Ιδιωτικό απόρρητο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Oopocmoeraki (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Oopocmoeraki (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 54: Γραμμή 54:


=== Τοποθεσίας ===
=== Τοποθεσίας ===
Καθώς οι δυνατότητες εντοπισμού τοποθεσίας των κινητών συσκευών προοδεύουν ([[:en:Location-based_service|υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας]]), προκύπτουν προβλήματα σχετικά με το απόρρητο των χρηστών. Τα δεδομένα τοποθεσίας συγκαταλέγονται στα πιο ευαίσθητα δεδομένα που συλλέγονται αυτήν τη στιγμή.<ref name="AtaeiEphem16">{{Cite book|title=Progress in Location-Based Services 2016|last=Ataei, M.|last2=Kray, C.|publisher=Springer|isbn=9783319472898|year=2016|chapter=Ephemerality Is the New Black: A Novel Perspective on Location Data Management and Location Privacy in LBS|pages=357–374|accessdate=9 May 2018}}</ref> Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε από το [https://www.eff.org/about Electronic Frontier Foundation] μια λίστα από δυνητικά ευαίσθητες επαγγελματικές και προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να συναχθούν για ένα άτομο όταν είναι γνωστό μόνο το ίχνος κινητικότητάς του.<ref>{{Cite web|url=https://www.eff.org/wp/locational-privacy|title=On locational privacy and how to avoid losing it forever.|last=Blumberg, A. Eckersley, P.|publisher=EFF}}</ref> Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κινήσεις μιας ομάδας πωλήσεων ανταγωνιστών, η παρουσία σε μια συγκεκριμένη εκκλησία ή η παρουσία ενός ατόμου σε ένα μοτέλ ή σε μια κλινική έκτρωσης. Μια πρόσφατη μελέτη του MIT<ref>{{Cite journal|last=de Montjoye|first=Yves-Alexandre|last2=César A. Hidalgo|last3=Michel Verleysen|last4=Vincent D. Blondel|title=Unique in the Crowd: The privacy bounds of human mobility|journal=Scientific Reports|volume=3|pages=1376|date=March 25, 2013|doi=10.1038/srep01376|pmid=23524645|pmc=3607247}}</ref> <ref>{{Cite news|url=https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21923360|title=Mobile location data 'present anonymity risk'|last=Palmer|first=Jason|work=BBC News|date=March 25, 2013|accessdate=12 April 2013}}</ref> από τους Montjoye et al. έδειξε ότι τέσσερα χωροχρονικά σημεία με προσεγγιστικές τοποθεσίες και χρόνους, αρκούν για να ταυτοποιήσουν το 95% του 1,5 εκατομμύριου ατόμων μιας βάσης δεδομένων κινητικότητας. Η μελέτη δείχνει περαιτέρω ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι επαρκείς ακόμη και όταν η ανάλυση του συνόλου δεδομένων είναι χαμηλή. Επομένως, ακόμη και χονδροειδή ή θολά σύνολα δεδομένων παρέχουν μόνο μικρή ανωνυμία.
δ


=== Ιατρικές ===
=== Ιατρικές ===

Έκδοση από την 16:41, 12 Οκτωβρίου 2019

Το ιδιωτικό απόρρητο είναι η σχέση μεταξύ συλλογής και διάδοσης δεδομένων, τεχνολογίας, της δημόσιας προσδοκίας της ιδιωτικότητας, και των νομικών και πολιτικών ζητημάτων που τα περιβάλλουν.[1] Είναι επίσης γνωστό ως προστασία προσωπικών δεδομένων [2] ή προστασία δεδομένων.

Η πρόκληση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι η χρήση δεδομένων προστατεύοντας ταυτόχρονα τις προτιμήσεις απορρήτου ενός ατόμου και τις προσωπικές του πληροφορίες.[3] Τα πεδία της ασφάλειας υπολογιστών, της ασφάλειας των δεδομένων και της ασφάλειας των πληροφοριών σχεδιάζουν και χρησιμοποιούν λογισμικό, υλικό και ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Αρχές

Νομικές

Αρχές ανά χώρα

Τύποι πληροφοριών

Διάφοροι τύποι προσωπικών πληροφοριών συχνά υπάγονται σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Καλωδιακής τηλεόρασης

