Ταφικό Μνημείο Maeshowe

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο τύμβος του Maeshowe
Η είσοδος του τύμβου

Το Ταφικό Μνημείο MaeshoweMaes Howe) είναι ένας νεολιθικός τύμβος που βρίσκεται στο νησί Μέινλαντ του συμπλέγματος των νησιών Όρκνεϊ της Σκωτίας. Ο τύμβος του Maeshowe αποτελείται από τους νεκρικούς θαλάμους, οι οποίοι είναι χαρακτηριστικοί τον νεολιθικών θαλαμωτών τύμβων, και το ταφικό πέρασμα που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτόν, ενώ είναι καλυμμένα από 30 τόνους ψαμμίτη. Ο τύμβος του Maeshowe έχει δώσει το όνομά του σε αυτό τον τύπο θαλαμωτού τύμβου, ο οποίος δεν φέρει καμία ομοιότητα με οποιονδήποτε άλλο γνωστό σχέδιο θαλαμωτού τύμβου, τόσο στα Όρκνεϊ όσο και αλλού, ενώ είναι και ένας από τους μεγαλύτερους τάφους των Όρκνεϊ. Τα μνημεία γύρω από το Maeshowe, συμπεριλαμβανομένου και του Skara Brae αποτελούν την Καρδιά του Νεολιθικού Όρκνεϊ και ανακηρύχθηκαν από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1999.

Ο τύμβος λεηλατήθηκε από τους Βίκινγκ (Earl Harald Maddadarson και Ragnvald, Earl of Moer) τον 12ο αιώνα οι οποίοι, στο πέρασμά τους, άφησαν γκράφιτι σε ρουνική γραφή στους τοίχους του τύμβου. Υπάρχουν πάνω από τριάντα μεμονωμένες επιγραφές γεγονός που τις καθιστά την μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο.

Η στέγη του τύμβου καταστράφηκε το 1861 από τους υπερενθουσιώδης αρχαιολόγους. Ευτυχώς, έκαναν σχετικά λίγη δομική ζημία και το μνημείο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το σχέδιο και την κατασκευής που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στα Βρετανικά νησιά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maeshowe της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).