Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολιορκία της Μέμφιδας (640)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι
Αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου
Χρονολογία640
ΤόποςΜέμφιδα, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Αίγυπτος
ΈκβασηΝίκη των Αράβων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Μαριανός
Δυνάμεις
30.000[1]

Η Πολιορκία και Αραβική κατάκτηση της Μέμφιδας ήταν ένα γεγονός κατά την Αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου που έγινε τον Δεκέμβριο του 639 ή το 18 έτος της Εγίρας όταν οι Άραβες εισέβαλαν στην Βυζαντινή Αίγυπτο και την κατέλαβαν[2]. Ο Άραβας στρατηγός Αμπού Ιβν Ας με άδεια του χαλίφη Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ ξεκίνησε με 30.000 στρατό κατά της Βυζαντινής Αιγύπτου[2][1]. Αρχικά οι Άραβες κατέλαβαν χωρίς αντίσταση την Αρίς κι έπειτα την πόλη Πελούσιο μετά έναν μήνα πολιορκία[2].

Μετά το Πελούσιο, και το 640, ο Αραβικός στρατός έφτασε στην Μέμφιδα όπου άρχισε αμέσως πολιορκία[3]. Τότε ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας Κύρος πήρε πρωτοβουλία και πρότεινε στον Αμπού Ιβν Ας να αποσυρθεί και οι Βυζαντινοί να καταβάλουν φόρο ενώ η κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ΄, Ευδοξία να παντρευτεί έναν γιο του χαλίφη Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ[3]. Μαθαίνοντας την πρόταση αυτή ο στρατηγός Μαριανός την αποδοκίμασε κι έσπευσε στην Μέμφιδα με άγνωστο αριθμό στρατιωτών για να την υπερασπιστεί[3].

Η πόλη πολιορκούνταν επτά μήνες όταν ο έπαρχος Μακουκάς και οι Κόπτες κάτοικοι έκαναν κρυφά συμφωνία με τους άραβες και παρέδωσαν την πόλη ενώ ο βυζαντινός στρατός αμυνόταν στο κάστρο της[3]. Μαθαίνοντας το οι Βυζαντινοί εγκατέλειψαν το κάστρο και κατευθύνθηκαν προς άλλες πόλεις για υπεράσπισή τους[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]