Εθνικό Νομισματοκοπείο Αιγίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φοίνικας, νόμισμα από το Εθνικό Τυπογραφείο στην Αίγινα

Το Εθνικό Νομισματοκοπείο στην Αίγινα ήταν το ίδρυμα που εξέδιδε το επίσημο νόμισμα της Ελληνικής Πολιτείας, τους φοίνικες, από το 1828 μέχρι το 1833 κατά τη θητεία του κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια[1].

Προετοιμασία για νομισματοκοπείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τριμελής Αντικυβερνητική Επιτροπή που είχε συσταθεί από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα στις αρχές Απριλίου 1827, προώθησε στη Βουλή αναφορά του Δ. Κ. Βυζαντίου στην οποία πρότεινε να συσταθεί νομισματοκοπεί­ο, έχοντας ήδη βρει τον σφραγιδοποιό Αναγνώστη Λιναρδόπουλο, στην Αίγινα. Η συνέλευση δεν προχώρησε στην υλοποίηση της δημιουργίας του νομισματοκοπείου, αναμένοντας την άφιξη του Καποδίστρια.[1]

Ίδρυση - διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο στις 18 Ιανουαρίου 1828 και τέσσερις μέρες αργότερα πήγε στην Αίγινα, πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Λίγες ημέρες μετά, στις 27 Ιανουαρίου 1828, ο Αλέξανδρος Κοντόσταυλος εισηγήθηκε τη δημιουργία νομισματοκοπείου, το οποίο ιδρύθηκε με το ψήφισμα Ζ’ της 31ης Ιουλίου 1829, της Δ’ Εθνικής των Ελλήνων Συνέλευσης του Άργους, οπότε κόπηκαν και τα πρώτα νομίσματα στο νομισματοκοπείο της Αίγινας.[1] Το μηχάνημα κοπής νομισμάτων έφερε από τη Μάλτα ο Καποδίστριας, ο οποίος το ανακάλυψε εκεί σε αχρηστία από την εποχή των Ιωαννιτών Ιπποτών.[2] Ο Κοντόσταυλος διορίστηκε έφορος στο νομισματοκοπείο, αλλά λόγω φημών περί καταχρήσεων ο Κυβερνήτης τον έπαυσε από τα καθήκοντά του το 1830 και στη θέση του διορίστηκε έφορος ο Αλέξιος Λουκόπουλος στις 7 Μαΐου 1830. Παρέλαβε από τον Κοντόσταβλο στις 19 και 20 Μαΐου[3]. Ο Λουκόπουλος παρέμεινε στο Νομισματοκοπείο μέχρι τις 6 Μαΐου 1832 οπότε παρέδωσε τη διοίκηση στον Νικόλαο Λεβίδη[1].

Η θέση του νομισματοκοπείου δεν είναι γνωστή. Αν και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το νομισματοκοπείο στεγαζόταν στην κατοικία του Κυβερνήτη, αυτό δεν είναι δυνατό γιατί η χύτευση απαιτεί χρήση φωτιάς και υψηλών θερμοκρασιών (δηλαδή την ύπαρξη χυτηρίου) κάτι που δεν μπορούσε να γίνει στο Κυβερνείο. Πιθανολογείται όμως ότι εκεί ήταν τα γραφεία και οι χώροι φύλαξης[4].

Το Νομισματοκοπείο μεταφέρθηκε από την Αίγινα στην Αθήνα το 1833 και άρχισε να λειτουργεί ως Βασιλικό Νομισματοκοπείο και Σφραγιστήριο.[2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Εθνικό Νομισματοκοπείο Αιγίνης, 25 Ιανουαρίου 2011, Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού (ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2012)
  2. 2,0 2,1 Π. Δρανδάκη, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τ. ΙΗ΄, λήμμα «Νομισματοκοπείο», σελ. 378
  3. Πελοποννησιακά, τομ. 8, Αθήνα, Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, 1971, σελ. 66
  4. Καποδιστριακά Κτήρια, Δήμος Αίγινας, Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων (ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2012)