Κατοικίδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας ημίαιμος μολοσσός και μία γάτα

Ένα κατοικίδιο ζώο είναι επιλεγμένο ζώο από κάποιον άνθρωπο για προστασία ή την ψυχαγωγία του.

Δύο από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι τα σκυλιά και οι γάτες. Άλλα ζώα που συνήθως επιλέγονται είναι τα κουνέλια, κουνάβια, χάμστερ, τσιντσιλά, ινδικά χοιρίδια, χελώνες, σαύρες και φίδια, χρυσόψαρα και σπανιότερα τα άλογα.

Τα κατοικίδια παρέχουν στους ιδιοκτήτες τους τόσο φυσικά όσο και συναισθηματικά οφέλη. Το περπάτημα ενός σκύλου μπορεί να προσφέρει τόσο στον άνθρωπο όσο και στον σκύλο γυμναστική, καθαρό αέρα και κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσφέρουν συντροφιά σε άτομα που ζουν μόνοι ή σε ηλικιωμένους που δεν έχουν επαρκή κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Υπάρχει ιατρικά εγκεκριμένη κατηγορία θεραπευτικών ζώων, κυρίως σκύλων, γάτων και αλόγων, που έρχονται να επισκεφθούν περιορισμένους ανθρώπους, όπως παιδιά σε νοσοκομεία ή ηλικιωμένους σε γηροκομεία. Η θεραπεία με κατοικίδια ζώα χρησιμοποιεί εκπαιδευμένα ζώα και χειριστές για να επιτύχουν συγκεκριμένους φυσικούς, κοινωνικούς, γνωστικούς ή συναισθηματικούς στόχους με τους ασθενείς.

Ορισμένοι μελετητές και φιλοζωικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κατοχή των κατοικιδίων ζώων λόγω της έλλειψης αυτονομίας και αντικειμενοποίησης.

Δημοτικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν περίπου 86,4 εκατομμύρια κατοικίδιες γάτες και περίπου 78,2 εκατομμύρια κατοικίδιοι σκύλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 2007-2008. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα νοικοκυριά που είναι ιδιοκτήτες σκύλων ξεπερνούν τους αριθμούς των νοικοκυριών που έχουν γάτες, αλλά ο συνολικός αριθμός κατοικίδιων γατών ήταν υψηλότερος από εκείνος των σκύλων. Το ίδιο ισχύει και για το 2011.

γενικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένα οικόσιτα ζώα (ζώα εκτροφής) αποφέρουν άμεσα υλικά οφέλη στον άνθρωπο, για παράδειγμα, ως πηγή τροφής (γάλα, κρέας), υλικών (μαλλί, δέρμα). Άλλα ζώα (εργατικά ζώα και ζώα εξυπηρέτησης) ωφελούν τους ανθρώπους εκτελώντας εργασίες εργασίας (μεταφορά αγαθών, ασφάλεια κ.λπ.).

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι τα ζώα συντροφιάς που είναι διασκεδαστικά, διασκεδαστικά και κοινωνικά. Για τους κατοίκους των πόλεων, η έννοια «κατοικίδια» συνδέεται συχνότερα με τη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή με τα «κατοικίδια (κατοικίδια)». Πολλές οικογένειες που διατηρούν ορισμένα ζώα στο σπίτι σημειώνουν ότι αυτά τα ζώα δημιουργούν άνεση, ηρεμία και ανακουφίζουν από το άγχος.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ζώα της ίδιας φυλής μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, κάποιος εκτρέφει κουνέλια για κρέας και γούνα, και κάποιος κρατά ένα κουνέλι στο σπίτι ως κατοικίδιο. Ορισμένα απόβλητα από ένα ζώο συντροφιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη δευτερεύουσας σημασίας παραγωγής. Έτσι, από έναν μακρυμάλλη σκύλο, καθώς και από μια γάτα ή ένα κουνέλι, μπορείτε να συλλέξετε μια ορισμένη ποσότητα μαλλιού και να το χρησιμοποιήσετε για να πλέξετε ζεστά ρούχα για τον εαυτό σας ή τα μέλη της οικογένειας. Τα φτερά πουλερικών χρησιμοποιούνται για διακοσμητικές χειροτεχνίες και καλές τέχνες.

Τα κατοικίδια μπορούν να φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους (στάβλο, στάβλο, σκυλόσπιτο), αλλά μπορούν επίσης να ζήσουν απευθείας στο σπίτι ενός ατόμου. Από εκείνα τα ζώα που ζουν στο σπίτι, μερικά κρατούνται σε κλουβιά, ενυδρεία, terrarium και άλλα «σπίτια», ενώ άλλα (για παράδειγμα, γάτες, σκύλοι, κουνέλια) επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δωμάτιο.

Τα οικόσιτα ζώα στις ανεπτυγμένες χώρες τρέφονται κυρίως με τροφές εμπορικής σύνθεσης από ειδικά επιλεγμένα συστατικά. Πρόκειται για σύνθετες τροφές για ζώα φάρμας, γάτες ή σκύλους. Αυτές οι τροφές δεν είναι μόνο βολικές στη χρήση, αλλά παρέχουν στο ζώο όλες τις απαραίτητες ουσίες. Ωστόσο, για ορισμένα κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα για τα περισσότερα αμφίβια και ερπετά, τέτοιες τροφές δεν είναι κατάλληλες. Η διατροφή τους στο σπίτι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική. Εκτός από κατοικίδια μπορεί να υπάρχουν και ανεπιθύμητοι ένοικοι στο σπίτι – ζώα του σπιτιού. Εγκαθίστανται σε μια κατοικία ή κοντά στην κατοικία ενός ατόμου χωρίς πρόσκληση, χωρίς να αποφέρουν κανένα όφελος και μερικές φορές να προκαλούν πολύ κακό. Αυτά είναι, για παράδειγμα, αρουραίοι, ποντίκια, κατσαρίδες, μυρμήγκια, άγριες γάτες. Τα οικιακά ζώα περιλαμβάνονται σε μια μεγαλύτερη ομάδα συνανθρωπικών ζώων που ζουν κοντά σε ανθρώπινες κατοικίες.

Αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα οικόσιτα ζώα κατάγονται από άγρια ​​ζώα που ζουν στη φύση. Πολλά άγρια ​​ζώα μπορούν να εξημερωθούν, ειδικά σε νεαρή ηλικία, ακόμη και να διατηρηθούν στο σπίτι. Μερικές φορές συμβαίνει ότι τα άγρια ​​ζώα εξημερώνονται εύκολα, αλλά μετά βίας αναπαράγονται σε αιχμαλωσία. Αλλά αν τα εξημερωμένα ζώα αναπαράγονται, τότε οι απόγονοί τους πρέπει να εξημερωθούν ξανά.

Σε αντίθεση με τα άγρια ​​ζώα που εξημερώνονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία, τα οικόσιτα ζώα τείνουν να αναπαράγονται εύκολα. Όταν μια τέτοια εύκολη αναπαραγωγή είναι επιθυμητή, η γονιμότητα αναφέρεται ως θετική ποιότητα. Οι απόγονοι των κατοικίδιων ζώων δεν χρειάζεται να εξημερωθούν – τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα ζώο κατοικίδιο είναι σταθερά στα γονίδια και κληρονομούνται. Αυτό το γενετικό σύνολο αναπτύχθηκε στη διαδικασία επιλογής που έχουν πραγματοποιήσει οι άνθρωποι ανά τους αιώνες.

Ο αριθμός των ειδών οικόσιτων ζώων είναι σχετικά μικρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ειδών στο ζωικό βασίλειο. Έτσι, υπάρχουν περισσότερα από δύο χιλιάδες είδη θηλαστικών στον κόσμο και μόνο περίπου 40 είδη κατοικίδιων ζώων.Αν αφαιρέσουμε τέτοιους οργανισμούς από τη λίστα των κατοικίδιων ζώων ως εκπροσώπους εντόμων (μέλισσα, κοχίνιο, δύο ή τρία είδη μεταξοσκώληκα ) και δύο ράτσες ψαριών (χρυσόψαρο και κυπρίνος, περισσότερες λεπτομέρειες στο τμήμα του ενυδρείου), τότε θα παραμείνουν μόνο 27 είδη «πραγματικών» κατοικίδιων ζώων.

βιολογική ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα οικόσιτα ζώα περιλαμβάνονται στη γενική βιολογική ταξινόμηση μαζί με τους άγριους συγγενείς τους:

  • Η κτηνοτροφία, κατά κανόνα, ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών, στην τάξη των αρτιοδακτύλων και στην υποκατηγορία των μηρυκαστικών. Με την πλήρη έννοια, τα ζώα, δηλαδή τα ζώα των οποίων η ύπαρξη εξαρτάται ουσιαστικά από τον άνθρωπο και χωρίς τα οποία, με τη σειρά του, είναι δύσκολο για τον άνθρωπο να κάνει, όχι περισσότερα από 7-8 είδη. Αυτά τα είδη έχουν παίξει ιστορικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Αυτά περιλαμβάνουν αγελάδα (ή βοοειδή), πρόβατα, κατσίκες (μικρά βοοειδή), βουβάλι, δρομάδες, βακτριανοί, λάμα, αλπακά και τάρανδοι. Στην Ασία, οι λειτουργίες του ταύρου εκτελούνται από το banteng και το gayal και στο Θιβέτ από το yak. Από τα μη μηρυκαστικά αρτιοδάκτυλα, ο χοίρος ανήκει στην κτηνοτροφία. Εξοπλισμένα βοοειδή – οικόσιτο άλογο, πόνυ, γάιδαρος και μουλάρι.
  • Σκύλος, γάτα, κουνάβι – αρπακτικό (Carnivora).
  • Κουνέλι – λαγόμορφα (Λαγόμορφα).
  • Ινδικό χοιρίδιο, ποντίκι, διακοσμητικός αρουραίος – τρωκτικά (Rodentia).

Τα οικόσιτα πτηνά ταξινομούνται ως εξής:

  • σειρά γαλλιφόρων (Galliformes) – κοτόπουλο, γαλοπούλα, ιαπωνικό ορτύκι, φραγκόκοτα, φασιανός και παγώνι,
  • τάξη των anseriformes (Anseriformes) – βουβός κύκνος, χήνα, πάπια και μοσχομυριστή πάπια,
  • αποκόλληση περιστεριού (Columbiformes) – γκρι περιστεριού και τούρκικο,
  • σειρά παθητικών (Passeriformes) – καναρίνι,
  • ομάδα parakeet (Psittaciformes) – budgerigar.

Ζώα εκτροφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι όλα τα ζώα που αναφέρονται εδώ εξίσου εξημερωμένα. Τα ζώα της φάρμας είναι τα πιο εξημερωμένα. Έχουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ικανότητα προσαρμογής (με τη βοήθεια του ανθρώπου) σε ποικίλες εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα, μπορούν να αντέξουν το έντονο κρύο και τη ζέστη και να τρώνε τροφές όχι μόνο που παρέχονται από την ίδια τη φύση, αλλά και παρασκευασμένες τεχνητά. Η αγελάδα, το πρόβατο, το άλογο και ο χοίρος έχουν τέτοιες ιδιότητες, και ως εκ τούτου είναι κοινά στη φάρμα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που, όπως το βουβάλι, η καμήλα, ο τάρανδος, η λάμα και η αλπακά (πάκο), ζουν μόνο σε ορισμένες περιοχές – σε πολύ κρύες ή ζεστές λωρίδες της Ασίας και της Αφρικής ή στα ψηλά βουνά του Περού.

Τα κατοικίδια έχουν μεγάλο όφελος για τον άνθρωπο: αποτελούν πηγή τροφής (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, λίπος, αυγά), πρώτες ύλες για την κατασκευή ρούχων, παπουτσιών, μεταφέρουν βαριά φορτία και βοηθούν στην εκτέλεση γεωργικών εργασιών, καθώς και ασφάλεια, επικοινωνία και άλλες εργασίες (σκύλοι, γάτες, μερικά πουλιά). Τα έντομα σάς επιτρέπουν να λαμβάνετε χρήσιμα προϊόντα: μέλι, πρώτες ύλες για την κατασκευή μεταξιού. Οι μικροοργανισμοί (μαζί με τους μύκητες και τα φυτά) αποτελούν ουσιαστικό πόρο για τη φαρμακοβιομηχανία.

Μερικές φορές τα ζώα διατηρούνται για ευχαρίστηση και ψυχαγωγία: έντομα, ερπετά, πουλιά, θηλαστικά.

