Ύφεση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ύφεση ονομάζεται μία περίοδος κατά την οποία συρρικνώνονται για περισσότερα από δύο τρίμηνα η οικονομική παραγωγή και οι δείκτες στους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς όπως το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό ΑΕΠ, η απασχόληση, και το εισόδημα.[1][2] Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τον προσδιορισμό της ύφεσης σε παγκόσμια κλίμακα, εξετάζει διαφόρους δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσαρμοσμένου κατά κεφαλήν στον πληθωρισμό ΑΕΠ, που ενισχύεται από την αδυναμία της βιομηχανικής παραγωγής, του εμπορίου, των ροών κεφαλαίων, της κατανάλωσης πετρελαίου και της ανεργίας.

Κατά την περίοδο από το κραχ του 1987 μέχρι την Παγκόσμια Οικονομική κρίση του 2008, οι υφέσεις δεν συμβαίνουν παρά μόνον από έναν μεγάλο ξαφνικό κλονισμό, όπως η απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου μία παγκόσμια πανδημία, όπως του κορωνοϊού, έναν πόλεμο, όπως της Ρωσίας με την Ουκρανία, ή της έκρηξης φούσκας δανείων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Recession». Merriam-Webster Online Dictionary. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2020. 
  2. «Recession definition». Recession definition. Microsoft Corporation. 2007. http://encarta.msn.com/encnet/features/dictionary/DictionaryResults.aspx?refid=1861699686. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2020.  Αρχειοθετήθηκε 2009-03-28 στο Wayback Machine. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2020.