Πάπας Ιωάννης Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Ιωάννης Α΄
Από13 Αυγούστου 523
Έως18 Μαΐου 526
ΠροκάτοχοςΠάπας Ορμίσδας
ΔιάδοχοςΠάπας Φήλιξ Δ΄
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση470
Τοσκάνη
Θάνατος18 Μαΐου 526
Ραβέννα

Ο Πάπας Ιωάννης Α΄ (Σιένα 470 - 18 Μαΐου 526) ήταν Πάπας ή επίσκοπος της Ρώμης (13 Αυγούστου 523 - 18 Μαΐου 526).[1][2] Ο βασιλιάς Θεοδώριχος ο Μέγας τον έστειλε στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να ζητήσει από τον αυτοκράτορα Ιουστίνο Α΄ καλύτερη μεταχείριση απέναντι στους Αρειανιστές. Μετά την επιστροφή του κατηγορήθηκε από τον Θεοδώριχο για συνομωσία εναντίον του με τον ανατολικό αυτοκράτορα, ρίχτηκε στην φυλακή και πέθανε από την κακομεταχείριση.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή που ήταν Διάκονος στην Ρώμη έγινε οπαδός του Αντίπαπα Λαυρέντιου όπως φαίνεται σε έναν Λίβελλο που έστειλε στον πάπα, αναγνώριζε το λάθος του καταδικάζοντας τον Λαυρέντιο, ο Πάπας Σύμμαχος τον συγχώρησε. Στις Ρωμαϊκές Συνόδους (499, 502) καταγράφεται ως "Διάκονος Ιωάννης", με δεδομένο το ότι ο αριθμός των Διακόνων στις Συνόδους εκείνη την εποχή ήταν μόλις επτά πιθανότατα ταυτίζεται με τον μετέπειτα πάπα.[3] Την περίοδο (512-520) ο φιλόσοφος και Συγκλητικός Βοήθιος αφιέρωσε στον "Διάκονο Ιωάννη" πέντε πραγματείες.

Πάπας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδριάντας του Πάπα Ιωάννη Α΄ στην Πορτογαλία

Ο Πάπας Ιωάννης Α΄ διαδέχθηκε τον Πάπα Ορμίσδα. Την εποχή που ανέβηκε στον Παπικό θρόνο ήταν αδύναμης υγείας, ο αυτοκράτορας Θεοδώριχος παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του τον έστειλε σε αποστολή στον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης . Ο στόχος του του ήταν οι διαπραγματεύσεις για την ακύρωση ενός διατάγματος που είχε εκδώσει ο Ιουστίνος Α΄ εναντίον των Αρειανιστών (523). Ο Θεοδώριχος ο Μέγας απείλησε επιπλέον τον Ιωάννη Α΄ ότι αν τυχόν αποτύχαινε στην αποστολή του θα προχωρούσε σε αντίποινα εναντίον των Ρωμαίων που δεν ήταν Αρειανιστές. Την αποστολή συνόδευαν εξαιρετικές προσωπικότητες, επίσκοποι και Πατρίκιοι όπως ο Εκκλήσιος της Ραβέννας και ο Ευσέβιος του Φάνο Φορτούνα.[4][5] Ο Ιουστίνος Α΄ δέχτηκε με τιμές τον πάπα Ιωάννη Α΄ και την αποστολή του, του έκανε δεκτές τις προτάσεις του με την εξαίρεση ότι οι Αρειανιστές που θα επανέρχονταν στην Καθολική θρησκεία δεν θα αποκατασταθούν στα προηγούμενα αξιώματα.[6] Η αποστολή βασικά ήταν επιτυχημένη αλλά ο Θεοδώριχος με την επιστροφή του στην Ρώμη θεώρησε ότι συνωμότησε με τον Ιουστίνο Α΄ εναντίον του και τον έριξε στην φυλακή. Ο Πάπας Ιωάννης Α΄ πέθανε στην φυλακή από την κακομεταχείριση, η σωρός του μεταφέρθηκε στην Ρώμη και η ταφή του έγινε στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο χάρη στον τρόπο θανάτου του, η μνήμη του εορτάζεται στις 18 Μαΐου ημέρα του θανάτου του στην Ραβέννα και την Τοσκάνη.[7] Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του επισκόπου Ρώμης ο Πάπας Φήλιξ Δ΄. Στα καλλιτεχνικά έργα παριστάνεται να βλέπει μέσα από τα κάγκελα του κελιού του σε φυλακή ή φυλακισμένος μαζί με έναν διάκονο ή υποδιάκονο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pope St. John I Catholic Encyclopedia (1913)
  2. Herbermann, Charles, ed. (1913). "Pope St. John I" . Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company
  3. John Moorhead, "The Last Years of Theoderic", Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte, 32 (1983), σ. 113
  4. Anonymus Valesianus, 15.90; μεταφρασμένο από J.C. Rolfe, Ammianus Marcellinus (Harvard: Loeb Classical Library, 1972), Τομ. 3, σ. 565
  5. Raymond Davis (translator), The Book of Pontiffs (Liber Pontificalis), first edition (Liverpool: University of Liverpool Press, 1989), σ. 49
  6. Anonymus Valesianus, 15.91; translated by J.C. Rolfe, Τομ. 3, σ. 565
  7. https://web.archive.org/web/20090521091642/http://saints.sqpn.com/saintj37.htm

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άρθρο για τον Ιωάννη Α΄ στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια.
  • John Moorhead, "The Last Years of Theoderic", Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte, 32 (1983)
  • Raymond Davis (translator), The Book of Pontiffs (Liber Pontificalis), first edition (Liverpool: University of Liverpool Press, 1989)
Πάπας Ιωάννης Α΄
Γέννηση: 470 Θάνατος: 18 Μαΐου 526
Προκάτοχος
Ορμίσδας
Πάπας
20 Ιουλίου 514 - 18 Μαΐου 526
Διάδοχος
Φήλιξ Δ΄