Νότα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η νότα Λα
Διπλό πεντάγραμμο των κλειδιών Σολ και Φα. Οι νότες απεικονίζονται με τις αγγλικές ονομασίες τους
Νότα

Στη μουσική, η νόταφθογγόσημο ή και φθόγγος), και ιδιαίτερα στο δυτικό κομμάτι της εν λόγω τέχνης, είναι μια θεμελιώδης έννοια με διπλή σημασιολογία:

  • οι ήχοι που χαρακτηρίζονται από ευκόλως αντιληπτό τονικό ύψος, κι επομένως μπορούν να αναπαρασταθούν με τη βοήθεια της προαναφερθείσας σημειογραφίας.

Ονόματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τη δυτική μουσική θεωρία, οι μουσικοί φθόγγοι (νότες) έχουν επτά ονόματα: Ντο, Ρε, Μι, Φα, Σολ, Λα και Σι, ενώ οι αντίστοιχες αγγλικές ονομασίες είναι: C, D, E, F, G, A και B.

Στην αντίστοιχη εικόνα με το διπλό πεντάγραμμο, στο πάνω πεντάγραμμο βρίσκεται το κλειδί του Σολ και στη γραμμή όπου ξεκινά το κλειδί, τοποθετείται η νότα Σολ, η οποία είναι η G4. Αντίστοιχα στο κάτω πεντάγραμμο το κλειδί του Φα ξεκινά από τη γραμμή που τοποθετείται η νότα Φα. Η νότα C4 που είναι η νότα Ντο4 είναι το «μεσαίο Ντο» που δημιουργεί συνέχεια στις οκτάβες των δύο πενταγράμμων.[1] Η ένδειξη με τον αριθμό 4 δείχνει την οκτάβα που αντιστοιχεί στην 4η οκτάβα του πιάνου, και τοποθετείται συνήθως σε νότες εκτός πενταγράμμου, ώστε να γνωρίζουμε το ακριβές ύψος της νότας.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Θεωρία της Μουσικής - Πεντάγραμμο - Κλειδιά». musictheory.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2016. 
  2. «Θεωρία της Μουσικής - Νότες». musictheory.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]