Οι υποστηρικτές του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων πιστεύουν ότι ένα άτομο δεν πρέπει να σκοτώνει ζώα για να χρησιμοποιεί κρέας και δέρματα. Μερικοί χορτοφάγοι (vegans), εκτός από κρέας, δεν τρώνε επίσης γάλα και αυγά.

Οικόσιτα ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο χαρακτηριστικό των οικόσιτων ζώων, που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι, είναι η ποικιλία των ιδιοτήτων τους. Αυτό χρησιμοποιείται για την εκτροφή μιας ποικιλίας φυλών. Χάρη στην επίπονη εργασία επιλογής, τους τελευταίους δύο αιώνες, ορισμένα από τα αρχικά ζώα έχουν αλλάξει πέρα ​​από την αναγνώριση. Ένα παράδειγμα είναι η αγελάδα με κοντό κέρατο, το πρόβατο Leicester και Southdown, το αγγλικό άλογο κούρσας και το βαρέλι, και τέλος οι ράτσες χοίρων Yorkshire και Berkshire. Αυτές οι αλλαγές στον ζωικό οργανισμό και η εδραίωση της επιθυμητής κληρονομικότητας κατέστησαν δυνατές ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας εργασίας που πραγματοποιήθηκε από πολλές γενιές κτηνοτρόφων.

Εάν πάρετε το αρχικό ζώο και το βάλετε δίπλα στο εκτρεφόμενο ζώο, τα αποτελέσματα της επιλογής είναι συχνά απλά απίστευτα. Ο αγγλικός ταύρος φτάνει σε μάζα έως και 50-70 λίβρες. Το ρωσικό πρόβατο αγρότη ζυγίζει 50-60 λίβρες, το πρόβατο Southdown τρέφεται μέχρι 400-600 λίβρες και επιπλέον παράγει 10-15 λίβρες υψηλής ποιότητας μακρύ μαλλί. Οι αγγλικοί χοίροι σε ένα χρόνο φτάνουν σε μάζα 10-12 κιλών (για σύγκριση, για να ληφθεί μια τέτοια μάζα, ένας ρωσικός χοίρος πρέπει να εκτραφεί για 3-4 χρόνια). Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε για τα αγγλικά άλογα και τα βαριά φορτηγά, έχουν κερδίσει από καιρό παγκόσμια φήμη.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αλλαγών στις ιδιότητες των κατοικίδιων ζώων ανάλογα με τις ανθρώπινες ανάγκες είναι τα πρόβατα μερινό. Η επιλογή του παλτό του καθορίστηκε από αλλαγές στη ζήτηση για διαφορετικούς τύπους μαλλιού. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι εκτροφείς προβάτων προσπάθησαν να αλλάξουν το μήκος, τη λεπτότητα και άλλα χαρακτηριστικά του μαλλιού μερινό.

Επί του παρόντος, οι κτηνοτρόφοι ψάχνουν να δημιουργήσουν ράτσες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για διάφορες λειτουργίες. Για παράδειγμα, στα βοοειδή προσπαθούν να συνδυάσουν το γάλα με την ικανότητα πάχυνσης και στα πρόβατα – την παραγωγή καλού μαλλιού με κρέας.

Το έργο των αδερφών Beckwell και Collins έδειξε ότι μέσω της επιλογής είναι δυνατό να επιτευχθούν οι επιθυμητές αλλαγές στις ιδιότητες των κατοικίδιων ζώων και μπορεί κανείς μόνο να μαντέψει αν υπάρχει όριο σε αυτές τις αλλαγές.

Ο Δαρβίνος, στο παγκοσμίως γνωστό έργο του On the Origin of Species, αναφέρθηκε επανειλημμένα στα επιτεύγματα των κτηνοτρόφων στην εκτροφή νέων φυλών ζώων. Όλο το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις αλλαγές που υφίστανται τα ζώα και τα φυτά ως αποτέλεσμα της εξημέρωσής τους.

