Πίρσινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πίρσινγκ ονομάζεται η πρακτική διάτρησης ή κοπής μέρους του ανθρωπίνου σώματος, δημιουργώντας ένα άνοιγμα στο οποίο μπορούν να προστεθούν κοσμήματα από επιχρυσωμένες κλωστές τοποθετημένες υποδερμικά, από λευκόχρυσο, τιτάνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι έχει ασκηθεί η πρακτική με διάφορες μορφές φύλα από την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο.

Το τρύπημα στο αυτί και τη μύτης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, όπως και στην αρχαιότητα, που αποδεικνύεται από κτερίσματα. Τα παλαιότερα μουμιοποιημένα λείψανα που ανακαλύφθηκαν ποτέ είχαν σκουλαρίκια[1], που πιστοποιούν την ύπαρξη της πρακτικής πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια. Το τρύπημα της μύτης έχει τεκμηριωθεί ήδη από το 1500 π.Χ. Τα τρυπήματα αυτού του τύπου έχουν τεκμηριωθεί παγκοσμίως, ενώ τα τρυπήματα χειλιών και γλώσσας βρέθηκαν ιστορικά σε πολιτισμούς της Αφρικής και σε πολλούς άλλους, αλλά στην πραγματικότητα προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Το τρύπημα της θηλής και των γεννητικών οργάνων έχει επίσης ασκηθεί από διάφορους πολιτισμούς, με το τρύπημα της θηλής να χρονολογείται τουλάχιστον από την Αρχαία Ρώμη, ενώ το τρύπημα των γεννητικών οργάνων περιγράφεται στην Αρχαία Ινδία 320 έως 550 μΧ. Η πρακτική του body piercing είχε εξασθενήσει στη δυτική κοινωνία αλλά γνώρισε ανάπτυξη μεταπολεμικά, ιδίως από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν piercing τρύπημα είναι ποικίλοι και περιλαμβάνουν θρησκευτικούς ή πνευματικούς λόγους, έκφραση, για αισθητική αξία, για σεξουαλική ευχαρίστηση, αφομοίωση στον πολιτισμό ή ιδεολογικούς λόγους. Ορισμένα σχολεία και εργοδότες έχουν απαγορεύσει καθολικά την πρακτική αυτήν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Hesse 2007, σελ. xvii)