Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
{{Κουτί πληροφοριών οργάνωσης}}
{{Κουτί πληροφοριών οργάνωσης}}
Στη [[Συνθήκη της Ρώμης (1957)|Συνθήκη της Ρώμης]] προβλεπόταν η ίδρυση ''Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων'' (ΕΤΕπ). Η Τράπεζα ιδρύθηκε επισήμως την [[1 Ιανουαρίου]] [[1958]], μαζί με την έναρξη ισχύος της εν λόγω συνθήκης. Σκοπός της ήταν η χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της [[Ευρωπαϊκή Ένωση|Ένωσης]]. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται στους εξής τομείς:
Στη [[Συνθήκη της Ρώμης (1957)|Συνθήκη της Ρώμης]] προβλεπόταν η ίδρυση ''Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων'' (ΕΤΕπ). Η Τράπεζα ιδρύθηκε επισήμως την [[1 Ιανουαρίου]] [[1958]], μαζί με την έναρξη ισχύος της εν λόγω συνθήκης. Σκοπός της ήταν η χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της [[Ευρωπαϊκή Ένωση|Ένωσης]]. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται στους εξής τομείς:
*Την περιφερειακή ανάπτυξη. Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της Ευρωπαϊκής τραπέζης. Στόχος είναι η ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών και η κατά το δυνατόν εξίσωσή τους με τις ανεπτυγμένες.
*Χρηματοδότηση των έργων για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Κυρίως ώστε να είναι δυνατή η ομαλή σύνδεσή τους.
*Την ανάπτυξη των δικτύων επικοινωνίας-τηλεπικοινωνίας και ενέργειας.
*Την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη μεθόδων προστασίας του περιβάλλοντος.
*Την έρευνα και την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας.
*Τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων.


* Την περιφερειακή ανάπτυξη. Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της Ευρωπαϊκής τραπέζης. Στόχος είναι η ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών και η κατά το δυνατόν εξίσωσή τους με τις ανεπτυγμένες.
Η '''Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων''' υπήρξε επί δεκαετίες ο αποκλειστικός οικονομικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 130 χώρες εκτός '''ΕΕ''', υποστηρίζοντας κυρίως προγράμματα οικονομικής συνεργασίας και χρηματοδότησης εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων. Η έδρα της είναι στο Λουξεμβούργο.
* Χρηματοδότηση των έργων για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Κυρίως ώστε να είναι δυνατή η ομαλή σύνδεσή τους.
* Την ανάπτυξη των δικτύων επικοινωνίας-τηλεπικοινωνίας και ενέργειας.
* Την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη μεθόδων προστασίας του [[περιβάλλον]]τος.
* Την έρευνα και την ανάπτυξη της σύγχρονης [[τεχνολογία]]ς.
* Τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων.

Η '''Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων''' υπήρξε επί δεκαετίες ο αποκλειστικός οικονομικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 130 χώρες εκτός '''ΕΕ''', υποστηρίζοντας κυρίως προγράμματα οικονομικής συνεργασίας και χρηματοδότησης εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων. Η έδρα της είναι στο [[Λουξεμβούργο]].

== Αναφορές ==
<references />

== Βιβλιογραφία ==
* Steinherr, Alfred (1994). ''30 Years of European Monetary Integration from the Werner Plan to Emu''. Addison-Wesley Longman Ltd. {{ISBN|978-0-582-24357-6}}.
* ''The European Union: The History of the Political and Economic Union of Europe's Nations after World War II''. Charles Rivers Editors. 2020. {{ISBN|979-8-6409-6562-9}}.
* [https://www.die-gdi.de/uploads/media/DP_11.2020_1.pdf The Future of European Development Banking: What Role and Place for the European Investment Bank?]
* Laffan, Brigid (1997). ''The Finances of the European Union''. Palgrave, London. {{ISBN|978-0-333-60985-9}}.
* [https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2F978-3-319-66981-6.pdf Designing Sustainable Technologies, Products and policies – From science to Innovation]
* The European Investment Bank. «Institutional and Substantive Law: The Legal Framework and the Operational Activity».


{{πύλη|Ευρωπαϊκή Ένωση|Flag of Europe.svg}}
{{πύλη|Ευρωπαϊκή Ένωση|Flag of Europe.svg}}

Έκδοση από την 01:15, 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Ίδρυση1958[1]
ΈδραΛουξεμβούργο, Λουξεμβούργο
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Στη Συνθήκη της Ρώμης προβλεπόταν η ίδρυση Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η Τράπεζα ιδρύθηκε επισήμως την 1 Ιανουαρίου 1958, μαζί με την έναρξη ισχύος της εν λόγω συνθήκης. Σκοπός της ήταν η χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ένωσης. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται στους εξής τομείς:

  • Την περιφερειακή ανάπτυξη. Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της Ευρωπαϊκής τραπέζης. Στόχος είναι η ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών και η κατά το δυνατόν εξίσωσή τους με τις ανεπτυγμένες.
  • Χρηματοδότηση των έργων για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Κυρίως ώστε να είναι δυνατή η ομαλή σύνδεσή τους.
  • Την ανάπτυξη των δικτύων επικοινωνίας-τηλεπικοινωνίας και ενέργειας.
  • Την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη μεθόδων προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Την έρευνα και την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπήρξε επί δεκαετίες ο αποκλειστικός οικονομικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 130 χώρες εκτός ΕΕ, υποστηρίζοντας κυρίως προγράμματα οικονομικής συνεργασίας και χρηματοδότησης εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων. Η έδρα της είναι στο Λουξεμβούργο.

Αναφορές

  1. «ROR Data» 16  Φεβρουαρίου 2023.

Βιβλιογραφία