Παναθηναϊκός αμφορέας (Ομάδα του Λέαγρου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναθηναϊκός αμφορέας της Ομάδας του Λέαγρου
 Πρόσθια όψη του Παναθηναϊκού αμφορέα
ΟνομασίαΠαναθηναϊκός αμφορέας της Ομάδας του Λέαγρου
Έτος δημιουργίαςπερ. 510 ΠΚΕ
Είδοςμελανόμορφο αγγείο
Διαστάσεις48,2 εκ.
ΜουσείοΜητροπολιτικό Μουσείο
Τέχνης
Αριθμός καταλόγου99.13.1
δεδομένα
Οπίσθια όψη

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας της Ομάδας του Λέαγρου, περ. 150 ΠΚΕ[1] φιλοξενείται στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη με αριθμό ευρετηρίου 99.13.1 και είναι μελανόμορφος αμφορέας της Αρχαϊκής περιόδου, χαρακτηριστικό δείγμα της πρωτοαττικής κεραμεικής και προοριζόταν ως έπαθλο στα αρχαία Παναθήναια.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρόσθια άποψη απεικονίζεται η θεά Αθηνά Πολιάδα. Κραδαίνει δόρυ και κρατάει ασπίδα. Φορά χιτώνα αντί για πέπλο και η περιφέρεια της ασπίδας της δεν είναι πλέον κόκκινη αλλά μαύρη με κόκκινες στιγμές. Στην ασπίδα απεικονίζεται σειρήνα και φέρει την επιγραφή ΤΟΝ ΑΘΗΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ[2][3]. Στην οπίσθια όψη εικονίζονται τρεις αναβάτες, πάνω σε δυνατά άλογα, να περνούν το σημείο τερματισμού. Το κεφάλι ενός ιππέα λείπει, εκτός από τα μαλλιά του μετώπου. Στοιχεία πρωτοτυπίας από άλλες σχετικές παραστάσεις συνιστούν η απεικόνιση της θεάς με πέπλο, οι σχετικές τεχνοτροπικές αλλαγές στην ασπίδα της και το γεγονός ότι οι ιππείς κρατούν μακριές ράβδους, αντί για τα συνήθη μαστίγια[4].

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Beazley, J.D. (1956). Attic Black-figure Vase-painters. Oxford: Clarendon Press. σελ. 369. 
  2. Alexander,, Christine (1933). Greek Athletics. New York: The Metropolitan Museum of Art. σελ. 27. 
  3. Richter, Gisela M. A.· Milne, Marjorie J. (1922). Shapes of Greek Vases. New York. New York: The Metropolitan Museum of Art. σελ. 5, 2. 
  4. Beazley, John Davidson (1986). Development of the Attic Black-Figure. Berkeley: University of California Press. σελ. 86. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]