Αυτό περιγράφει την δυνατότητα κάποιου να ελέγχει ποιες πληροφορίες αποκαλύπτει για τον εαυτό του μέσω της καλωδιακής τηλεόρασης και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Για παράδειγμα, τρίτα μέρη μπορούν να ανιχνεύουν τα προγράμματα IP τηλεόρασης που έχει παρακολουθήσει κάποιος σε οποιαδήποτε στιγμή. "Για να πραγματοποιηθεί μια δημοσκόπηση κοινού δεν απαιτείται η προσθήκη οποιασδήποτε πληροφορίας σε ροή εκπομπής, δεν απαιτείται να εγκατασταθούν πρόσθετες συσκευές στα σπίτια των θεατών ή των ακροατών και χωρίς την συνεργασία τους μπορούν να εκτελούνται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο οι ταξινομήσεις του κοινού." [6]

Εκπαιδευτικές

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012, ο Γραμματέας της Παιδείας Michael Gove περιέγραψε την Εθνική βάση δεδομένων μαθητών ως ένα "πλούσιο σύνολο δεδομένων", του οποίου η αξία θα μπορούσε να «μεγιστοποιηθεί» καθιστώντας πιο ανοιχτή την πρόσβαση σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών. Η Kelly Fiveash του The Register (βρετανική ιστοσελίδα ειδήσεων τεχνολογίας) δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως «η σχολική ζωή ενός παιδιού, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των μαθητικών εξετάσεων, της παρακολούθησης των μαθημάτων, των αξιολογήσεών τους από τους εκπαιδευτικούς και ακόμη και των χαρακτηριστικών των μαθητών», θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα, ενώ οργανώσεις τρίτων θα ήταν υπεύθυνες για την ανωνυμοποίηση των ίδιων των δημοσιεύσεων, αντί τα δεδομένα να είχαν ανωνυμοποιηθεί από την κυβέρνηση πριν από την παράδοσή τους σε αυτές. Ένα παράδειγμα αίτησης για δεδομένα, το οποίο ανέφερε ο Gove πως είχε απορριφθεί στο παρελθόν, αλλά θα μπορούσες να είναι μελλοντικά εφικτό βάσει μιας βελτιωμένης έκδοσης των κανονισμών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ήταν για "ανάλυση σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση".[7]

Χρηματοοικονομικές

Οι πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του πλήθους των περιουσιακών στοιχείων του, του ύψους μετοχών ή κεφαλαίων που κατέχει, των εκκρεμών οφειλών του και των αγορών του, μπορεί να είναι ευαίσθητες. Εάν εγκληματίες αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως είναι οι λογαριασμοί ενός ατόμου ή οι αριθμοί πιστωτικών καρτών του, τότε το άτομο αυτό μπορεί να πέσει θύμα απάτης ή κλοπής ταυτότητας. Οι πληροφορίες σχετικά με τις αγορές ενός ατόμου μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την ιστορία του συγκεκριμένου προσώπου, όπως τα μέρη που επισκέφθηκε, τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, τα προϊόντα που έχει χρησιμοποιήσει, τις δραστηριότητες και τις συνήθειές του ή τα φάρμακα που έχει χρησιμοποιήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να στοχεύσουν σε άτομα χρησιμοποιώντας μάρκετινγκ προσαρμοσμένα στις προσωπικές προτιμήσεις των ατόμων, τα οποία μπορεί το άτομο να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει.

Διαδικτύου

Η δυνατότητα ελέγχου των πληροφοριών που αποκαλύπτει κάποιος για τον εαυτό του μέσω του Διαδικτύου και του ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες προκαλεί όλο και περισσότερες ανησυχίες. Αυτές οι ανησυχίες περιλαμβάνουν εάν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να αποθηκευτούν ή να διαβαστούν από τρίτους χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου, ή αν τρίτα μέρη μπορούν να συνεχίσουν να ανιχνεύουν τους ιστότοπους που έχει επισκεφτεί κάποιος. Μια άλλη ανησυχία είναι εάν οι ιστότοποι που επισκέπτεται κάποιος μπορούν να συλλέγουν, να αποθηκεύουν και ενδεχομένως να μοιράζονται πληροφορίες ατομικής ταυτοποίησης των επισκεπτών.

Η εμφάνιση των διάφορων μηχανών αναζήτησης και η χρήση της εξόρυξης δεδομένων δημιούργησαν την δυνατότητα να συλλέγονται και να συνδυάζονται δεδομένα πολύ εύκολα από μια μεγάλη ποικιλία πηγών.[8] [9] [10] Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Federal Trade Commission - FTC) έχει παράσχει ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ευρέως αποδεκτές έννοιες σχετικά με τις ορθές πρακτικές χρήσης της πληροφορίας σε μια ηλεκτρονική αγορά και ονομάζεται αρχές ορθής πρακτικής χρήσης πληροφορίας.

