Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 52°12′19″N 0°7′2″E / 52.20528°N 0.11722°E / 52.20528; 0.11722

Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ
Λογότυπο του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ
Γνωμικό Hinc lucem et pocula sacra
Ρητό στα ελληνικά Εντεύθεν φως και ιερά ποτήρια
Ημερομηνία ίδρυσης περ. 1209
Πρύτανης Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Τοποθεσία Κέμπριτζ
Ιστοσελίδα http://www.cam.ac.uk

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην πανεπιστημιούπολη Κέμπριτζ, της Αγγλίας, είναι το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του συνολικού αγγλόφωνου πληθυσμού. Συντομογραφικά απαντάται ως Cantab. συντομευμένη μορφή του Cantabrigiensis (από το Κανταβριγία, εκλατινισμένη μορφή του Κέμπριτζ).

Το πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε από μια ομάδα λογίων στην πόλη του Κέμπριτζ, η οποία σχηματίστηκε πιθανότατα το 1209 από ακαδημαϊκούς που εγκατέλειψαν την Οξφόρδη μετά από διαφωνία με τον εντόπιο πληθυσμό[1]. Τα δύο πανεπιστήμια συνδυασμένα αναφέρονται ενίοτε ως "Όξμπριτζ". Ως πολιτισμικές μονάδες και τμήματα της αγγλικής κοινωνίας τα δύο πανεπιστήμια έχουν επίσης μακρύ ιστορικό ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Ακαδημαϊκά, το πανεπιστήμια Κέμπριτζ βρίσκεται ανάμεσα στα 5 πρώτα πανεπιστήμια[2][3]. Είναι επίσης παραδοσιακά το ακαδημαϊκό ίδρυμα που επιλέγει η αγγλική βασιλική οικογένεια και από τις τάξεις του έχουν ξεπηδήσει 83 υποψήφιοι για το βραβείο Νομπέλ έως σήμερα, οι περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο κατ' εκτίμησιν.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέμπριτζ είναι κολεγιακό πανεπιστήμιο, δηλαδή συγκροτείται από αυτοδιοικούμενα και ανεξάρτητα κολέγια, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του περιουσία και έσοδα. Τα περισσότερα κολέγια συγκεντρώνουν φοιτητές διαφόρων κατευθύνσεων, αν και ορισμένα κολέγια έχουν ευρύτερες δυνατότητες (όπως π.χ. το Gonville and Caius College για την Ιατρική[4]).

Οι σχολές είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση δραστηριοτήτων όπως είναι οι διαλέξεις, η διοργάνωση σεμιναρίων, η έρευνα και ο καθορισμός των προγραμμάτων σπουδών που επιβλέπονται από το Γενικό Συμβούλιο. Μαζί με την κεντρική διοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος, συγκροτούν το σύνολο του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Παροχές όπως οι βιβλιοθήκες παρέχονται σε όλα τα επίπεδα: από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, από βιβλιοθήκες όπως η Squire Law Library και από ατομικά κολέγια που στο σύνολό τους διαθέτουν τέτοιες βιβλιοθήκες προορισμένες κυρίως για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A Brief History: Early records». University of Cambridge. http://www.cam.ac.uk/univ/history/records.html. Ανακτήθηκε στις 2008-08-17. 
  2. «Top 500 World Universities (1-99)». ARWU 2007. http://ed.sjtu.edu.cn/rank/2007/ARWU2007_Top100.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-09. 
  3. «World University Rankings». The Times Higher Education Supplement (Requires subscription and log-in). http://www.thes.co.uk/statistics/international_comparisons/2006/top_unis.aspx?window_type=popup. Ανακτήθηκε στις 2007-10-09. 
  4. «Medicine at Caius - Subject Information Page». Gonville and Caius College. http://www.cai.cam.ac.uk/admissions/subjects/medicine/index.php. Ανακτήθηκε στις 2008-18-11. 


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα University of Cambridge της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).