Στήλη νέου από το Γεράκι (Μουσείο Σπάρτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στήλη ενός νέου
νέος από το Γεράκι
ΟνομασίαΣτήλη ενός νέου
Έτος δημιουργίας6ος αι. π.Χ.
Είδοςεπιτάφια στήλη
Διαστάσειςύψος: 37 εκ.
πλάτος 23,5 εκ.
ΜουσείοΑρχαιολογικό Μουσείο
Σπάρτης
δεδομένα

Η Στήλη νέου είναι αρχαιολογικό εύρημα που βρέθηκε το 1908 στις αρχαιολογικές ανασκαφές του Γερμανικού Ινστιτούτου στο Γεράκι Λακωνίας και φιλοξενείται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι από γαλάζιο λακωνικό μάρμαρο. Το ανάγλυφο έχει μορφή ναΐσκου με λεπτά επιστύλια και αέτωμα χωρίς διάκοσμο. Ένας νέος πενθεί καθούμενος σε βράχο. Το δεξί πόδι είναι μαζεμένο, το αριστερό προτεταμένο με την πατούσα να εφάπτεται στο έδαφος. Στηρίζει το κούτελο στην παλάμη του αριστερού χεριού, και τον αριστερό αγκώνα στο αριστερό γόνατο. Στο δεξί χέρι κρατάει ένα αντικείμενο (μήλο ή τόπι). Το σώμα του είναι σκεπασμένο με ριγμένο ύφασμα από τη μέση και κάτω.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την λιτότητα του ανάγλυφου στις λεπτομέρειες συμπεραίνουμε ότι είναι επιτάφιο ανάγλυφο κάποιου μικρού παιδιού πριν την εφηβική ηλικία. Το χαμηλό του ανάγλυφου συνηθίζεται για επιτάφιες χρήσεις, ενώ η στάση του παιδιού είναι παραλλαγή του χαρούμενου, με την διαφορά ότι το σώμα δεν ακουμπάει ξέγνοιαστο προς τα πίσω, αλλά είναι γερμένο μπροστά με το κεφάλι ακουμπισμένο στο χέρι ως ένδειξη πένθους.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εργασία είναι μια από τις αρχαιότερες του καθιστού πένθιμου ρυθμού. Είναι προγενέστερο της σχολής της Πάρου και συγκαταλέγεται στα εντόπια έργα της Λακωνίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]