Υποστηρικτής (εραλδική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Υποστηρικτής)
Σφραγίδα της πόλης του Βερολίνου (1280), που δείχνει το εθνόσημο του Βραδενβούργου, πλαισιωμένο από δύο αρκούδες
Standesscheibe του Σόλοθουρν (π. 1520), με δύο λιοντάρια ως υποστηρικτές

Στην εραλδική, υποστηρικτές, μερικές φορές αναφερόμενοι ως «υποστηρίγματα», είναι πρόσωπα ή αντικείμενα, που συνήθως τοποθετούνται σε κάθε πλευρά ενός θυρεού στην εραλδική, και απεικονίζονται να τον κρατούν (να την «υποστηρίζουν»).

Πρώιμες μορφές των υποστηρικτών βρίσκονται σε μεσαιωνικές σφραγίδες. Ωστόσο οι υποστηρικτές δεν ήταν μέρος της πρώιμης μεσαιωνικής εραλδικής. Ως μέρος μίας εραλδικής σύνθεσης, αρχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως προς το τέλος του 15ου αιώνα, αλλά ακόμη και στα μέσα του 17ου αιώνα δεν ήταν απαραίτητα μέρος της πλήρους εραλδικής σύνθεσης.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως υποστηρικτές μπορεί να βασίζονται σε πραγματικά ή φανταστικά ζώα, ανθρώπινες μορφές και, σπανίως, φυτά ή άλλα αντικείμενα, όπως είναι οι Ηράκλειες Στήλες στο εθνόσημο της Ισπανίας. Συχνά, όπως και σε άλλα στοιχεία της εραλδικής, αυτά μπορούν να έχουν τοπική σημασία, όπως ο ψαράς και το ορυχείο κασσίτερου, που χρησιμοποιούνται στο Cornwall County council, ή ιστορική σύνδεση, όπως ο λέων της Αγγλίας και ο μονόκερως της Σκωτίας στις δύο παραλλαγές του εθνόσημου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περιφερειακή ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα οι συγγραφείς εντοπίζουν την προέλευση των υποστηρικτών σε χρήσεις στο τουρνουά, όπου οι ασπίδες των μαχητών επιθεωρούντο, καθώς τις κρατούσαν δύο άτομα. Έχουν βρεθεί σφραγίδες της μεσαιωνικής Σκωτίας (13ος-14ος αιώνας μ.Χ.), στις οποίες η ασπίδα είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο πλάσματα, που μοιάζουν με σαύρες ή δράκους.