Σέρφινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέρφερ στην Ικαρία

Το σέρφινγκ ή κυματοδρομία (surfing ή σερφάρισμα) είναι θαλάσσιο άθλημα στο οποίο ο αθλητής (σέρφερ) καβαλάει ένα κινούμενο κύμα. Συνήθως τα κύματα αυτά βρίσκονται στον ωκεανό, αλλά μπορεί να βρίσκονται επίσης σε λίμνες ή ποτάμια, με τη μορφή στατικών ή παλιρροιακών κυμάτων, ή να είναι τεχνητά, όπως αυτά που δημιουργούνται από πλοία ή σε ειδικές πισίνες.

Το σέρφινγκ μπορεί να γίνει με σανίδα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Στο σύγχρονο σέρφινγκ συνήθως όμως αφορά το σέρφερ όρθιο πάνω σε ειδική σανίδα του σερφ. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως με τον σέρφερ να είναι ξαπλωμένος πάνω στη σανίδα ή στα γόνατα, ή ακόμη και χωρίς τη χρήση σανίδας, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα του.

Το σέρφινγκ κατάγεται από την Πολυνησία, όπου για αιώνες ήταν τμήμα του πολυνησιακού πολιτισμού. Η πρώτη φορά που το είδαν οι Ευρωπαίοι ίσως ήταν στην Ταϊτή το 1767, από τον Σάμουελ Γουόλις, ή το 1769 από τον Τζόζεφ Μπανγκς, μέλος της πρώτης αποστολής του Τζέιμς Κουκ με το HMS Endeavour. Ο Τζορτζ Φριθ (George Freeth, 1883-1919) χαρακτηρίζεται συχνά ως ο πατέρας του σύγχρονου σέρφινγκ.

Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Αυγούστου 2016, ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ότι το σερφ θα συμπεριληφθεί ως ολυμπιακό άθλημα για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο το 2020.[1]

Δημοφιλείς προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ινδονησία θεωρείται προορισμός με πολύ μεγάλη παράδοση και σημαντικές υποδομές στο σερφινγκ. Η Σρι Λάνκα επίσης είναι ένας ανερχόμενος προορισμός, με αξιόπιστο κυματισμό και υποδομές για την υποδοχή σέρφερς.

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαβάη, η Βραζιλία, η Καλιφόρνια των Η.Π.Α. και η Κόστα Ρίκα είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Αμερική για την εξάσκηση στο σέρφινγκ.

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μαρόκο και η Νότια Αφρική θεωρούνται οι σημαντικότεροι προορισμοί στην αφρικανική ήπειρο για σέρφινγκ.

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γαλλία και η Πορτογαλία είναι οι σημαντικότεροι προορισμοί στην Ευρώπη. Στη Γαλλία διεξήχθη το 2017 το παγκόσμιο πρωτάθλημα σέρφινγκ. Δημοφιλείς προορισμοί στους οποίους μπορεί κάποιος να εξασκηθεί στο Σέρφινγκ στην Ελλάδα είναι η Μεσακτή στην Ικαρία, η Κολυμπήθρα στην Τήνο, η Κρήτη, η Βουλιαγμένη Αττικής, ο Λαγκούβαρδος στην Πελοπόννησο, η Ασπροβάλτα στη ΘεσσαλονίκηΠάργα, η Πρέβεζα και η Ζαχάρω Ηλείας[2][3][4] Σχολές εκμάθησης σερφ στην Ελλάδα υπάρχουν στην Τήνο, στην Ικαρία, στη Σαντορίνη, στα Χανιά της Κρήτης, στη Λήμνο, στον Λαγκούβαρδο της Πελοποννήσου, στην Πύλο της Μεσσηνίας και στη Γλυφάδα Αττικής. [5]

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυστραλία θεωρείται το προπύργιο του σέρφινγκ με μακραίωνη παράδοση, εξαιρετικές υποδομές και σημαντικότατους προορισμούς για την εξάσκηση του αθλήματος. Τα Νησιά Φίτζι είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός προορισμός για την εκμάθηση σέρφινγκ.

Αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κέλι Σλέιτερ, ο οποίος έχει κατακτήσει 11 παγκόσμια πρωταθλήματα, θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος σέρφερ όλων των εποχών [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Surfing στο Wikimedia Commons