρτ εκπλήσει του πάντες, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού της, κατακτώντας τη θέση της 1ης αναπληρωματικής, ενώ η Σέριλ Φρέιζερ ανακηρύσσεται Miss Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη τη στιγμή, η Χαρτ ανακαλύπτει ότι η Μορνιγκσάιντ και ο Τόμπιν - ο οποίος είναι γιος της - προσποιήθηκαν τον Πολίτη, και σταματάει έγκαιρα την στέψη, ανατρέποντας τα σχέδιά τους να δολοφονήσουν την νικήτρια Φρέιζερ με μια βόμβα που είχαν βάλει στο στέμμα. Η Μορνιγκσάιντ και ο Τόμπιν συλλαμβάνονται, ενώ οι κοπέλες των καλλιστείων επέλεξαν τη Χαρτ ως Miss Congeniality και η ίδια άρχισε σχέση με τον Μάθιους.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σάντρα Μπούλοκ στο ρόλο της Γκρέισι Χαρτ/Γκρέισι Λου Φρίμπους
  • Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Βίκτορ Μέλλινγκ
  • Μπέντζαμιν Μπρατ στο ρόλο του Έρικ Μάθιους
  • Κάντις Μπέργκεν στο ρόλο της Κάθυ Μορνιγκσάιντ
  • Γουίλιαμ Σάτνερ στο ρόλο του Σταν Φιλντς
  • Χέδερ Μπερνς στο ρόλο της Σέριλ Φρέιζερ
  • Στιβ Μονρό στο ρόλο του Χάρι ΜακΝτόναλντ
  • Τζον ΝτιΡέστα στο ρόλο του Πράκτορα Κλόνσκι
  • Γουέντι Ρακέλ Ρόμπινσον στο ρόλο της Λέσλι Ντέιβις
  • Ντέιρντρε Κουίν στο ρόλο της Μέρι Τζο Ράιτ
  • Μελίσα Ντε Σούσα στο ρόλο της Κάρεν Κραντζ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχε αρχικά μια πλοκή στο σενάριο που αφορούσε τη μητέρα της Γκρέισι. Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, αφού η μικρή Γκρέισι έδειρε τα δύο αγόρια, το σχολείο φωνάζει τη μητέρα της. Η μητέρα της υποτίθεται ότι ήταν κορυφαία πράκτορας του FBI που σκοτώθηκε την ώρα του καθήκοντος και η Γκρέισι ακολούθησε το επάγγελμα για να την κάνει περήφανη. Αυτό κόπηκε επειδή ο σκηνοθέτης Ντόναλντ Πέτρι πίστευε ότι η όλη αυτή η ιστορία ήταν υπερβολική και ότι η Σάντρα Μπούλοκ ήδη έδινε αρκετή συμπόνοια στο χαρακτήρα. Όταν η Γκρέισι επιστρέφει σπίτι μετά την αποστολή στο εστιατόριο, το σενάριο έλεγε "Η Γκρέισι επιστρέφει σπίτι και αρχίζει το μπόξινγκ". Τα υπόλοιπα: παραπάτημα, κλωτσιά στο κρεβάτι και ο φούρνος μικροκυμάτων που δεν έκλεινε, όλα προστέθηκαν από την ίδια την Μπούλοκ.[3]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χέδερ Μπερνς έκανε δοκιμαστικό με μακριά καστανά μαλλιά. Άρεσε πολύ στο σκηνοθέτη, αλλά επειδή έμοιαζε αρκετά με την Μπούλοκ, της ζήτησε να κόψει τα μαλλιά της και να τα βάψει ξανθά. Οι άνθρωποι που εργάζονταν στο Στάρμπακς σε μια σκηνή της ταινίας, ήταν πραγματικοί υπάλληλοι του Στάρμπακς.[3]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον προϋπολογισμό των 45.000.000 δολαρίων[4], η ταινία άνοιξε στην πέμπτη θέση με 13.800.000 δολάρια στο πρώτο της τριήμερο, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα, με αύξηση 5%, ανέβηκε στην 3η θέση.[4] Στην Αμερική απέφερε συνολικά 106 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο 105,9 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως οι συνολικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 212,7 εκατομμύρια δολάρια.[4] Ήταν η 20ή μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως για το 2000.[4]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα Παραπομπή
Χρυσές Σφαίρες Α' Γυναικείου Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ Σάντρα Μπούλοκ Υποψηφιότητα [5]
Τραγούδι (One In A Million) Bosson Υποψηφιότητα [5]

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία συνέχεια, με τίτλο Miss... Με Το Ζόρι 2: Κυκλοφορεί και Οπλοφορεί (Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous), κυκλοφόρησε στις 24 Μαρτίου 2005 με τους Σάντρα Μπούλοκ, Γουίλιαμ Σάτνερ και Χέδερ Μπερνς να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους. Η ταινία δεν είχε την ίδια ανταπόκριση με την πρώτη. Έλαβε μέτριες κρτικές, ενώ και στα ταμεία κινήθηκε λιγότερο καλά με παγκόσμιες εισπράξεις 101,3 εκατομμύρια δολάρια.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 The American Film Institute Catalog of Motion Pictures. 61407. Ανακτήθηκε στις 18  Οκτωβρίου 2020.
  2. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins. 514606. Ανακτήθηκε στις 18  Οκτωβρίου 2020.
  3. 3,0 3,1 «Miss... Με Το Ζόρι στο Internet Movie Database». IMDb. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2010. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Miss... Με Το Ζόρι στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2010. 
  5. 5,0 5,1 «The 58th Annual Golden Globe Awards (2001)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  6. «Miss... Με Το Ζόρι 2: Κυκλοφορεί και Οπλοφορεί στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]