Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βιγκντίς Φιννμπογκαντόττιρ)
Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Vigdís Finnbogadóttir (Ισλανδικά)
Γέννηση15  Απριλίου 1930[1][2][3]
Ρέυκιαβικ
Χώρα πολιτογράφησηςΙσλανδία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσλανδικά[4]
Αγγλικά[4]
ΣπουδέςΦιλοσοφική Σχολή των Παρισίων
Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας
Joseph Fourier University
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ΕργοδότηςΟργανισμός Ηνωμένων Εθνών
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚόμμα Ανεξαρτησίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Ισλανδίας (1980–1996)
Βραβεύσειςτάγμα του Ελέφαντα (1981)[5]
Μεγαλόσταυρος με Κολάρο του Τάγματος του Λευκού Ρόδου της Φινλανδίας (20  Οκτωβρίου 1982)[6]
honorary doctorate of the Bordeaux Montaigne University (1987)[7]
Μεγαλόσταυρος Ειδικής Τάξης του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1988)
επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι (14  Μαΐου 1993)[8]
Mårbacka Award (1998)
honorary doctorate at the University of Iceland (8  Σεπτεμβρίου 2000)[9]
d:Q130979516 (2001)[10]
Nordic Language Prize (2013)
Honorary doctor of the Paris-Sorbonne University (17  Οκτωβρίου 2016)[11][12]
Ιππότης του Μεγαλόσταυρου με Κολλάρο του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας
Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας
Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Ντάνεμπρογκ
επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ
Μεγαλόσταυρος με κολάρο του Τάγματος του Γερακιού
honorary doctor of the University of Manitoba
επίτιμος διδάκτωρ του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ (ορθότερα Βίγτις Φινπογατόουχτιρ) ,(ισλανδικά: Vigdís Finnbogadóttir, 1930-) είναι Ισλανδή πολιτικός, η οποία υπηρέτησε ως 4η πρόεδρος της Ισλανδίας από το 1980 μέχρι το 1996. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ισλανδίας και της Ευρώπης. Επιπλέον, είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός του κράτους στον κόσμο.Με μια Προεδρία ακριβώς δεκαέξι χρόνων, παραμένει μέχρι σήμερα, η μακροβιότερη εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός κράτους στον κόσμο. Σήμερα είναι πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO αλλά και μέλος της Λέσχης της Μαδρίτης

Γεννήθηκε στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, στις 15 Απριλίου του 1930. Κατάγονταν από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας της, Finnbogi Rútur Þorvaldsson, ήταν πολιτικός μηχανικός, καθώς και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η μητέρα της, Sigríður Eiríksdóttir, ήταν νοσοκόμα και πρόεδρος της ισλανδικής Ένωσης Νοσηλευτών. Αφού πέρασε τις εξετάσεις το 1949, σπούδασε γαλλικά και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και της Σορβόνης στο Παρίσι, από το (1949- 1953) καθώς και Ιστορία του Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Στην συνέχεια, απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό στα γαλλικά και τα αγγλικά, από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Κατά την δεκαετία του '60 και του '70 συμμετείχε σε πολυάριθμες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ισλανδία (και ιδιαίτερα στο Κεφλαβίκ)

Καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργάστηκε ως υπεύθυνη τύπου του Εθνικού Θεάτρου της Ισλανδίας από το 1954 έως το 1957 και ξανά από το 1961 έως το 1964. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών, εργάζονταν παράλληλα ως ξεναγός.Δίδαξε Γαλλικά στο Menntaskólinn í Reykjavík (1962- 1967) και στο Menntaskólinn við Hamrahlíð από το (1967-1972). Δίδαξε επίσης για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας και παρουσίαζε μαθήματα γαλλικών για τo RUV, το κρατικό κανάλι της Ισλανδίας.Ήταν η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Θεατρικής Ομάδας του Ρέικιαβικ (Leikfélag Reykjavíkur) από το 1972 έως το 1980.Από το 1976 έως το 1980, διατέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων για τις σκανδιναβικές χώρες.Το 1966 έγινε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Γυναικών Ηγετών του κόσμου στην Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κέννεντυ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.Δύο χρόνια αργότερα, διορίστηκε πρόεδρος της UNESCO για τη δεοντολογία της επιστήμης και της τεχνολογίας.

To 1980 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ισλανδίας. Αναμετρήθηκε με τρεις άνδρες υποψηφίους για την προεδρία και κέρδισε τις εκλογές με το 33,8 τοις εκατό της εθνικής ψήφου. Κατά την εκλογή της το 1980, υπήρξε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο, που εξελέγη ως αρχηγός του κράτους σε δημοκρατικές εκλογές. Όταν ανέλαβε την προεδρία ήταν διαζευγμένη και ανύπαντρη μητέρα μιας κόρης την οποία υιοθέτησε το 1972. Επανεξελέγη χωρίς αντίπαλο το 1984 και το 1992, καθώς και μετά από έντονη μάχη το 1988. Κατά την διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος, αφιερώθηκε στην διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και της μοναδικότητας της Ισλανδίας.Προώθησε την παρακολούθηση φαλαινών ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης. Ακόμη, υποστήριξε και προώθησε θερμά την προσπάθειας για την αναδάσωση της Ισλανδίας. Παρά το γεγονός ότι το προεδρικό αξίωμα στην Ισλανδία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό, ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προώθηση του πολιτισμού της χώρας και γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα. Αποσύρθηκε από την προεδρία το 1996, όταν έγινε ιδρυτική πρόεδρος του Συμβουλίου Γυναικών Ηγετών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]