DARPA Network Challenge

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Darpa Network Challenge)

Το 2009 Darpa Network challenge ήταν διαγωνισμός που έγινε στις ΗΠΑ. Ο διαγωνισμός χορηγήθηκε από την ερευνητική οργάνωση Defence Advnaced Research Projects Agency (DARPA). Η πρόκληση είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το στρατό να παράγουν ιδέες και στρατηγικές κάτω από δύσκολες συνθήκες και περιστάσεις όπως οι φυσικές καταστροφές. Το Κογκρέσο εξουσιοδότησε την Darpa να απονείμει βραβεία σε μετρητά για την συγκεκριμένη αποστολή για την υποστήριξη της εθνικής ασφάλειας.

Στον διαγωνισμό οι ομάδες έπρεπε να εντοπίσουν δέκα κόκκινα μπαλόνια που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορες περιοχές στις ΗΠΑ και στην συνέχεια να αναφέρουν την ακριβή τους θέση στην οργάνωση. Λόγω της φύσης του διαγωνισμού πολλές ομάδες χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά δίκτυα για συλλογή πληροφοριών ή για εντοπισμό άλλων ατόμων για βοήθεια. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από εννιά ώρες, πολύ λιγότερος χρόνος από τον αναμενόμενο που περίμενε η οργάνωση. Αυτό οφείλεται από τα κοινωνικά δίκτυα και την επέκταση της λύσης σε άλλους.

Λεπτομέρειες Διαγωνισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βραβείο για την πρώτη ομάδα που θα υποβάλουν τις θέσεις των δέκα μπαλονιών ήταν 40.000 δολάρια. Η επαλήθευση των θέσεων αποτελούσε την ύψιστη σημασία για την επιτυχία. Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε ένα μήνα πριν από την έναρξη. Αυτό βοήθησε τις ομάδες να οργανωθούν και να προετοιμαστούν ανάλογα.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα του ΜΙΤ κέρδισε το διαγωνισμό σε λιγότερο από εννιά ώρες με εντοπισμό και των δέκα μπαλονιών. Τη δεύτερη θέση με τον εντοπισμό εννέα μπαλονιών κατέκτησε η ομάδα GTRI. Την τρίτη θέση κατέκτησαν δύο ομάδες, Dude it's a balloon και η Red balloon race με τον εντοπισμό οχτώ μπαλονιών.

Η κερδοφόρα στρατηγική του MIT[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στρατηγική της ομάδα ΜΙΤ ήταν να προσλάβει συμμετέχοντες για το διαγωνισμό και το χρηματικό ποσό να το διανέμει στην αλυσίδα των συμμετεχόντων και αυτά που θα περισσέψουν θα δωθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Έδωσαν 2.000 δολάρια ανά μπαλόνι στο πρώτο άτομο που θα δώσει τις σωστές συντεταγμένες. Έδωσε 1.000 δολάρια στο άτομο που τους προσκάλεσε στο διαγωνισμό, έδωσε 500 δολάρια σε αυτόν που κάλεσε τον προσκαλούμενο, έδωσε 250 δολάρια σε όποιον τους κάλεσε και όυτω καθεξής. Δηλαδή η Μαρία προσκαλεί τον Μάριο ο οποίος δημιουργεί ένα σύνδεσμο στο Twitter και το βλέπει ο φίλος του Γιάννης. Η Άντρη που είναι φίλη με τον Γιάννη βλέπει την κίνηση του και χρησιμοποιεί και αυτή τον σύνδεσμο. Αυτός που βρίσκει τελικά το μπαλόνι πρώτος είναι η Άντρη και της δίνονται τα 2.000 δολάρια, τα 1.000 δολάρια δίνονται στο Γιάννη, τα 500 στο Μάρια και τα 250 στη Μαρία. Τα υπόλοιπα 250 δολάρια πηγαίνουν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η αναδρομική φύση της ανταμοιβής έχει δύο επιδράσεις. Πρώτον οι συμμετέχοντες είχαν κίνητρο για να προσκαλέσουν και άλλους οι οποίοι δεν θα είναι ανταγωνιστές γι'αυτούς αλλά συνεργάτες έτσι ώστε να πάρουν ρο κατάλληλο μερίδιο από το χρηματικό ποσό. Δεύτερον, άτομα που δεν βρίσκονται στις ΗΠΑ είχαν το κίνητρο να συμμετάσχουν για να διοχετεύσουν τις πληροφορίες σε άλλα άτομα που ζούσαν στις ΗΠΑ ανεξάρτητα αν δεν μπορούσαν αυτοί να εντοπίσουν κάποιο μπαλόνι. Στην αρχή η ομάδα ξεκίνησε με τέσσερις μόνο συμμετέχοντες αλλά με αυτές τις δύο επιδράσεις οι συμμετέχοντες έφτασαν πάνω από 5000.

Για να καταλήξουν αν πια συντεταγμένη ήταν ορθή ή λάθος ακολουθούσαν τρεις στρατηγικές. Αρχικά έπρεπε να εξεταστεί κατά πόσο υπήρχαν πολλαπλές υποβολές για τη συγκεκριμένη θέση. Αν αυτό συνέβαινε τότε η πιθανότητα να ισχύει αυτή η θέση ήταν πολύ υψηλή. Ταυτόχρονα έπρεπε να ελεχθεί αν η διεύθυνση IP του υποβάλλοντος ταίριαζε με την υποτιθέμενη θέση του μπαλονιού. Η τρίτη στρατηγική ήταν ο έλεγχος των γωτογραφιών που συνόδευαν την υποβολή της θέσης του μπαλονιού.

Μεγάλο ρόλο για τη νίκη έπαιξαν τα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα το Twitter. Λόγω της έκρηξης των πληροφοριών από το Twitter η ομάδα του ΜΙΤ ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα διακριτό για τα κοινωνικά μέσα από τις άλλες ομάδες.

Συμπεράσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλήθος και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Τα κοινωνικά δίκτυα ήταν αποτελεσματικά για την ιογενή διάδοση πληροφοριών έτσι ώστε να προσκληθούν περισσότερα άτομα. Ταυτόχρονα είναι χρήσιμη πηγή για εξόρυξη δεδομένων. Τρίτον, υπάρχουν πολλοί τρόποι αξιοποίησης των δικτύων όπως για άμεση επικοινωνία των συμμετεχόντων όπως έγινε στην ομάδα του ΜΙΤ αλλά και ως πηγή πληροφοριών που έγινε από άλλη ομάδα. Τέλος, αποδείχτηκε ότι χρησιμοποιώντας τις τεχνικές πληθανάθεσης δηλαδή την ανάθεση του προβλήματος και σε άλλους είναι αποτελεσματικές ως προς το χρόνο αλλά και στην επίλυση του. Η αποτελεσματικότητα και η ακρίβεια και συνάμα η επαλήθευση παραμένουν πολύ σημαντικά στοιχεία και δύσκολο. Γι' αυτό και η ομάδα του ΜΙΤ υπέθεσαν την αναδρομική προσέγγιση αποτελεσματική μόνο αν η προσπάθεια φαίνεται ηθική και καλή από τους συμμετέχοντες.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://cacm.acm.org/magazines/2011/4/106587-reflecting-on-the-darpa-red-balloon-challenge/fulltext[νεκρός σύνδεσμος]