Μουσική της Ιαπωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Η μουσική της Ιαπωνίας)

Η λαϊκή μουσική της Ιαπωνίας, της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, έχει κοινά χαρακτηριστικά με τις μουσικές της Κίνας, του Θιβέτ και έχει επηρεαστεί γενικά από όλες τις Βουδιστικές μουσικές. Η μουσική τους είναι στενά δεμένη με τον χώρο, την ποίηση, το θέατρο και την θρησκεία.

Η παραδοσιακή μουσική στην Ιαπωνία χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες ανάλογα με τις ανάγκες που κάλυπτε αλλά και την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε η καθε κατηγορία. Κάποιες απο αυτες έιναι οι εξής : η αρχαία αυτοκρατορική μουσική που παιζόταν στα κάστρα των αριστοκρατόρων ( 8ος αι. μ.Χ.) άρα και σε χώρους που λαμβάνονταν δοικητικές αποφάσεις , μουσική για το θέατρο Νο (14ος αι. μ.Χ. ) και οργανική μουσική για το Κότο, το Σαμισέν και το Σακουχάτσι, χαρακτηριστικά όργανα του Γιαπωνέζικου πολιτισμού. Εκτός απο αυτές τις κατηγορίες ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στους ψαλμούς αλλά και σε άλλα μουσικά κομμάτια που γνώριζαν να παίζουν οι μοναχοί.

Σε αντίθεση με την Δυτική αντίληψη της Μουσικής στην οποία όλοι οι ήχοι δένουν μεταξύ τους αρμονικά, στην Γιαπωνέζικη μουσική ο κάθε ήχος που προκαλείται γίνεται αντιληπτός στο ανθρώπινο αυτί.

 Τα δύο παραδοσιακά είδη θεάτρου ( Νο και Καμπούκι ) στην Ιαπωνία κάνουν χρήση της παραδοσιακής μουσικής. Οι παραδοσιακοί χωροί των Γκέισων συνοδεύονται πάντα και από μουσική και τραγούδι, όπου το Σαμισέν κυρίως αποτελεί το μοναδικό μουσικό όργανο. 

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν πεντάφθογγες κλίμακες. Ο ρυθμός είναι δίσημος και ελεύθερος.

Μουσικά όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κότο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κότο είναι χορδόφωνο μουσικό όργανο κινεζικής προέλευσης με μήκος 1,80 μ.

Σαμισέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαμισέν είναι χορδόφωνο που παίζεται με πένα. Έχει μικρό βραχίονα και δεν έχει τάστα. Το ηχείο του είναι ορθογώνιο και φτιαγμένο από δέρμα γάτας ή σκύλου. Οι χορδές είναι από μετάξι.

Κατάσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μεταφερόμενο. Οι εκτελεστές φορούν στα δάκτυλά τους πένες, που είναι προσαρμοσμένες με μεταλλικές δακτυλήθρες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σχολικό εγχειρίδιο της μουσικής, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος.