Επίσημη θρησκεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χώρες με επίσημες θρησκείες:

Επίσημη θρησκεία (γνωστή και ως κρατική θρησκεία, θεσμική εκκλησία ή εκκλησιαστικό κράτος) είναι ένα θρησκευτικό σώμα ή θρήσκευμα το οποίο επισήμως υποστηρίζεται από ένα κράτος. Πρακτικά ένα κράτος χωρίς επίσημη θρησκεία ονομάζεται εκκοσμικευμένο κράτος. Ο όρος εκκλησιαστικό κράτος συσχετίζεται κυρίως με τον Χριστιανισμό, και χρησιμοποιείται για να υπογραμμίσει τη σχέση εκκλησίας κράτους. Η πρώτη επίσημη εκκλησία ήταν η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αρμενίας και καθιερώθηκε το 301 [1]

Εβραϊκές χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω χώρες αναγνωρίζουν τον Ιουδαϊσμό ως επίσημη θρησκεία:

Σχεδόν Όλες οι χώρες παγκοσμίως έχουν σημαντική Εβραϊκή Μειονότητα.

Οι Επίσης παρακάτω χώρες αναγνωρίζουν τον Ιουδαισμό ως επίσημη θρησκεία:

Χριστιανικές χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρες που αναγνωρίζουν τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία ή ασκείται από την πλειοψηφία:

Ρωμαιοκαθολικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις χώρες του Δυτικού Κόσμου (Κυρίως της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και πολλές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κυρίως είναι κατά κύριο λόγο Λατινόφωνες).

Οι Επίσης παρακάτω χώρες αναγνωρίζουν τον Ρωμαιοκαθολικισμό ως επίσημη θρησκεία ή ασκείται από τη μειοψηφία:

Ορθόδοξος Χριστιανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει κυρίως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες κυρίως στην πλειοψηφία είναι σλαβόφωνες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία κ.α.).

Οι Επίσης παρακάτω Μουσουλμανικές χώρες αναγνωρίζουν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία ή ασκείται από τη μειοψηφία:

Προτεσταντισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει κυρίως τις Βόρειες και Κεντρικές χώρες της Ευρώπης και Αγγλόφωνες χώρες, ανά τον πλανήτη.

Αγγλικανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λουθηρανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει κυρίως τις Βόρειες Χώρες της Ευρώπης. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι Φιλελεύθερες χώρες, και δεν έχουν στο σύνταγμα τους Επίσημη Θρησκεία.

Ισλαμικές χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω χώρες αναγνωρίζουν τον Ισλαμισμό ως επίσημη θρησκεία ή ασκείται από την πλειοψηφία:

Σουνιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και μερικές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κυρίως στην πλειοψηφία είναι αραβικές χώρες και έχουν επίσημη γλώσσα τα Αραβικά, ενώ σε κάποιες, από αυτές και τα Γαλλικά, είναι επίσημη γλώσσα.

Οι Επίσης παρακάτω χώρες αναγνωρίζουν τον Σουνιτικό Ισλαμισμό ως επίσημη θρησκεία ή ασκείται από τη μειοψηφία:

Σιιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιμπάντι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουδιστικές Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω χώρες αναγνωρίζουν τον Βουδισμό ως επίσημη θρησκεία (περιλαμβάνει κυρίως χώρες της Ανατολικής Ασίας):

Ταοϊστικές Χώρες =[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ινδουιστικές Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω χώρες αναγνωρίζουν τον Ινδουϊσμό ως επίσημη θρησκεία (περιλαμβάνει κυρίως χώρες γύρω από την Ινδική Υποήπειρο):

Άλλες Θρησκείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει κυρίως χώρες της Αφρικής και της Ωκεανίας, όπου αυτές οι θρησκείες είναι παραδοσιακές.

Κράτη που δηλώνουν Αθεΐα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει Σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κράτη

