Σαφάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια χαρακτηριστική σκηνή από ένα σαφάρι στο Maasai Mara. Ένα όχημα βρίσκει ένα λιοντάρι να αναπαύεται στη σκιά ενός θάμνου. Ο οδηγός το αναφέρει από το ραδιόφωνο και μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες αυτοκίνητα παρατάσσονται προκειμένου οι επιβάτες τους να δουν στιγμιαίες όψεις του λιονταριού.

Το σαφάρι είναι ένα δια ξηράς ταξίδι, συνήθως ένα ταξίδι με τουρίστες στην Αφρική. Κατά τα προηγούμενα έτη, το σαφάρι ήταν ένα μεγάλο κυνηγητικό ταξίδι, αλλά σήμερα, το σαφάρι συχνά αναφέρεται, ως ταξίδι παρατήρησης και φωτογράφισης της άγριας φύσης ή πεζοπορίας και περιήγησης στα αξιοθέατα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι, οι τουρίστες πηγαίνουν κάτω από ένα δέντρο, στην άκρη του δρόμου και στο οποίο αναπαύεται λεοπάρδαλη.

Στα Σουαχίλι, η λέξη "σαφάρι" σημαίνει ταξίδι και προέρχεται από το Αραβικό سفرية (safarīyah), που σημαίνει "ένα ταξίδι",[1] Σημείωση: Στα Σουαχίλι, το ρήμα για "να ταξιδέψει", είναι kusafiri. Αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για κάθε τύπο διαδρομής, π.χ. με το λεωφορείο από τη Ντοντόμα στην Τάνγκα ή με το πλοίο από το Νταρ ες Σαλαάμ στη Ζανζιβάρη. Η λήξη "Safari" εισήλθε στην Αγγλική γλώσσα στα τέλη της δεκαετίας του 1850, χάρη στον διάσημο εξερευνητή Ρίτσαρντ Φράνσις Μπάρτον (Richard Francis Burton).[2]

Η Συνταγματική Παρέλαση των Αφρικανικών Τυφεκίων του Βασιλιά (King's African Rifles (K.A.R.)) ήταν "Funga Safari", κυριολεκτικά "δένω την Παρέλαση" ή με άλλα λόγια, πακετάρω εξοπλισμό έτοιμο για την Παρέλαση.

Funga safari, funga safari.
Funga safari, funga safari.
Amri ya nani? Amri ya nani?
Amri ya Bwana Kapteni,
Amri ya KAR.

Που σε ελεύθερη μετάφραση είναι:

Ετοιμαστείτε για Παρέλαση,
Ετοιμαστείτε για Παρέλαση.
Υπό ποίου τις διαταγές; Υπό ποίου τις διαταγές;
Υπό την εντολή του αφεντικού αρχηγέ,
Υπό την εντολή του K.A.R..

Με την ανεξαρτησία της Κένυα από τη Βρετανία, το "Funga Safari" διατηρήθηκε ως Συνταγματική Παρέλαση των Τυφεκίων της Κένυα, διαδόχου του K.A.R.

Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις σε όλη την αφρικανική ήπειρο προσφέρουν διάφορα είδη υπηρεσιών σαφάρι, από τις περιηγήσεις που έχουν σαν βάση τα καταλύματα σαφάρι, όπου οι πελάτες ταξιδεύουν με τζιπ ή βαν εντός των διαφόρων εθνικών πάρκων, τα φλάι ιν σαφάρι (fly in safaris), όπου οι πελάτες ταξιδεύουν προς τα παρκά και τις κατασκηνώσεις και το προσωπικό, μετά από το ταξίδι με αεροπλάνο ή ελικόπτερο, έως την Κινητή Επιχείρηση Σαφάρι (Mobile Safari operation), όπου οι πελάτες ταξιδεύουν με τους οδηγούς, το προσωπικό και τον εξοπλισμό από τοποθεσία σε τοποθεσία. Το Mobile Safari προσφέρει στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία σαφάρι και συχνά είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι επιτρέπουν την αναγέννηση των περιοχών και η άγρια ​​ζωή δεν εθίζεται στην ανθρώπινη παρουσία, όπως μπορεί να συμβεί με ένα μόνιμο κατάλυμα ή με μια κατασκήνωση.

