Άρμη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


Η '''άρμη''' ή '''άλμη''' (λατ. ''saltus'', κοινά: αλατόνερο, σαλαμούρα) είναι [[νερό]] που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό [[άλας]], συνήθως [[χλωριούχο νάτριο]], NaCl.<br />
Η '''άρμη''' ή '''άλμη''' (λατ. ''saltus'', κοινά: αλατόνερο, σαλαμούρα) είναι [[νερό]] που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό [[άλας]], συνήθως [[χλωριούχο νάτριο]], NaCl.<br />
Η άλμη χρησιμοποιείται κυρίως για τη συντήρηση :
Η άλμη χρησιμοποιείται κυρίως για τη συντήρηση τροφίμων :
* Λαχανικών, [[τουρσί|τουρσιών]], [[πιπεριά|πιπεριών]], [[μανιτάρι|μανιταριών]]
* Λαχανικών, [[τουρσί|τουρσιών]], [[πιπεριά|πιπεριών]], [[μανιτάρι|μανιταριών]]
* Ψαριών και κρέατος
* Ψαριών και κρέατος
* [τυρί|Τυριών]], όπως το [[χαλούμι]] και η [[φέτα (τυρί)|φέτα]]
* [[τυρί|Τυριών]], όπως το [[χαλούμι]] και η [[φέτα (τυρί)|φέτα]]
* [[αυγό|Αυγών]]
* [[αυγό|Αυγών]]
Πολλές φορές στην άλμη προστίθεται και λίγη ζάχαρη. Η αξία της άλμης στη συντήρηση τροφίμων οφείλεται στο ότι το αλάτι που διαλύεται στο νερό, κατεβάζει το σημείο πήξης του διαλύματος αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Αν η περιεκτικότητα της άλμης σε αλάτι είναι 23.3 % w/w <ref>23.3 % w/w = Σε 100 g άλμης, τα 23.3 g είναι διαλυμένο αλάτι</ref>, το σημείο πήξης της άλμης πέφτει κάτω από στους -21°C. Αν μάλιστα αντί για κοινό αλάτι χρησιμοποιηθεί χλωριούχο ασβέστιο (CaCl<sub>2</sub>) το σημείο πήξης της άλμης πέφτει κάτω από τους -40°C. Στους 15.5°C κορεσμένο διάλυμα άλμης περιέχει 26.4 % w/w αλάτι ενώ στους 0°C <ref>Η ιστορία αναφέρει ότι ο Φαρενάϊτ (Daniel Gabriel Fahrenheit) όρισε ως το 0 της κλίμακάς του (0°F) το σημείο πήξης άλμης γιατί αυτή ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορούσε να πετύχει στο εργαστήριό του. </ref> σε 100 g άλμης μπορούν να διαλυθούν μόνο 26.3 g αλάτι.
Πολλές φορές στην άλμη προστίθεται και λίγη ζάχαρη. Η αξία της άλμης στη συντήρηση τροφίμων οφείλεται σε δύο λόγους :
* Ο πρώτος λόγος είναι ότι το αλάτι που διαλύεται στο νερό, κατεβάζει το σημείο πήξης του διαλύματος αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Αν η περιεκτικότητα της άλμης σε αλάτι είναι 23.3 % w/w <ref>23.3 % w/w = Σε 100 g άλμης, τα 23.3 g είναι διαλυμένο αλάτι</ref>, το σημείο πήξης της άλμης πέφτει κάτω από στους -21°C. Αν μάλιστα αντί για κοινό αλάτι χρησιμοποιηθεί χλωριούχο ασβέστιο (CaCl<sub>2</sub>) το σημείο πήξης της άλμης πέφτει κάτω από τους -40°C. Στους 15.5°C κορεσμένο διάλυμα άλμης περιέχει 26.4 % w/w αλάτι ενώ στους 0°C <ref>Η ιστορία αναφέρει ότι ο Φαρενάϊτ (Daniel Gabriel Fahrenheit) όρισε ως το 0 της κλίμακάς του (0°F) το σημείο πήξης άλμης γιατί αυτή ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορούσε να πετύχει στο εργαστήριό του. </ref> σε 100 g άλμης μπορούν να διαλυθούν μόνο 26.3 g αλάτι.
* Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα τρόφιμα που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν ήδη αλμυρό νερό. Με την τοποθέτησή τους σε υγρό με υψηλότερη συγκέντρωση σε αλάτι, η άλμη απορροφάται από το τρόφιμο όπως απορροφάται και κάθε αρωματικό πρόσθετο που βάζουμε όπως π.χ. ζάχαρη. Επίσης το τρόφιμο αποκτά περισσότερη υγρασία και διατηρείται έτσι μέχρι το μαγείρεμα ή την κατανάλωσή του.


