Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (Φρανκφούρτη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης (γερμανικά: Frankfurter Buchmesse) είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση βιβλίων στον κόσμο, οργανώνεται ετησίως στα μέσα Οκτωβρίου στης εγκαταστάσεις της Messe Frankfurt στη Φρανκφούρτη. Οι αντιπρόσωποι από τους εκδοτικούς οίκους από όλο τον κόσμο έρχονται στην έκθεση βιβλίων προκειμένου να συζητηθούν τα διεθνή δικαιώματα έκδοσης και οι αμοιβές χορήγησης αδειών.

Η έκθεση οργανώνεται από μια θυγατρική επιχείρηση της γερμανικής ένωσης εκδοτών και βιβλιοπωλών και πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο. Συμμετέχουν περίπου 6.700 εκθέτες και έρχονται περισσότερο από 270.000 επισκέπτης στις πέντε ημέρες. Η έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης είναι ένα μεγάλο γεγονός μάρκετινγκ για την προώθηση των βιβλίων, αλλά είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός για πώλησης και διαπραγματεύσεις των διεθνών δικαιωμάτων και αδειών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατάλογος της έκθεσης του 1573

Η έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης έχει μια παράδοση πάνω από 500 χρόνων. Σύντομα μετά από τον Γουτεμβέργιο (εφευρέτη της τυπογραφίας), από την πόλη του Μάιντς , η πρώτη έκθεση βιβλίων οργανώθηκε από βιβλιοπώλες. Μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα, ήταν η σημαντικότερη έκθεση βιβλίων στην Ευρώπη. Μετά από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η πρώτη έκθεση βιβλίων πραγματοποιήθηκε πάλι το 1949 στην εκκλησία του Αγ. Παύλου στο κέντρο της πόλης.

Η έκθεση βιβλίων σε αριθμούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην έκθεση βιβλίων του 2004, 6.691 εκθέτες και 79 εθνικές και συλλογικές επιδείξεις παρουσιάστηκαν σε μια έκταση περίπου 164.000 τετραγωνικών μέτρων.
  • Με περίπου 1.800 εκθέτες από τις αγγλόφωνες χώρες, η έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης είναι ίσως η μεγαλύτερη στην αγγλόφωνη εκδοτική βιομηχανία.
  • παρουσιάστηκαν συνολικά 104.566 νέες δημοσιεύσεις από τα συνολικά εκθέματα 350.619 τίτλων.
  • 270.413 άνθρωποι ήρθαν στην έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών του γεγονότος το 2004, 173.943 από αυτούς ήταν εμπορικοί επισκέπτες.
  • 12.275 δημοσιογράφοι από 92 χώρες αναγνωρίστηκαν για την έκθεση το 2004 βιβλίων.
  • 1.300 λογοτεχνικοί μεταφραστές παρατίθενται στο δίκαιο κατάλογο βιβλίων της Φρανκφούρτης των μεταφραστών.
  • Συνολικά 2.855 γεγονότα παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της έκθεσης βιβλίων της Φρανκφούρτης.