Για να μην διανέμονται πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να κρυπτογραφούνται. Η περιήγηση σε ιστοσελίδες καθώς και άλλες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο θα πρέπει να γίνεται χωρίς να αφήνονται ίχνη μέσω της χρήσης των "ανωνυμοποιητών". Σε περίπτωση που κάποιος δεν τους εμπιστεύεται, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει διανεμημένους "ανωνυμοποιητές" ανοιχτού κώδικα, τα λεγόμενα δίκτυα mix, όπως το I2P ή το Tor. Ένας ακόμη "ανωνυμοποιητής" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει περισσότερη προστασία σε κάποιον ενώ βρίσκεται στο Διαδίκτυο είναι τα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN), τα οποία παρέχουν θωράκιση και κρυπτογράφηση της διαδικτυακής κίνησης, έτσι ώστε άλλες ομάδες να μην μπορούν να τη δουν ή να την εξορύξουν[11].

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι το μόνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο που δημιουργεί ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής Σε μια εποχή όπου όλο και περισσότερη πληροφορία διατίθεται ηλεκτρονικά, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για το ιδιωτικό απόρρητο. Οι άνθρωποι μπορούν να επισημανθούν με ετικέτες στις φωτογραφίες ή να έχουν εκτεθειμένες πολύτιμες πληροφορίες για τον εαυτό τους είτε κατ 'επιλογή είτε απροσδόκητα από άλλους. Τα δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία μπορούν επίσης να δημοσιοποιούνται κατά λάθος, όταν για παράδειγμα κάποιος δημοσιεύει μια φωτογραφία με ένα κατάστημα στο φόντο. Πρέπει να δίδεται προσοχή στις πληροφορίες που δημοσιεύονται, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα ποικίλλουν σε ό,τι επιτρέπουν στους χρήστες θεωρούν ιδιωτικό και σε ό,τι παραμένει δημόσια προσβάσιμο.[12] Χωρίς την ύπαρξη ισχυρών ρυθμίσεων ασφαλείας και επιμελούς προσοχής σε ό,τι παραμένει δημόσιο, ένα άτομο μπορεί να "σκιαγραφηθεί" με αναζήτηση γι'αυτό στο Διαδίκτυο και συλλογή άσχετων μεταξύ τους πληροφοριών, με χειρότερες περιπτώσεις να οδηγούν σε υποθέσεις cyberstalking [13] ή δυσφήμησης.[14]

Τοποθεσίας

Καθώς οι δυνατότητες εντοπισμού τοποθεσίας των κινητών συσκευών προοδεύουν (υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας), προκύπτουν προβλήματα σχετικά με το απόρρητο των χρηστών. Τα δεδομένα τοποθεσίας συγκαταλέγονται στα πιο ευαίσθητα δεδομένα που συλλέγονται αυτήν τη στιγμή.[15] Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε από το Electronic Frontier Foundation μια λίστα από δυνητικά ευαίσθητες επαγγελματικές και προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να συναχθούν για ένα άτομο όταν είναι γνωστό μόνο το ίχνος κινητικότητάς του.[16] Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κινήσεις μιας ομάδας πωλήσεων ανταγωνιστών, η παρουσία σε μια συγκεκριμένη εκκλησία ή η παρουσία ενός ατόμου σε ένα μοτέλ ή σε μια κλινική έκτρωσης. Μια πρόσφατη μελέτη του MIT[17] [18] από τους Montjoye et al. έδειξε ότι τέσσερα χωροχρονικά σημεία με προσεγγιστικές τοποθεσίες και χρόνους, αρκούν για να ταυτοποιήσουν το 95% του 1,5 εκατομμύριου ατόμων μιας βάσης δεδομένων κινητικότητας. Η μελέτη δείχνει περαιτέρω ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι επαρκείς ακόμη και όταν η ανάλυση του συνόλου δεδομένων είναι χαμηλή. Επομένως, ακόμη και χονδροειδή ή θολά σύνολα δεδομένων παρέχουν μόνο μικρή ανωνυμία.

