Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιωάννης του Σουασόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης του Σουασόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1437
Θάνατος22  Ιουνίου 1476
Μούρτεν
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΛουδοβίκος του Σαιν-Πολ και Ιωάννα του Μαρλ
ΑδέλφιαJacqueline de Luxembourg
Αντώνιος Α΄ του Λινύ
Πέτρος Β΄ του Σαιν-Πολ
Κάρολος του Λουξεμβούργου
ΟικογένειαΟίκος του Λουξεμβούργου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης, γαλλ. Jean (απεβ. 22 Ιουνίου 1476) από τον Οίκο του Λουξεμβούργου ήταν κόμης του Σουασόν (1462-1476) και κύριος του Ντανκίρκ, Γκραβελίν και Μπουρμπούρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Λουδοβίκου κόμη του Σαιν-Πολ, Λινύ & Μπριέν και της Ιωάννας του Μπαρ, κόρης και κληρονόμου του Ροβέρτου των Μπαρ κόμη του Μαρλ και Σουασόν.

Το 1462 απεβίωσε η μητέρα του και τη διαδέχθηκε ως κόμης του Μαρλ & Σουασόν. Έγινε ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος το 1473. Ο πατέρας του ήταν κοντόσταυλος (στρατάρχης) της Γαλλίας, αλλά προσπάθησε με το δούκα της Βουργουνδίας να ανατρέψει τον Λουδοβίκο ΙΑ΄ Βαλουά της Γαλλίας. Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε, ο Λουδοβίκος καρατομήθηκε για προδοσία το 1475. Οι εκτάσεις του κατασχέθηκαν αρχικά και ο Ιωάννης δεν μπόρεσε να τον διαδεχθεί.

Στη μάχη του Μοράλ σκοτώθηκε το 1476. Ήταν άγαμος και τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Πέτρος Β΄. Οι εκτάσεις του Λουδοβίκου αποδόθηκαν στα τέκνα του: ο Πέτρος Β΄ έλαβε το Σαιν-Πολ και ο Αντώνιος Α΄ το Λινύ.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Raphael de Smedt (Ed.) : Les chevaliers de l’ordre de la Toison d’or au XVe siècle. Notices bio-bibliographiques. (Kieler Werkstücke, D 3) Verlag Peter Lang, Frankfurt 2000, ISBN 3-631-36017-7, p. 176f.