Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέταρ του Χουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέταρ Μίροσλαβλιεβιτς του Χουμ
Γενικές πληροφορίες
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΜίροσλαβ Ζάβιντοβιτς του Χουμ
ΑδέλφιαΆντρια Μιροσλαβλιέβιτς του Χουμ
Τόλιεν του Χουμ

Ο Πέταρ Μίροσλαβλιεβιτς, σερβ. Петар Миросављевић (13ος αι.) από τον Οίκο των Βόισλαβλιεβιτς ήταν Σέρβος ευγενής, που κατείχε εδάφη στο Χουμ, στο πριγκιπάτο της Σερβίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μίροσλαβ Ζάβιντοβιτς πρίγκιπα της Ζαχούμλια και της αδελφής τού Κούλιν μπάνου της Βοσνίας.

Αν και ο αδελφός του Άντρια/Αντρέας έλαβε τον τίτλο τού διαδόχου του Μίροσλαβ, οι ευγενείς του Χουμ/Ζαχούμλια εξέλεξαν τον Πέταρ ως πρίγκιπα του Χουμ. Τότε ο Πέταρ εξόρισε τον Άντρια και τη χήρα μητέρα τους. Ο Άντρια διέφυγε στη Ράσκια, στην Αυλή τού Στεφάνου Νεμάνια. Εν τω μεταξύ ο Πέταρ πολέμησε με επιτυχία με τη γειτονική Βοσνία και Κροατία. Ο Στέφανος Νεμάνιτς έλαβε τη μεριά τού Άντρια και πήγε σε πόλεμο για να εξασφαλίσει το Χουμ και το πεδίο τού Πόποβο για τον Άντρια, λίγο μετά την ανάρρησή του. Ο Πέταρ νικήθηκε και διέσχισε τον ποταμό Νέρετβα, συνεχίζοντας να εξουσιάζει δυτικά και βόρεια του Νέρετβα μία περιοχή, που πριν το 1203 είχε καταληφθεί για λίγο από τον Ανδρέα Β΄ της Ουγγαρίας.

Ο πέταρ ήταν κόμης της πόλης τού Σπλιτ το διάστημα 1222-25. Ο Στέφανος Νεμάνιτς έδωσε τον τίτλο και την ανώτερη εξουσία τού Χουμ στον γιο τού Άντρια, τον Ράντοσλαβ. Ο Άντριαν αρχικά κατείχε την περιοχή τού Πόποβο με τις παράκτιες γαίες του Χουμ, περιλαμβανομένου τού Στον. Με συμφωνία, αν ο Ράντοσλαβ απεβίωνε, οι επικράτειά του θα περιερχόταν στον πατέρα του Άντρια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sima M. Ćirković, The Serbs, p. 37. ISBN 978-0-631-20471-8
  • Fine, John Van Antwerp (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Michigan: The University of Michigan Press. pp. 52–54. ISBN 0472100793.