Ιατρικές

δ

Πολιτικές

δ

Νομιμότητα

δ

Προστασία της ιδιωτικής ζωής στα πληροφοριακά συστήματα

δ

Μετάδοση πολιτικής

δ

Επιβολή πολιτικής

δ

Προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο

δ

Βελτίωση της ιδιωτικότητας μέσω της εξατομίκευσης

δ

Το πρόγραμμα Ασφαλούς Λιμένα (Safe Harbor) του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και τα θέματα του μητρώου ονόματος επιβατών

δ

Δείτε Επίσης

Σχετικά με την Επιστήμη των Υπολογιστών

Οργανισμοί

Μελετητές που εργάζονται στον τομέα

Βιβλιογραφικές Αναφορές

  1. Uberveillance and the social implications of microchip implants : emerging technologies. Michael, M. G., Michael, Katina, 1976-. Hershey, PA. ISBN 978-1466645820. 
  2. Ian Austen (June 22, 2011). «Canadian Inquiry Finds Privacy Issues in Sale of Used Products at Staples». The New York Times. https://bits.blogs.nytimes.com/2011/06/22/canadian-inquiry-finds-privacy-issues-in-sale-of-used-products-at-staples. Ανακτήθηκε στις 2019-05-14. 
  3. Vicenç Torra (2017), «Introduction», Data Privacy: Foundations, New Developments and the Big Data Challenge, Studies in Big Data, 28, Springer International Publishing, σελ. 1–21, doi:10.1007/978-3-319-57358-8_1, ISBN 9783319573564 
  4. Republic Act No. 10173: Data Privacy Act of 2012
  5. «Legislation and Guidelines: Overview». Personal Data Protection Commission. 
  6. «System for Gathering TV Audience Rating in Real Time in Internet Protocol Television Network and Method Thereof». FreePatentsOnline.com. 2010-01-14. http://www.freepatentsonline.com/y2010/0011389.html. Ανακτήθηκε στις 2011-06-07. 
  7. Fiveash, Kelly (2012-11-08). «Psst: Heard the one about the National Pupil Database? Thought not». The Register. https://www.theregister.co.uk/2012/11/08/national_pupil_database_regulation_overhaul_in_private_sector_data_grab/. Ανακτήθηκε στις 2012-12-12. 
  8. Bergstein, Brian (2006-06-18). «Research explores data mining, privacy». USA Today. https://www.usatoday.com/tech/news/surveillance/2006-06-18-data-mining-privacy_x.htm. Ανακτήθηκε στις 2010-05-05. 
  9. Bergstein, Brian (2004-01-01). «In this data-mining society, privacy advocates shudder». Seattle Post-Intelligencer. http://www.seattlepi.com/business/154986_privacychallenge02.html. 
  10. Swartz, Nikki (2006). «U.S. Demands Google Web Data». Information Management Journal. http://connection.ebscohost.com/c/articles/21472572/u-s-demands-google-web-data.  Vol. 40 Issue 3, p. 18
  11. «VyprVPN Protects Your Privacy and Security | Golden Frog». www.vyprvpn.com. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  12. Schneider, G.· Evans, J. (2008). The Internet: Illustrated Series. Cengage Learning. σελ. 156. ISBN 9781423999386. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2018. 
  13. Bocij, P. (2004). Cyberstalking: Harassment in the Internet Age and How to Protect Your Family. Greenwood Publishing Group. σελ. 268. ISBN 9780275981181. 
  14. Cannataci, J.A.· Zhao, B. (2016). Privacy, free expression and transparency: Redefining their new boundaries in the digital age. UNESCO. σελ. 26. ISBN 9789231001888. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2018. 
  15. Ataei, M.· Kray, C. (2016). «Ephemerality Is the New Black: A Novel Perspective on Location Data Management and Location Privacy in LBS». Progress in Location-Based Services 2016. Springer. σελίδες 357–374. ISBN 9783319472898.  Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)
  16. Blumberg, A. Eckersley, P. «On locational privacy and how to avoid losing it forever». EFF. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  17. de Montjoye, Yves-Alexandre; César A. Hidalgo; Michel Verleysen; Vincent D. Blondel (March 25, 2013). «Unique in the Crowd: The privacy bounds of human mobility». Scientific Reports 3: 1376. doi:10.1038/srep01376. PMID 23524645. 
  18. Palmer, Jason (March 25, 2013). «Mobile location data 'present anonymity risk'». BBC News. https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21923360. Ανακτήθηκε στις 12 April 2013. 

Περαιτέρω Ανάγνωση

  • Philip E. Agre· Marc Rotenberg (1998). Technology and privacy: the new landscape. MIT Press. ISBN 978-0-262-51101-8. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Διεθνείς

Ευρώπη

Λατινική Αμερική

Βόρεια Αμερική

Περιοδικά