Παντομίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παντομίμα, Πάβλο Θίβες

Η παντομίμα είναι είδος παραγωγής μουσικής κωμωδίας, που προορίζεται για την οικογενειακή ψυχαγωγία. Αναπτύχθηκε στην Αγγλία και εκτελείται ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αγγλόφωνες χώρες. Η σύγχρονη παντομίμα περιλαμβάνει τραγούδια, φάρσες, χονδροειδή κωμωδία και χορό. Συνδυάζει επίκαιρο χιούμορ, με μία ιστορία ελαφρά βασισμένη σε κάποιο πολύ γνωστό παραμύθι ή θρύλο, ή σε λαογραφικά στοιχεία.[1][2] Είναι συμμετοχική μορφή θεάτρου, όπου παίρνει μέρος και το κοινό, το οποίο αναμένεται να τραγουδήσει μαζί με τους καλλιτέχνες ορισμένα κομμάτια της μουσικής, και να φωνάζει φράσεις σε αυτούς.

Η παντομίμα έχει μεγάλη θεατρική ιστορία στη δυτική κουλτούρα, που χρονολογείται από το κλασσικό θέατρο. Αναπτύχθηκε εν μέρη από την κομέντια ντελ άρτε της Ιταλίας του 16ου αιώνα, αλλά και από παραδόσεις άλλων ευρωπαϊκών και βρετανικών σκηνών, όπως αυτές του βρετανικού μεγάρου μουσικής και του μασκέ του 17ου αιώνα.[1] Σημαντικό μέρος της παντομίμας, μέχρι τον 19 αιώνα, αποτελούσε το κωμικό θεατρικό είδος αρλεκινάντ.

Εκτός Βρετανίας, η λέξη "παντομίμα" χρησιμοποιείται συχνά εννοώντας τη μίμηση, παρά τη θεατρική μορφή που περιγράφεται σε αυτό το λήμμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Reid-Walsh, Jacqueline. "Pantomime", The Oxford Encyclopedia of Children's Literature, Jack Zipes (ed.), Oxford University Press (2006), ISBN 9780195146561
  2. Mayer (1969), σελ. 6