Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κτήριο του Ωδείου το 2013

Το Κρατικό Ωδείο «N.A. Ρίμσκι-Κόρσακοφ» της Αγίας Πετρούπολης (ρωσ. Санкт-Петербургская государственная консерватория имени Н. А. Римского-Корсакова), γνωστό σε παλαιότερες εποχές ως Ωδείο του Πέτρογκραντ (Петроградская консерватория) και Ωδείο του Λένινγκραντ (Ленинградская консерватория), αναλόγως της ονομασίας της πόλεως, είναι ανώτερη μουσική σχολή στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Το 2004 είχε περί τους 275 διδάσκοντες και 1.400 σπουδαστές και σπουδάστριες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πλατεία Θέατρου και το Ωδείο το 1913

Το Ωδείο ιδρύθηκε το 1862 από τη Ρωσική Μουσική Εταιρεία και τον πιανίστα και συνθέτη Αντόν Ρουμπινστάιν[1], που υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής του, έως το 1867. Το 1871 διορίσθηκε καθηγητής στο Ωδείο ο Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και το ίδρυμα φέρει το όνομά του από το 1944, οπότε συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννησή του.[1] Το 1887 ο Ρουμπινστάιν επέστρεψε στο Ωδείο με σκοπό τη βελτίωση των προδιαγραφών του. Αναθεώρησε το πρόγραμμα των μαθημάτων, έδιωξε τους ανεπαρκείς σπουδαστές και απέλυσε πολλούς καθηγητές, ενώ ανέβασε το επίπεδο δυσκολίας εισαγωγής και των εσωτερικών εξετάσεων. Ωστόσο το 1891 παραιτήθηκε και πάλι, διαφωνώντας με την αυτοκρατορική απαίτηση για φυλετικές ποσοστώσεις.

Το σημερινό κτήριο ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1890 στη θέση του παλαιού Θεάτρου Μπολσόι της Αγίας Πετρούπολης.

Ανάμεσα στους αποφοίτους του Ωδείου συγκαταλέγονταν διάσημοι συνθέτες, όπως ο Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ο Σεργκέι Προκόφιεφ, ο Εσθονός Άρτουρ Καπ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς (ο τελευταίος δίδαξε επίσης στο Ωδείο τη δεκαετία του 1960). Το μικρότερο σε ηλικία πρόσωπο που έγινε ποτέ δεκτό για σπουδές στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης ήταν η τετράχρονη τότε βιολονίστρια Κλάρα Ρόκμορ, που αργότερα διέπρεψε στο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο θέρεμιν. Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του N.A. Ρίμσκι-Κόρσακοφ βρίσκεται έξω από το κτήριο, στην Πλατεία Θεάτρου.

Διευθυντές / πρυτάνεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτοι καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτοι απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 E.S. BARUTCHEVA (1979). «N.A. Rimsky-Korsakov Leningrad Conservatory». Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Sovetskaya Entsiklopediya. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]