Πύλη:Ασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύρια Σελίδα Χώρες Κατηγορίες λημμάτων
π • ε Σχετικά με την Ασία...
Παγκόσμιος χάρτης με την θέση της Ασίας.

Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις επτά ηπείρους της Γης. Καταλαμβάνει έκταση 43,82 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο από τη συνολική επιφάνεια της ξηράς του πλανήτη. Είναι επίσης η ήπειρος με τους περισσότερους κατοίκους, περίπου 4,3 δισεκατομμύρια. Στα δυτικά είναι ενωμένη με την ευρωπαϊκή χερσόνησο. Τα φυσικά σύνορα με την Ευρώπη είναι τα Ουράλια όρη, η Κασπία θάλασσα, το όρος του Καυκάσου, η Μαύρη θάλασσα και ο Ελλήσποντος. Από την Αφρική η Ασία χωρίζεται από τη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα. Στα νότια βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό, στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ ο Βερίγγειος Πορθμός τη χωρίζει από την Αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα από την Αλάσκα. Στα βόρεια βρέχεται από το βόρειο παγωμένο ωκεανό.

Στην Ασία υπάρχει ένα τεράστιο μωσαϊκό από φυλές, με ένα ακόμη μεγαλύτερο μωσαϊκό από γλώσσες. Συναντώνται όλα τα θρησκευτικά δόγματα που υπάρχουν. Στην Ασία υπάρχουν 49 κράτη. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται και η Αίγυπτος, που το μεγαλύτερο τμήμα της ανήκει στην Αφρική, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και η Τουρκία, που έχουν εδάφη και στην Ευρώπη. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται οι αυτόνομες Ειδικές Διοικητικές Περιοχές του Μακάου και του Χονγκ Κονγκ. Ο αριθμός των κρατών μπορεί να ανέβει σε 52, αν προσθέσουμε στην Ασία και την Κύπρο, την Γεωργία και την Αρμενία, που κάποιες φορές γεωγραφικά θεωρούνται μέρος της Ασίας και άλλοτε της Ευρώπης, όμως ιστορικά και πολιτιστικά θεωρούνται, όπως και η Ρωσία, χώρες της Ευρώπης. Στην περιοχή υπάρχουν και μερικές εξαρτημένες περιοχές της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. (περισσότερα για την Ασία)

π • ε Επιλεγμένο λήμμα
Rhinoceros sondaicus στον Ζωολογικό κήπο του Λονδίνου

Ο Ρινόκερος της Ιάβας (Rhinoceros sondaicus) είναι μέλος της οικογένειας των Ρινοκεροτίδων και ένα από τα πέντε είδη ρινόκερων που υπάρχουν σήμερα. Ανήκει στο ίδιο γένος με τον Ινδικό ρινόκερο, και έχει παρόμοιο δέρμα που θυμίζει μωσαϊκό. Το σώμα του έχει μήκος 3,1-3,2 μ. και ύψος 1,4-1,7 μ. Είναι μικρότερος από τον Ινδικό Ρινόκερο και βρίσκεται πιο κοντά σε μέγεθος με το Μαύρο ρινόκερο. Το κέρατο είναι συνήθως μικρότερο από αυτό των άλλων ειδών, καθώς δεν ξεπερνά σε μήκος τα 25 εκ.

Παλαιότερα, υπήρξε το πιο διαδεδομένο είδος ρινόκερου στην Ασία με μέλη του να ζουν στα νησιά της Ινδονησίας, σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία και την Κίνα. Το είδος του σήμερα βρίσκεται σε σημαντικό κίνδυνο εξαφάνισης, με μόνο δύο γνωστούς πληθυσμούς σε άγρια κατάσταση, και κανένα σε αιχμαλωσία. Πιθανότατα, είναι το σπανιότερο μεγάλο θηλαστικό της γης. Ένας πληθυσμός τουλάχιστον 40-50 ζουν στο εθνικό πάρκο Ujung Kulon στο νησί της Ιάβα στην Ινδονησία και ένας μικρός πληθυσμός, όχι παραπάνω από οκτώ, επιβιώνει στο εθνικό πάρκο Cat Tien του Βιετνάμ. Η μείωση του πληθυσμού του Ρινόκερου αποδόθηκε στη λαθροθηρία, καθώς τα κέρατά τους χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και πουλούνται σε υψηλές τιμές στη μαύρη αγορά... (περισσότερα για τον Ρινόκερο της Ιάβας)

π • ε Επιλεγμένη εικόνα

Αρχαιολογικός χώρος της Περσέπολης, στο Ιράν.

π • ε Δείτε επίσης

Σχετικές Πύλες


Κύρια Πύλη

Γεωγραφία


Θυγατρικές πύλες για άλλες ηπείρους, της Πύλης Γεωγραφίας

Αμερική Αφρική Ευρώπη Ωκεανία


Πύλες για κράτη της Ασίας
  • Ιαπωνία
  • Αίγυπτος (τμήμα της χώρας ανήκει στην Αφρική)
  • Κύπρος (Γεωγραφικά, θεωρείται χώρα της Ασίας, ενώ πολιτικά και πολιτιστικά χώρα της Ευρώπης)
  • Ρωσία (τμήμα της χώρας ανήκει στην Ευρώπη)
  • Τουρκία (τμήμα της χώρας ανήκει στην Ευρώπη)


Σε Αδελφικά Εγχειρήματα


Σελίδες σχετικές με την Ασία σε αδελφικά της Βικιπαίδειας εγχειρήματα.