Χάρων (ιστορικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για τα τους άλλους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς με το ίδιο όνομα, δείτε: Χάρων.
Χάρων
Γέννηση500 π.Χ.[1]
Λάμψακος
Θάνατος5ος αιώνας π.Χ.
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιστορικός

Ο Χάρων ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός χρονογράφος και λογογράφος που άκμασε λίγο πριν τον Ηρόδοτο επί βασιλείας Αρταξέρξη Α΄.

Ο Χάρων καταγόταν από την Λάμψακο εξ ου και το προσωνύμιο ο Λαμψακηνός, ήταν γιος του Πυθοκλή (Πυθοκλέους), ή του Πυθέου. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Εκαταίου του Μιλησίου συνέχισε την ιστορική έρευνα των ασιατικών λαών συγγράφοντας διάφορα έργα όπως τα (σύμφωνα με τη Σούδα): "Περσικά", "Αιθιοπικά", "Ελληνικά", "Λυβικά", "Κρητικά", "Κτήσεις πόλεων", "Περίπλους εκτός των Ηρακλειδών", καθώς και "Ώροι Λαμψακηνοί" που αφορούσαν χρονολογική ιστορία της Λαμψάκου.

Εξ όλων των παραπάνω μόνο τα Περσικά που αποτελούν δύο βιβλία και οι Ώροι που αφορούν τέσσερα βιβλία θεωρούνται πραγματικά, ενώ όλα τα άλλα κρίνονται μάλλον ως εμβόλιμα επί των προηγουμένων Από το σύνολο των έργων του, έχουν διασωθεί μόνο αποσπάσματα τα οποία έχει συμπεριλάβει ο Σ. Μύλλερ στο έργο του "Αποσπάσματα Ελλήνων Ιστορικών" στους τόμους Α΄ και Δ΄.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι "Ώροι Λαμψακηνοί" είναι γραμμένοι σε ιωνική διάλεκτο και είναι το αρχαιότερο σύγγραμμα με λογοτεχνική διασκευή χρονικού πόλεως. Το δε έργο "Περσικά" γραμμένο επίσης σε ιωνική διάλεκτο πραγματεύεται την Ιωνική επανάσταση και τους Περσικούς πολέμους.
  • Τελικά μέχρι σήμερα παραμένει αμφίβολο αν ο Χάρων ήταν προγενέστερος ή μεταγενέστερος του Ηροδότου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 15157670. Ανακτήθηκε στις 25  Μαΐου 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.18ος, σελ.581.
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.60ος, σελ.461.