Παρελθόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως παρελθόν ορίζεται το σύνολο όλων των γεγονότων που συνέβησαν πριν από ένα δεδομένο χρονικό σημείο.[1] Το παρελθόν αντιπαραβάλλεται και ορίζεται από το παρόν και το μέλλον. Η έννοια του παρελθόντος προέρχεται από τον γραμμικό τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τον χρόνο μέσω της μνήμης ή και της γραπτής γλώσσας.[2]

Στη γραμματική της νέας ελληνικής, οι ενέργειες ταξινομούνται σύμφωνα με έναν από τους ακόλουθους οκτώ ρηματικούς χρόνους: παρελθόν (Παρατατικός, αόριστος Υπερσυντέλικος), παρόν (Ενεστώτας, Παρακείμενος) ή μέλλον (Μέλλοντας Εξακολουθητικός, Μέλλοντας Στιγμιαίος, Μέλλοντας Συντελεσμένος). Οι παρελθοντικοί χρόνοι αναφέρονται σε ενέργειες που έχουν ήδη συμβεί αμέσως με διάρκεια (παρατατικός), στιγμιαία (αόριστος) ή πριν από άλλες πράξεις (υπερσυντέλικος).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «past» (web article). Dictionary.com. Dictionary.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2018. 
  2. Christian, David. «Record Keeping and History: How We Chronicle the Past» (web article). www.khanacademy.org. Khan Academy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2018.