Επιμελητεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Logistics)

Επιμελητεία ή Εφοδιαστική (κοινώς logistics) ονομάζεται μέρος της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας που ασχολείται με την αποτελεσματική προς τα εμπρός και αντίστροφη ροή αγαθών, υπηρεσιών και σχετικών πληροφοριών από το σημείο προέλευσης στο σημείο κατανάλωσης σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών.[1] Η διαχείριση της εφοδιαστικής είναι ένα στοιχείο που συγκρατεί την εφοδιαστική αλυσίδα ενωμένη.[2] Οι πόροι που διαχειρίζονται τα logistics μπορεί να περιλαμβάνουν υλικά αγαθά όπως πόρους, εξοπλισμό και προμήθειες, καθώς και τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα είδη.

Στη στρατιωτική επιμελητεία, που ασχολείται με τη διατήρηση των γραμμών εφοδιασμού του στρατού με τρόφιμα, οπλισμό, πυρομαχικά και ανταλλακτικά, εκτός από τη μεταφορά των ίδιων των στρατευμάτων. Η πολιτική εφοδιαστική ασχολείται με την απόκτηση, μετακίνηση και αποθήκευση πρώτων υλών, ημικατεργασμένων προϊόντων και τελικών προϊόντων. Για οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες όπως ταχυδρομικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και υπηρεσίες μετά την πώληση, πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η εφοδιαστική ασχολείται με τις μετακινήσεις υλικών ή προϊόντων από τη μια εγκατάσταση στην άλλη (π.χ. από την εγκατάσταση παραγωγής σε μονάδες συναρμολόγησης σε κέντρα διανομής). Δεν ασχολείται με τη ροή υλικών εντός των μονάδων παραγωγής ή συναρμολόγησης (π.χ. προγραμματισμός παραγωγής ή προγραμματισμός μεμονωμένων μηχανών). Η επιμελητεία καταλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό του λειτουργικού κόστους ενός οργανισμού ή μιας χώρας. Για παράδειγμα, το κόστος υλικοτεχνικής υποστήριξης των οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάρυνε περίπου το 11% του εθνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όπου τα logistics πραγματοποιήθηκαν από 8,8 έως 11,5 % του ΑΕΠ το 1993.

Η πολυπλοκότητα της επιμελητείας μπορεί να μοντελοποιηθεί, να αναλυθεί, να οπτικοποιηθεί και να βελτιστοποιηθεί με ειδικό λογισμικό προσομοίωσης. Η ελαχιστοποίηση της χρήσης των πόρων είναι ένα κοινό κίνητρο σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ghiani, Gianpaolo· Laporte, Gilbert· Musmanno, Roberto (2004). Introduction to Logistics Systems Planning and Control. John Wiley & Sons. σελ. 1, 5, 10–15. ISBN 9780470849170. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  2. Kozlenkova, Irina V.; Hult, G. Tomas M.; Lund, Donald J.; Mena, Jeannette A.; Kekec, Pinar (December 2015). «The Role of Marketing Channels in Supply Chain Management» (στα αγγλικά). Journal of Retailing 91 (4): 586–609. doi:10.1016/j.jretai.2015.03.003. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S002243591500024X. «Logistics refers to “that part of supply chain management that plans, implements, and controls the efficient, effective forward and reverse flow and storage of goods, services, and related information between the point of origin and the point of consumption in order to meet customers’ requirements”».