Αργύρης Πανταζάρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αργύρης Πανταζάρας
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αργύρης Πανταζάρας (Ελληνικά)
Γέννηση14 Οκτωβρίου 1988 (1988-10-14) (35 ετών)
Βόλος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός και σκηνοθέτης
ΣύζυγοςΣίσσυ Τουμάση (από 2023)
Βραβεύσειςβραβείο Χορν (2016)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αργύρης Πανταζάρας (Βόλος ,14 Οκτωβρίου 1988) είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης με έδρα την Ελλάδα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 2016 ο Αργύρης Πανταζάρας κέρδισε το θεατρικό βραβείο “Δημήτρης Χορν” για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού με τρεις υποψηφιότητες για τον ρόλο του τρελού («Βασιλιάς Ληρ»), για τον ρόλο του Έκτορα («Ρήσος» του Ευριπίδη) και για τον μονόλογο «ΑΩ» σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.

Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου (3.000 ευρώ), το διέθεσε σε ανθρωπιστική βοήθεια, δηλώνοντας: «Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα μια πατρίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της χώρας μας».[1]

Είναι γνωστός για το ρόλο του Johnny με υποψηφιότητα καλύτερης ερμηνείας Β’ ανδρικού ρόλου στην πολυβραβευμένη ταινία Digger, η οποία ήταν η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Βραβεία Αμερικάνικης Ακαδημίας- Oscar.

Είναι επίσης γνωστός για τις ερμηνείες του στο θέατρο ως Μεφιστοφελής («Φάουστ» του Γκαίτε) και ως Γουίνστον Σμιθ («1984» του Τζορτζ Όργοουελ), και τον ρόλο του Τρελού στον Βασιλιά Ληρ του Ο.Σαίξπηρ.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές όπως «10η εντολή» «Το Κόκκινο Ποτάμι» (2019), «Άγριες Μέλισσες» «Οι Ήρωες του 1821» και «Σασμός».[2]«Φλόγα και Άνεμος »« Ο Παράδεισος Των Κυριών» και Το 2024 Ο Σκαραβαίος στο Επεισόδιο:Ο δράκος του χωριού στο Alpha

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου «momentum» με σύμβολο τα φτερά των αγγέλων-αγγελιαφόρων, τιμώντας έτσι τους αγγελιαφόρους του αρχαίου δράματος.

Ολόκληρη η ονομασία της καλλιτεχνικής ομάδας είναι «momentum accelerated evolution» - «Ορμή επιταχυνόμενης εξέλιξης». Με βάση ένα θίασο καλλιτεχνών που παντρεύει το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά.

Ακολούθησαν πετυχημένες παραστάσεις με βάση την σύνθεση κειμένων αρχαίου δράματος, όπως η «Μητρόπολη», όπου έλαβε χώρα στο Μικρό θέ

ατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο. 

Έχει υπογράψει επίσης σκηνοθεσία, δραματουργία, σκηνικά, κοστούμια, και έχει εργαστεί και ως εικονογράφος - σκιτσογράφος σε παιδικό βιβλίο το «Κουκλόσπιτο του Αισώ

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος ταινίας Σκηνοθεσία        
2015 Ίκαρος Γιώργος Φουρτούνης
2016 Suntan Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
2017 Πολυξένη: Μια ιστορία από την Πόλη Δώρα Μασκλαβάνου
2018 Pari Σιαμάκ Ετεμάντη
2018 Ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος Ελένη Αλεξανδράκη
2020 Digger Τζώρτζης Γρηγοράκης
2021 Ταξίδι στα αστέρια Χρήστος Δήμας
2022 Super Νικόλας Κούλογλου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αργύρης Πανταζάρας - Βιογραφικές Πληροφορίες». www.unstage.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2020. 
  2. «Κόκκινο Ποτάμι - Αργύρης Πανταζάρας: «Ο Θέμης μου άλλαξε τον τρόπο που ανασαίνω»». Έθνος. 3 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2020.