Φίλιππος Β΄ του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος Β΄ ο νεότερος
δούκας του Μπράουνσβαϊχ
Ο θυρεός του Γκρουμπενχάγκεν: λευκός ίππος (Βεστφαλία), λέων επί ερυθρού πεδίου (Λάουτερμπεργ), λέων επί κυανού πεδίου (Εμπερστάιν). Επιγραφή: Nec aspera terrent, Δεν φοβάμαι τις δυσκολίες
πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν
Περίοδος1595 - 1596
ΠροκάτοχοςΒόλφγκανγκ
ΔιάδοχοςΕρρίκος-Ιούλιος
Γέννηση2 Μαΐου 1533
Θάνατος4 Απριλίου 1596 (62 ετών)
Τόπος ταφήςΑγ. Τζάιλς, Οστερόντε αμ Χαρτς
ΣύζυγοςΚλάρα των Γουέλφων
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΦίλιππος Α΄
ΜητέραΑικατερίνη του Μάνσφιλντ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος Β΄ ο νεότερος (2 Μαΐου 1533 - 4 Απριλίου 1596) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν (1595-96), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊχ. Ήταν ο τελευταίος του κλάδου των Γουέλφων-Γκρουμπενχάγκεν. Τον διαδέχθηκε ο μακρινός συγγενής του Ερρίκος Ιούλιος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο 3ος γιος του Φιλίππου Α΄ πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν και της Αικατερίνης, κόρης του Έρνεστ Β΄ κόμη του Μάνσφιλντ-Φόρντεροτ. Το 1551 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε πρώτα ο μεγαλύτερος γιος του Ερνέστος Γ΄, που απεβίωσε το 1567 χωρίς άρρεν τέκνο, έπειτα ο Βόλφγκανγκ, που απεβίωσε το 1595 άτεκνος και μετά ο νεότερος Φίλιππος Β΄.

Νυμφεύτηκε την Κλάρα των Γουέλφων-Βολφενμπύτελ. Αυτή ήταν ηγουμένη στη μονή του Γκαντερσχάιμ, η οποία στη Μεταρρύθμιση κατελήφθη από τα στρατεύματα της Σμαλκαλδικής Ένωσης και λεηλατήθηκε. Η Κλάρα παραιτήθηκε και παντρεύτηκε τον Φίλιππο Β΄. Το νέο ζεύγος διέμεινε στην πρώην μονή του Κάτλενμπουργκ, που ο σύζυγος ανακαίνισε σε Αναγεννησιακό ρυθμό, ως το 1595 που απεβίωσε η Κλάρα. Το ίδιο έτος διαδέχθηκε τον αδελφό του Βόλφγκανγκ και μετακίνησε την έδρα του στο κάστρο Χέρτσμπεργκ, διαμονή των πριγκίπων του Γκρουμπενχάγκεν.

Ήταν ο τελευταίος απόγονος του κλάδου των Γουέλφων-Γκρουμπενχάγκεν και όταν το επόμενο έτος απεβίωσε άτεκνος, τον διαδέχθηκε ο δισεγγονός του 6ου εξαδέλφου του, ο Ερρίκος-Ιούλιος πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ. Ετάφη πλάι στους γονείς του και τα αδέλφια του, στην κρύπτη του Αγίου Τζάιλς (Giles) στο Οστερόντε αμ Χάρτς.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την 5η εξαδέλφη του πατέρα του Κλάρα των Γουέλφων, κόρη του Ερρίκου Β΄ πρίγκιπα του Βόλφενμπυτελ, που ήταν ηγουμένη πριν τη Μεταρρύθμιση. Δεν απέκτησε απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hans Goetting: Das Bistum Hildesheim, Walter de Gruyter, 1973, p. 121 ff
  • Johann Samuel Ersch: Allgemeine encyclopädie der wissenschaften und künste, J. f. Gleditsch, 1847, part 3, vol. 23, p. 43 ff