Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών)
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών
Λογότυπο των ΚΕΠ
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1 Μαΐου 2002
Πρώην φορέαςΓραφεία του Πολίτη
ΥπαγωγήΥπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ιστότοποςkep.gov.gr

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) είναι κρατικά καταστήματα που συστάθηκαν με αυτήν την ονομασία με το άρθρο 31 του νόμου 3013/2002 (Φ.Ε.Κ. 102/Α), αρχικά στις έδρες των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, νυν Περιφερειακές Ενότητες,[1] με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ότι αφορά τις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Ο ρόλος των Κ.Ε.Π είναι να αποτελέσουν τα σημεία επαφής των Δημοσίων υπηρεσιών με τους πολίτες και να παράσχουν υπηρεσίες μιας στάσης.

Νωρίτερα, το εγχείρημα αυτό ήταν γνωστό ως πρόγραμμα Αστερίας που υλοποιούνταν τότε σε νησιά της Ελλάδας στα λεγόμενα "Γραφεία του Πολίτη" που υπήρξαν οι προπομποί των μετέπειτα Κ.Ε.Π.

Υπηρεσίες που παρέχονται στα ΚΕΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τα ΚΕΠ είναι σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 1057 (βλ. οδηγός υποβολής του έργου Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ). Μεταξύ αυτών μπορούμε να απαριθμήσουμε ενδεικτικά:

  • Θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, που γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη φέροντας μαζί του ένα έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας)
  • Θεώρηση ακριβούς αντιγράφου για έγχαρτα δημόσια έγγραφα ή ιδιωτικά έγγραφα που έχουν θεωρηθεί από δικηγόρο (ισχύει μόνο στην περίπτωση εγγράφων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε εταιρείες ή ιδιωτικούς οργανισμούς καθώς τα δημόσια έγγραφα δεν χρειάζονται θεώρηση για χρήση στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 4250/2014). Τα ηλεκτρονικά έγγραφα που εκδίδονται από πλατφόρμες του δημοσίου φέρουν είτε QRcode, είτε μοναδικό κωδικό ασφαλείας (url ή κωδικαριθμό) ή ψηφιακή υπογραφή του υπαλλήλου που τα εξέδωσε (στην περίπτωση της ψηφιακής υπογραφής θα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική τους μορφή) και δεν χρειάζονται περαιτέρω θεώρηση.
  • Πιστοποιημένες διαδικασίες των ΚΕΠ (ορισμένες έχουν αναχθεί σε πλήρως ηλεκτρονικές)[2] και που υπολογίζονται συνολικά σε περισσότερες από 2.000 (απαρχαιωμένη πληροφορία του 2018)
  • Φυσική ταυτοποίηση του πολίτη για την έκδοση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών αυθεντικοποίησης / υπογραφής και κρυπτογράφησης[3] (η διαδικασία αυτή εξακολουθεί σήμερα να παρέχεται σε συνεργασία με την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου, για λογαριασμό της οποίας τα ΚΕΠ λειτουργούν ως Εντεταλμένα Γραφεία).
  • Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου (e-paravolo)

Το μεγαλύτερο μέρος από τις υπηρεσίες των ΚΕΠ διατίθενται και από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr.[4]

Ο πολίτης προκειμένου να ενημερωθεί αν κάποια διαδικασία παρέχεται από τα ΚΕΠ ή όχι μπορεί να ανατρέξει στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών "Μίτος" [5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), διπλωματική εργασία, Στεργίου Ελένη, 2014, σελ. 39
  2. ydmed.gov.gr Αρχειοθετήθηκε 2014-07-18 στο Wayback Machine. Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τον πολίτη
  3. «Υ.Α.Π. | Υ.Α.Π. - Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής». www.yap.gov.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017. 
  4. «Gov.gr». CNN Greece. 21-03-2020. https://www.cnn.gr/news/ellada/story/212217/to-dimosio-online-xekinise-i-dokimastiki-leitoyrgia-toy-gov-gr. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2020. 
  5. «gov.gr: Από σήμερα η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος»». Ναυτεμπορική. https://www.naftemporiki.gr/society/1410895/gov-gr-apo-simera-i-diasyndesi-me-to-ethniko-mitroo-diadikasion-mitos/. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]