Λεμονάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμπορικό μπουκάλι ρωσικής λεμονάδας (τρία μεγέθη).

Η λεμονάδα, αναφερόμενη στην περιοχή της Αττικής ως λεμονίτα, είναι ένα δροσιστικό ποτό, αναψυκτικό, από χυμό λεμονιού, ιδιαίτερα διαδεδομένο το Καλοκαίρι κυρίως λόγω της δροσερής του γεύσης. Παρασκευάζεται και πωλείται από πολλές εταιρείες ως αναψυκτικό, σε χάρτινη, πλαστική, ή συσκευασία αλουμινίου. Μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι.

Οι σπιτικές συνταγές είναι πολλές, χυμός από το στύψιμο του λεμονιού[1] που πίνεται ή σκέτος ή με την προσθήκη ζάχαρης, ακόμα και σιρόπι βρασμένης ζάχαρης[2]. Μπορεί να προστεθεί και ανθρακικό με τη χρήση μαγειρικής σόδας, ανάλογα τα γούστα προστίθενται και διάφορα μυρωδικά, όπως Δυόσμος ή Βασιλικός.

Πριν την ανακάλυψη της εμφιάλωσης, η λεμονάδα πωλούνταν από πλανόδιους μικροπωλητές που στην Ελλάδα λέγονταν λεμοναδοπώλης. Παρασκεύαζαν μόνοι τους την λεμονάδα και πρώτη ύλη ήταν το νερό, η ζάχαρη[3] και το "ξυνό" η το στυμμένο λεμόνι[4]. Πρώτη φορά εμφιαλώθηκε χυμός λεμονάδας από Βιομηχανία στην Ελλάδα ήταν από την ΕΨΑ στον Βόλο το 1924[5].

Το όνομα Λεμονάδα έχει χρησιμοποιηθεί και σαν τίτλος, όπως η ταινία του αμερικάνικου κινηματογράφου lemonade stories[6], το παιδικό μουσικό συγκρότημα lemonade mouth[7], κ.α.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]