Τουρίστες σε οχήματα σαφάρι στον κρατήρα Νγκορονγκόρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1836 ο William Cornwallis Harris οδήγησε μια αποστολή αποκλειστικά για την παρατήρηση και καταγραφή της άγριας φύσης και των τοπίων από τα μέλη της αποστολής. Ο Harris εδραίωσε το σαφάρι στυλ του ταξιδιού, ξεκινώντας με ένα όχι και τόσο έντονο ξύπνημα με το πρώτο φως, ένα δραστήριο ημερήσιο περίπατο, μια απογευματινή ανάπαυλα στη συνέχεια καταλήγοντας με ένα επίσημο δείπνο και εξιστορώντας ιστορίες το βράδυ, πίνοντας και καπνίζοντας.[3]

Λογοτεχνικό είδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν "Πέντε εβδομάδες με αερόστατο" που δημοσιεύθηκε το 1863 και το πρώτο μυθιστόρημα του Χένρυ Ράιντερ Χάγκαρντ (H. Rider Haggard) "Οι θησαυροί του Σολομώντος" που δημοσιεύθηκε το 1885 και οι δύο περιγράφουν διαδρομές Άγγλων περιηγητών σε Σαφάρι και ήταν τα "μπεστ σέλερ" στις μέρες τους. Αυτά τα δύο βιβλία, έδωσαν την αφορμή για ένα είδος μυθιστορημάτων περιπέτειας και ταινιών Σαφάρι.

Κινηματογραφικό είδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σαφάρι προμήθευσε αμέτρητες ώρες κινηματογραφικής διασκέδασης, σε ταινίες ήχου από το "Έμπορος Χορν (1931)" ("Trader Χορν (1931)") και μετά. Το σαφάρι χρησιμοποιήθηκε σε πολλές ταινίες περιπέτειας, όπως στον Ταρζάν, τον Τζιμ της Ζούγκλας (Jungle Jim), και την σειρά ταινιών Μπόμπα το Αγόρι της Ζούγκλας (Bomba the Jungle Boy) μέχρι το "Γυμνή Λεία" (Naked Prey (1966)), όπου ένας λευκός κυνηγός ο Cornel Wilde, γίνεται ο ίδιος λεία. Οι ταινίες ύφους σαφάρι, διακωμωδήθηκαν από τις κωμωδίες του Bob Hope "Ο Δρόμος προς την Ζανζιβάρη" (Road to Zanzibar) και "Κάλεσέ με Κύριο" (Call Me Bwana). Ένα στιγμιαίο 15λεπτο σαφάρι με ελικόπτερο παρουσιάστηκε στο "Αντίο Αφρική" (Africa Addio), όπου οι πελάτες είναι οπλισμένοι, πετούν από το ξενοδοχείο τους και προσγειώνονται μπροστά σ'έναν άτυχο και αμήχανο ελέφαντα. Το "Πέρα από την Αφρική" (Out of Africa) έχει την Κάρεν Μπλίξεν (Karen Blixen) και τον Ντένις Φιντς Χάτον (Denys Finch Hatton) να ταξιδεύουν και με τον Ντένις να αρνείται να εγκαταλείψει τις ανέσεις του σπιτιού, χρησιμοποιώντας Έρευνα, κρύσταλλα και ακούγοντας τις ηχογραφήσεις του Μότσαρτ στο γραμμόφωνο, ενώ βρίσκεται σε ταξίδι σαφάρι. Οι τουρίστες πρέπει επίσης να διαθέτουν τον κατάλληλο ρουχισμό όπως καπέλα, πουκάμισα με μακριά μανίκια και κουβέρτες για τη νύχτα, όταν κάνει πολύ κρύο.