{| style="margin-left:auto; margin-right:auto;"
{| style="margin-left:auto; margin-right:auto;"
Γραμμή 30: Γραμμή 32:
* [http://www.virtualweberbullet.com/brining.html Τα πάντα για την άλμη]
* [http://www.virtualweberbullet.com/brining.html Τα πάντα για την άλμη]
* [http://www.wikihow.com/Brine-Meat Συντήρηση κρέατος με άλμη]
* [http://www.wikihow.com/Brine-Meat Συντήρηση κρέατος με άλμη]
* [http://www.ehow.com/how_4562882_make-a-brine.html Πώς φτιάχνουμε άλμη]






Έκδοση από την 10:11, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Αντλία για άρμη του 1848 στο Bad Kissingen της Γερμανίας

Η άρμη ή άλμη (λατ. saltus, κοινά: αλατόνερο, σαλαμούρα) είναι νερό που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό άλας, συνήθως χλωριούχο νάτριο, NaCl.
Η άλμη χρησιμοποιείται κυρίως για τη συντήρηση τροφίμων :

Πολλές φορές στην άλμη προστίθεται και λίγη ζάχαρη. Η αξία της άλμης στη συντήρηση τροφίμων οφείλεται σε δύο λόγους :

  • Ο πρώτος λόγος είναι ότι το αλάτι που διαλύεται στο νερό, κατεβάζει το σημείο πήξης του διαλύματος αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Αν η περιεκτικότητα της άλμης σε αλάτι είναι 23.3 % w/w [1], το σημείο πήξης της άλμης πέφτει κάτω από στους -21°C. Αν μάλιστα αντί για κοινό αλάτι χρησιμοποιηθεί χλωριούχο ασβέστιο (CaCl2) το σημείο πήξης της άλμης πέφτει κάτω από τους -40°C. Στους 15.5°C κορεσμένο διάλυμα άλμης περιέχει 26.4 % w/w αλάτι ενώ στους 0°C [2] σε 100 g άλμης μπορούν να διαλυθούν μόνο 26.3 g αλάτι.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα τρόφιμα που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν ήδη αλμυρό νερό. Με την τοποθέτησή τους σε υγρό με υψηλότερη συγκέντρωση σε αλάτι, η άλμη απορροφάται από το τρόφιμο όπως απορροφάται και κάθε αρωματικό πρόσθετο που βάζουμε όπως π.χ. ζάχαρη. Επίσης το τρόφιμο αποκτά περισσότερη υγρασία και διατηρείται έτσι μέχρι το μαγείρεμα ή την κατανάλωσή του.
Αλμυρότητα του νερού σε διαλυμένα άλατα σε μέρη στα χίλια (‰)[3]
Νερό Υφάλμυρο νερό Νερό με αλάτι Άρμη
< 0,5 0,5 – 30 30 – 50 > 50

Σημειώσεις

  1. 23.3 % w/w = Σε 100 g άλμης, τα 23.3 g είναι διαλυμένο αλάτι
  2. Η ιστορία αναφέρει ότι ο Φαρενάϊτ (Daniel Gabriel Fahrenheit) όρισε ως το 0 της κλίμακάς του (0°F) το σημείο πήξης άλμης γιατί αυτή ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορούσε να πετύχει στο εργαστήριό του.
  3. Αποφεύγεται ο συμβολισμός ppt για να μη γίνει σύγχυση με τα μέρη στο τρισεκατομμύριο (parts per trillion, ppt). Κάθε αύξηση της αλατότητας κατά 5 ‰ κατεβάζει τη θερμοκρασία πήξης της άλμης κατά 0.28°C

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Πρότυπο:Μεταφρασμένο