  • Βόρεια Κορέα (λόγω του αυταρχικού καθεστώτου τους, το Τζούτζε, δηλώνουν επίσημα Αθεΐα. Η Θρησκεία θεωρείται παραλογισμός σε αυτήν την χώρα.)
  • Βιετνάμ (Σοσιαλιστική χώρα)
  • Κούβα (δηλώνουν επίσημα Αθεΐα λόγω του Σοσιαλιστικού καθεστώτος τους, αν και είναι Ρωμαιοκαθολικοί)
  • Κίνα (Σοσιαλιστική Χώρα, δηλώνουν επίσημα Αθεΐα, αν και οι Κινέζοι, πιστεύουν κατά πλειοψηφία, παραδοσιακά στον Βουδισμό. Η Θρησκεία θεωρείται από πολλούς Κινέζους παραλογισμός. - εξαιρούνται από την Αθεΐα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου)
  • Λάος (Σοσιαλιστική χώρα)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Journal of Ecclesiastical History – Page 268 by Cambridge University Press, Gale Group, C.W. Dugmore
  2. Θρησκευτικό Κράτος. Το Κράτος της Πόλης του Βατικανού, αποτελεί την επισκοπική δικαιοδοσία της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη.
  3. Κατά παράδοση Ορθόδοξοι Παλαιοημερολογίτες. Αθεϊστικό κράτος από το 1995, λόγω του Απολυταρχικού Καθεστώτος του Λουκασένκα.
  4. Συμπεριλαμβάνονται και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί στην Υπερδνειστερία. Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι επίσης και οι Τουρκόφωνοι Γκαγκαούζοι, στην νότια Μολδαβία.
  5. Μέχρι το 2023 στην Ουκρανία, ήταν κατά παράδοση Παλαιοημερολογίτες, ωστόσο ή χώρα αλλαξοπίστησε στον Κανονικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό, λόγω της Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  6. Η Πλειοψηφία των Ορθόδοξων Χριστιανών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, είναι οι Σέρβοι που βρίσκονται κυρίως στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας).
  7. Η Πλειοψηφία των Ορθόδοξων Χριστιανών στην Αλβανία, είναι η Ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο. Ωστόσο Υπάρχουν και λιγοστοί Αλβανοί που ασπάζονται τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.
  8. Η Πλειοψηφία των Ορθόδοξων Χριστιανών στο Καζακστάν, είναι κυρίως Σλάβοι: Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι. Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Καζακστάν είναι και οι λιγοστοί Έλληνες οι οποίοι είναι Ρωσοπόντιοι.
  9. Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Τουρκία, είναι Οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη, και οι σημαντικές μειονότητες των Βούλγαρων, των Αρμενίων, των Γεωργιανών, των Ρώσων και των Ρουμάνων, οι οποίο κατοικούν κυρίως στις Μεγαλουπόλεις της χώρας.
  10. Η Πλειοψηφία των Σουνίτων Μουσουλμάνων στο Κόσοβο, είναι οι Αλβανοί και οι Γκόρα (σλαβόφωνοι Μουσουλμάνοι), στο νότιο μέρος της χώρας.
  11. Το Αφγανιστάν λόγω της Επικράτησης των Ταλιμπάν, στην εξουσία της χώρας υποφέρει από το 2021, από Θρησκευτικό εθνικισμό και βρίσκεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, από την Διεθνή Κοινότητα, ενώ η Διεθνής Κοινότητα ανησυχεί ακόμα και για Εμφύλιο Πόλεμο μεταξύ των άλλων Εθνικοτήτων.
  12. Οι περισσότεροι Αλβανοί, δηλώνουν Άθεοι, λόγω του Κουμμουνιστικού παρελθόντος στην χώρα.
  13. Η Πλειοψηφία των Σουνίτων Μουσουλμάνων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, βρίσκεται στη Ομοσπονδία Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
  14. Η Κατεχόμενη Κύπρος, είναι Αναγνωρισμένη μονάχα από την Τουρκία.
  15. Η Πλειοψηφία των Σουνίτων Μουσουλμάνων στην Βόρεια Μακεδονία, είναι οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι κατοικούν κυρίως στα δυτικά της χώρας κυρίως στις πόλεις Τέτοβο και Γκόστιβαρ, στην Συνοικία Τσαίρ στα Σκόπια και σε πολλά χωριά, οι Τορμπέσοι (Σλαβομακεδονές Μουσουλμάνοι), πόλλοι Ρομά και οι Τούρκοι της Βόρειας Μακεδονίας, απομεινάρι από την άλλοτε Οθωμανική Αυτοκρατορία.
  16. Οι μουσουλμάνοι Πομάκοι κυρίως στις περιοχές της Οροσειράς της Ροδόπης, και οι λιγοστοί Τούρκοι κυρίως στο Κίρτζαλι και το Ράζγκραντ και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σόφια.
  17. Κυρίως στην Ατζαρία, στην Επαρχία Χούλο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
  18. Η Πλειοψηφία των Σουνίτων Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, είναι η Μουσουλμανική Μειονότητα Δυτικής Θράκης (οι Πομάκοι, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και πολλοί Ρομά στην περιοχή), οι οποίοι κατοικούν κυρίως στα ανατολικά της χώρας κυρίως στις πόλεις Ξάνθη και Κομοτηνή, και σε πολλά χωριά κυρίως στην Οροσειρά της Ροδόπης τα λεγόμενα Πομακοχώρια. Είναι απομεινάρι από την άλλοτε Οθωμανική Αυτοκρατορία.
  19. Η Πλειοψηφία των Σουνίτων Μουσουλμάνων στην Ουκρανία, είναι οι Τάταροι της Κριμαίας και οι Τουρκόφωνοι Ελληνικής καταγωγής Ουρούμ, που κατοικούν στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην Μαριούπολη και σε χωριά κοντά στην Αζοφική Θάλασσα.
  20. Το Σουντικό Ισλάμ, είναι επίσημη θρησκεία σε πολλές δημοκρατίες της Ρωσίας όπως στο Ταταρστάν, στο Μπασκορτοστάν και στην Δημοκρατία των Αλτάι, κυρίως όμως στις περιοχές του Καυκάσου παράδειγμα η Τσετσενία, το Νταγκεστάν, η Ινγκουσετία και το Καρατσάγεβο - Κιρκασσία.
  21. Πολλοί Σλάβοι Μουσουλμάνοι σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως στην πόλη Νόβι Παζάρ, οι Βόσνιοι διάσπαρτοι σε όλη την χώρα, και οι Αλβανοί στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, στα νότια της χώρας.
  22. Οι Ουιγούροι στην δυτική Κίνα είναι κατά πλειοψηφία Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Ωστόσο η Κίνα είναι Σοσιαλιστική Χώρα και δηλώνουν όλοι επίσημα Αθεΐα, ενώ δεν είναι εξακριβωμένο με σαφήνεια για το αν υπάρχουν Εκκλησίες, Τζαμιά ή άλλοι χώροι λατρείας στα Δυτικά πρότυπα ζωής.
  23. Το Ιράν τα τελευταία χρόνια λόγω του έντονου Θρησκευτικού εθνικισμού βρίσκεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, από την Διεθνή Κοινότητα, ενώ η Διεθνής Κοινότητα ανησυχεί ακόμα και για Εμφύλιο Πόλεμο μεταξύ των άλλων Εθνικοτήτων και των Ιρανών, εντός του Ιράν.