Γερμανικό Προοδευτικό Κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κόμμα της Προόδου (Γερμανία))
Κόμμα της Προόδου
Ίδρυση1861
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός, Κοινοβουλευτισμός, Εθνικισμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά Liberal democracy,
Πολιτικό σύστημα Γερμανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα της Προόδου (γερμανικά: Deutsche Fortschrittspartei, DFP) ήταν γερμανικό πολιτικό κόμμα, που ιδρύθηκε από φιλελεύθερα μέλη της Πρωσικής Βουλής των Αντιπροσώπων το 1861.

Μετά τις αποτυχημένες επαναστάσεις του 1848, αρκετοί αντιπρόσωποι της Πρωσικής Δίαιτας διατήρησαν την ιδέα του συνταγματισμού όπως είχε αναπτυχθεί στην εποχή "Vormärz" ("Φορμέρτς", η λέξη σημαίνει "πριν τον Μάρτη", και ως καθιερωμένος ιστορικός όρος αναφέρεται στην περίοδο της γερμανικής ιστορίας πριν τον Μάρτιο του 1848, που ξέσπασαν οι επαναστάσεις στα γερμανικά κρατίδια). Τη δεκαετία του 1850, αυτοί οι "Παλαιοί Φιλελεύθεροι" σχημάτισαν μια κοινοβουλευτική ομάδα γύρω από το Γκέοργκ φον Βίνκε, έναν συντηρητικό Πρώσο αξιωματούχο και γαιοκτήμονα (Γιούνκερ). Ο Βίνκε, πρώην μέλος του Κοινοβουλίου της Φρανκφούρτης, ρήτορας που υποκινούσε τα πλήθη, είχε συγκρουστεί με τον Πρωθυπουργό της Πρωσίας Όττο Τέοντορ φον Μαντόιφελ για τις αντιδραστικές πολιτικές του τελευταίου, ενώ το 1852 είχε μονομαχήσει με τον Όττο φον Μπίσμαρκ μετά από μια έντονη λεκτική αντιπαράθεση στην Πρωσική Δίαιτα (έμειναν ανέπαφοι καθώς αμφότεροι αστόχησαν).

Όταν υπό τη βασιλεία του Γουλιέλμου Α΄ της Πρωσίας (από το 1871 αυτοκράτορα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας), από το 1858 οι πρωσικές πολιτικές της "νέας εποχής" στράφηκαν προς μια πιο κεντρώα θεώρηση των πολιτικών πραγμάτων, μια ομάδα από την αριστερή πτέρυγα του σχήματος του Βίνκε, υπό τον Μαξ φον Φόρκενμπεκ, αποσκίρτησε και συμμάχησε με μέλη της Γερμανικής Εθνικής Ένωσης, ιδρύοντας το Κόμμα της Προόδου στις 6 Ιουνίου 1861. Μεταξύ των ιδρυτών ήταν οι Ρούντολφ Φίρχοφ, Τέοντορ Μόμμσεν, Βέρνερ φον Ζίμενς, Μπένεντικτ Βάλντεκ, Χέρμαν Σούλτσε-Ντέλιτς, Χανς Βίκτορ φον Ούνρουχ, Βίλχελμ Λαίβε και Γιόχαν Γιάκομπι.