Γεωγραφία του Ισραήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάγλυφος χάρτης του Ισραήλ

Η γεωγραφία του Ισραήλ είναι πολύ ποικιλόμορφη, με συνθήκες ερήμου στο νότο και χιονισμένα βουνά στο βορρά. Το Ισραήλ βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου Θαλάσσης στη Δυτική Ασία.[1] Συνορεύει στα βόρεια με τον Λίβανο, στα βορειοανατολικά με τη Συρία, στα ανατολικά με την Ιορδανία και τη Δυτική Όχθη και στα νοτιοδυτικά με την Αίγυπτο.[1] Στα δυτικά του Ισραήλ βρίσκεται η Μεσόγειος Θάλασσα, η οποία αποτελεί την πλειοψηφία των 273 χιλιομέτρων της ακτογραμμής του Ισραήλ,[2] και η Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ έχει μια μικρή ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα στο νότο.

Η έκταση του Ισραήλ είναι περίπου 20.770 τ.χλμ, η οποία περιλαμβάνει 445 τ.χλμ εσωτερικών υδάτων.[1][3][2] Εκτείνεται 424 χλμ από βορρά προς νότο και το πλάτος του κυμαίνεται από 114 χλμ στο φαρδύτερο σημείο έως 10 χλμ στο στενότερο σημείο του.[2] Διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 26.352 τ.χλμ.

Το νότιο Ισραήλ κυριαρχείται από την έρημο Νεγκέβ, που καλύπτει περίπου 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής έκτασης της χώρας. Το βόρειο τμήμα του Νεγκέβ περιέχει την Έρημο της Ιουδαίας, η οποία, στα σύνορά της με την Ιορδανία, περιέχει τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία, στα −417 μέτρα αποτελεί το χαμηλότερο σημείο στη Γη. Στην ενδοχώρα του κεντρικού Ισραήλ κυριαρχούν οι Ιουδαϊκοί Λόφοι της Ιουδαίας και Σαμάρειας, ενώ η κεντρική και βόρεια ακτογραμμή αποτελείται από την επίπεδη και εύφορη ισραηλινή παράκτια πεδιάδα. Στην ενδοχώρα, η βόρεια περιοχή περιλαμβάνει την οροσειρά του όρους Καρμήλου, την οποία ακολουθεί η εύφορη κοιλάδα της Ιησρεέλ και στη συνέχεια η λοφώδης περιοχή της Γαλιλαίας. Η Θάλασσα της Γαλιλαίας βρίσκεται πέραν αυτής της περιοχής και συνορεύει στα ανατολικά με τα Υψώματα του Γκολάν, ένα οροπέδιο που συνορεύει στα βόρεια με τον ορεινό όγκο του Ερμών, το οποίο περιλαμβάνει το υψηλότερο σημείο του Ισραήλ, στα 2.224 μέτρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Israel». CIA World Factbook. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2008. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Israel – Geography». U.S. Library of Congress. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2008. 
  3. Federal Research Division (2004). Israel A Country Study (Paperback έκδοση). Kessinger Publishing, LLC. σελ. 8. ISBN 978-1-4191-2689-5.