Τούρου (φυλή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τούρου
(Turu)
ολεμιστής Νυατούρου (Nyaturu)
Συνολικός πληθυσμός
556.000 (εκτίμ. 1993)
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Τανζανία
Περιφέρεια Σινγκίντα
(Singida Region)
556.000 (εκτίμ. 1993)
Γλώσσες
Κινυατούρου, Κιρίμι
(Kinyaturu, Kirimi)
Σχετιζόμενες εθνικές ομάδες
Ο λαός των Τούρου απαρτίζεται από τρεις φυλές, τους Airwana (Wilwana), το μισό πληθυσμό Τούρου (Turu), συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σινγκίντα (Singida)· τους Vahi (Wahi) και τους Anyiŋanyi (wanying'anyi).

Η Τούρου (Turu) (ενικός Μουνυατούρου (Munyaturu), Μουρίμι (Murimi), πληθυντικός Ουανυατούρου (Wanyaturu), Αρίμι , (Arimi)), είναι μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα που έχει τη βάση της στην Περιφέρεια Σινγκίντα (Singida Region) της βόρειο-κεντρικής Τανζανίας όπου ομιλούν την Μπαντού Κινυατούρου (Kinyaturu). Το 1993, ο πληθυσμός των Τούρου (Turu) εκτιμάται σε 556.000 άτομα.[1] Η χώρα τους ονομάζεται Ουνυατούρου (Unyaturu) ή Ουρίμι (Urimi).

Οι Αρίμι (Arimi) (κυριολ. οι άνθρωποι των Ρίμι [Rimi]), είναι το αρχικό ενδώνυμο. Η λέξη arimi από μόνη της σημαίνει κυριολεκτικά τους αγρότες. Οι Ουανυατούρου [Wanyaturu] (οι άνθρωποι των Nyaturu) αντικαθίσταται, αντανακλώντας την επαφή της γλώσσας Σουαχίλι· πράγματι, το πρόθεμα wa- είναι των Σουαχίλι, από το a- των Τούρου (Turu).[Σημ. 1]

Ο λαός των Τούρου απαρτίζεται από τρεις φυλές, τους Airwana (Wilwana), το μισό πληθυσμό Τούρου (Turu), συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σινγκίντα (Singida)· τους Vahi (Wahi) και τους Anyiŋanyi (wanying'anyi). Κάθε φυλή αποτελείται από πολλές οικογένειες, όπως τις Anyahati και Akahiu στους Wahi.

Παρά τις μικρές διαφορές στις διαλέκτους, οι άνθρωποι μεταξύ αυτών των φυλών μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Ενώ οι περισσότεροι από τους ανθρώπους Νυατούρου (Nyaturu), ζουν στην Περιφέρεια Σινγκίντα (Singida Region) στην κεντρική Τανζανία, μικρός αριθμός συνεχώς μεταναστεύει στις γειτονικές περιφέρειες όπως Μανυάρα, Ταμπόρα και Μορογκόρο για περισσότερη υποσχόμενη γη για καλλιέργεια και βοσκότοπους. Οι Νυατούρου (Nyaturu) είναι αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν πρωτόγονα γεωργικά εργαλεία, συνήθως άροτρο χειρός ή άροτρο βοδιού. Συνήθως, καλλιεργούν για τη σίτισή τους και σπανίως για εισόδημα.

Οι κύριες καλλιέργειες είναι uwele, αραβόσιτος και mtama. Καλλιεργούν επίσης, κασάβα και γλυκοπατάτες στα οροπέδια. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν αναπτύξει ένα ενδιαφέρον για την καλλιέργεια ορισμένων εμπορικών καλλιεργειών όπως ηλίανθο και κρεμμύδια λόγω σχετικών αυξήσεων σε αγορές στην περιοχή. Ωστόσο, η εμπορική επιτυχία είναι πολύ περιορισμένη, τόσο λόγω των κακών μεθόδων καλλιέργειας και του αναξιόπιστου καιρού. Εκτός από τη γεωργία, οι Νυατούρου (Nyaturu) δίνουν μεγάλη σημασία στην κτηνοτροφία. Περισσότερο από το 70% των Νυατούρου (Nyaturu) νοικοκυριών έχουν ράντσο, όπως γεωργικές περιοχές με βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα και κοτόπουλα. Ενώ τα μικρά ζώα, συνήθως, ανήκουν στα μέλη της οικογένειας, τα βοοειδή μερικές φορές δανείζονται από τις πλούσιες γειτονιές για γάλα και κοπριά. Μεταξύ άλλων, οι Vahi είναι καλοί παραγωγοί μελιού καθώς και προϊόντων καπνού. Οι Νυατούρου (Nyaturu), συνήθως ζουν σε ενσωμάτωση με άλλες φυλές της περιοχής, όπως τους Wagogo, Nyiramba, Nyamwezi, Sukuma, Hadza, Sandawe και τους Barabaig.

Η γλώσσα Νυατούρου (Nyaturu), είναι μια από τις γλώσσες Μπαντού που είναι σε περίοπτη θέση, στην περιοχή νοτίως της Σαχάρας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ενώ στα Ελληνικά, η κατάληξη της λέξης προσδιορίζει το γένος (αρσενικό ή θηλυκό) και των αριθμό (ενικό ή πληθυντικό), στα Σουαχίλι, όλα αυτά προσδιορίζονται από την πρώτη συλλαβή π.χ. το παιδί .. (mtoto), τα παιδιά .. (watoto), το παιδικό .. (kitoto), η παιδική ηλικία .. (utoto).[Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων
  1. D. V. Perrott (1972). «Introduction». Teach Yourself Books, Swahili. New York: David McKay Company Inc. σελίδες 1–5. ISBN 0-340-05823-4. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=TZ τελευταία επίσκεψη: 27 Σεπτεμβρίου 2016

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).