"Safari" στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα ή στυλ που σχετίζεται με τη λέξη, η οποία περιλαμβάνει χακί ρουχισμό, σακάκια θάμνου με ζώνη, άκομψα καπέλα (κάσκες) και μοτίβα που μοιάζουν με το δέρμα ζώων, όπως το δέρμα της λεοπάρδαλης. Υπάρχει επίσης ο όρος του "σαφάρι σικ" ("safari chic") που ακολούθησε την ταινία "Πέρα από την Αφρική".[4] Αυτό δεν συμπεριέλαβε μόνο το ρουχισμό, αλλά και τον εσωτερικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική.[5]

Το σύγχρονο σαφάρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σαφάρι σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από τις αρχικές αρχάριες αποστολές των πρωτοπόρων Ευρωπαίων εξερευνητών και αποικιοκρατών. Ο τουρισμός γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος οικονομικός παράγοντας για πολλά έθνη της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής, σε αρκετές περιοχές ξεπερνώντας τις παραδοσιακές βιομηχανίες όπως τη γεωργία. Χώρες όπως η Τανζανία, Κένυα, Μποτσουάνα, Ζάμπια, Ναμίμπια, Ουγκάντα​​, Νότια Αφρική, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ρουάντα και Ζιμπάμπουε, διαφημίζουν τοπικά εξειδικευμένες εμπειρίες σαφάρι που κυμαίνονται από σαφάρι με οδηγό, κινητά σαφάρι, περιπατητικά σαφάρι και φλάι ιν σαφάρι, συμπεριλαμβανομένων σαφάρι πάνω σε ελέφαντα, σαφάρι στο ποτάμι, σαφάρι πρωτευόντων, σαφάρι ιππασίας, φωτογραφικό σαφάρι με αερόστατο, σαφάρι κινητών σκηνών και σαφάρι προσβάσιμο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δεύτερον: Τα σαφάρι είναι μια μορφή οικολογικού τουρισμού, στην οποία το κοινό μπορεί να μορφωθεί για τα οικοσυστήματα και τα βασίλεια των ζώων των αυτοχθόνων περιοχών, όπως η Αφρική και η Αυστραλία στις αποστολές με οχήματα και στους σταθμούς. Μέσω της χρήσης των επαγγελματικών οδηγών, οι τουρίστες παρέχονται με ασφαλή μεταφορά, πιστοποιημένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, την ανακάλυψη, την φωτογραφία και την επέκταση της εκμετάλλευσης των χωρών. Οι πολλές κοινές χρήσεις του σαφάρι είναι η φωτογραφία, τα γυρίσματα βίντεο, ο τουρισμός οικολογίας και περιπέτειας, το κυνήγι και την ανακάλυψη, στην οποία ο πελάτης δεν μπορεί να παράσχει στον εαυτό του μέσα στην άγρια φύση περιοχές, όπως την Αφρική ή την Αυστραλία.

Χρήσεις της λέξεως «σαφάρι»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • στον τουρισμό, κυρίως Αφρικανικό κυνηγετικό τουρισμό
  • στην ονομασία Ζωολογικών Πάρκων
  • στη μόδα (ρουχισμός, επίπλωση, διακόσμηση, τρόπος ζωής)
  • σε συγκεκριμένους αγώνες αυτοκινήτων (κυρίως στην Αφρική)
  • σε λογισμικά προγραμμάτων και ηλεκτρονικό παιχνίδι
  • στα ΜΜΕ (βιβλία, περιοδικά, κινηματογράφο, τηλεόραση, ραδιόφωνο)
  • στη μουσική (τίτλο τραγουδιών, όνομα μουσικού συγκροτήματος)
  • στην ονομασία μοντέλου κιτ ελικοπτέρου
  • στην ονομασία ποτού κοκτέιλ
  • στην ονομασία ποτού λικέρ (αυτοδιαφημίζεται στην ετικέτα του ως "λικέρ με άρωμα από εξωτικά φρούτα")[6]
  • στην ονομασία ροφήματος γιαουρτιού
  • στην ονομασία διαφόρων μοντέλων αυτοκινήτων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hans Wehr Arabic-English Dictionary
  2. «safari». oed.com. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2014. 
    See also: «safari in English corpus, 1800–2000». Google Ngram Viewer. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2014. 
  3. pp.6-7 Balfour, Daryl & Balfour, Sharna Simply Safari Struik, 2001
  4. p.175 Bickford-Smith, Vivian & Mendelsohn, Richard Black and White in Colour: African History on Screen James Currey Publishers
  5. Gibbs, Bibi Jordan Safari Chic: Wild Exteriors and Polished Interiors of AfricaSmith Publisher, 2000
  6. Amazon.com, Inc. or its affiliates (1996–2015). «Safari Fruit Liqueur 70 cl». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]