Ναυτική μετεωρολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ναυτική Μετεωρολογία)

Η ναυτική μετεωρολογία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της γενικής μετεωρολογίας και έχει κύριο αντικείμενο της την έρευνα των καιρικών φαινομένων στο παγκόσμιο θαλάσσιο χώρο.

Η ναυτική μετεωρολογία διακρίνεται σε δύο επί μέρους κλάδους. Ο ένας ασχολείται με την εξέταση των αλληλεπιδράσεων θάλασσας και ατμόσφαιρας, ο δε άλλος με τις μετεωρολογικές γνώσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και χρήσιμες για τη ναυτιλία. Ταυτόχρονα και ή ίδια η ναυτιλία συμβάλλει βοηθητικά στο έργο της μετεωρολογίας.

Η αξία των μετεωρολογικών γνώσεων για τους ναυτικούς καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη ανεξάρτητα από το μέγεθος των πλοίων, των ναυτικών βοηθημάτων και συνεχίζει έως σήμερα να ισχύουν όσα έγραψε πριν ένα αιώνα ο διαμορφωτής της ναυτικής μετεωρολογίας, Μάθιου Μώρυ:

«Ο πεφωτισμένος ναυτικός δέον όπως εναγκαλισθή μετά ζήλου την μελέτη των νόμων του καιρού. Η ατμόσφαιρα αποτελεί στοιχείο όμοιο προς Ωκεανό άνευ ακτών, εντός του οποίου πλανάται εις την διάθεση των ανέμων. Δεν δύναται να παραγνωρίζη το θέλγητρο των μεγάλων θεαμάτων, των προερχομένων εκ της εκδηλώσεως των ατμοσφαιρικών διαταραχών, κατά την διάρκεια του σκληρού επαγγέλματός του, αλλά δεν δύναται και να αφαιρείται ενώπιον του καθήκοντος, το οποίον του επιβάλλει την μετά συνέσεως αντιμετώπιση των καταστάσεων τούτων».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]