Υποπροϊόντα επιλογής και ενδογαμίας είναι τάσεις για κληρονομικές ασθένειες χαρακτηριστικές της συγκεκριμένης φυλής και επίκτητα μεταλλακτικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν και μερικές φορές συντομεύουν τη ζωή του ζώου.[1]

Ιστορία της εξημέρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για το πώς και πότε ξεκίνησε η εξημέρωση. Δεν υπάρχουν πρακτικά πληροφορίες για αυτό ούτε σε θρύλους ούτε σε ιστορικά χρονικά. Πιστεύεται ότι ο άνθρωπος της Λίθινης Εποχής είχε ήδη μαζί του σχεδόν όλα τα κύρια οικόσιτα ζώα. Τα αρχαιότερα πολιτιστικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Γραφής, μιλούν για αγελάδες, πρόβατα, άλογα και άλλα ως τα πιο κοινά εξαρτήματα του ποιμενικού και αγροτικού εμπορίου των λαών. Η εποχή που ο άνθρωπος εξημερώνει τα σύγχρονα οικόσιτα ζώα παραμένει άγνωστη, όπως και η προέλευση των περισσότερων οικόσιτων θηλαστικών.

Ωστόσο, υποτίθεται ότι κάθε ένα από τα οικόσιτα ζώα είχε άγριους προγόνους. Η απόδειξη για αυτό είναι η μελέτη των οστών που βρέθηκαν σε υπολείμματα συσσωρευμένων κτιρίων. Κατά την ανάλυση των ανασκαφών, ήταν δυνατό να διακριθούν τα οστά κατοικίδιων ζώων από τα οστά άγριων ζώων που σχετίζονται με αυτά. Έτσι, μπορεί να υποτεθεί ότι στην προϊστορική εποχή τα ίδια ζώα μπορούσαν να είναι και άγρια ​​και εξημερωμένα. Επί του παρόντος, τα είδη στα οποία ανήκουν ορισμένα οικόσιτα ζώα δεν απαντώνται στη φύση (αγελάδα).

Το ερώτημα ποιος ήταν ο πρόγονος ορισμένων από τα οικόσιτα ζώα εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενο. Έτσι, άλλοι πιστεύουν ότι το ρωσικό οικόσιτο πρόβατο προέρχεται από το μουφλόν, άλλοι από το αργάλι και άλλοι από το βορειοαφρικανικό άγριο πρόβατο (Ovis tragelophus). Ποιος θεωρεί ότι ο πρόγονος του σκύλου είναι λύκος, που είναι τσακάλι, και μερικά – και τα δύο αυτά είδη (μερικές φορές προστίθεται ένα κογιότ). Σύμφωνα με τις σύγχρονες ιδέες, οι σκύλοι κατάγονται εξ ολοκλήρου από λύκους.

Οι άγριοι εκπρόσωποι πολλών οικόσιτων ζώων έχουν εξαφανιστεί. Έτσι, το tur (Bos primigenius) θεωρείται ο πρόγονος των περισσότερων από τις φυλές βοοειδών. Έζησε σαν άγριος ταύρος, όχι μόνο στα προϊστορικά, αλλά και σε σχετικά πρόσφατους χρόνους. Αυτό αποδεικνύεται από τους θρύλους της σλαβικής λαϊκής ποίησης, τα αρχαία ρωσικά έπη, στη συνέχεια τα ονόματα διαφόρων περιοχών, στα οποία ακούγεται το όνομα της περιοδείας και, τέλος, τα θετικά νέα για τα χρονικά και άλλα μνημεία της αρχαίας λογοτεχνίας. Κρίνοντας από αυτά τα μνημεία, η αρχαία ξενάγηση ήταν πολύ γνωστή στους προγόνους μας, ήταν ένα ογκώδες ζώο, με μακριά κέρατα, χρώματος κόλπου, ξεχώριζε για την τεράστια δύναμη και ταχύτητα, του άρεσε να μένει σε βαλτώδεις περιοχές σε δασώδεις περιοχές , ως δωρεάν για φαγητό και μοναχικό. Σύμφωνα με τα έπη, τα όρια του βιότοπου της περιήγησης καθορίζονται από τον Δνείπερο, τη γη Volyn και τα λιθουανικά δάση, αλλά η λαϊκή γλώσσα και τα ονόματα διαφόρων περιοχών στα οποία έχει διατηρηθεί το όνομα της περιήγησης επεκτείνει αυτά τα σύνορα ανατολικά προς τα ανατολικά. άνω ρου του Ντόνετς και βόρεια προς τη Λάντογκα (όπου υπάρχει η έρημος Τούροβα), το Γκριαζόβετς και το Γκάλιτς. Από άμεσες μαρτυρίες της περιοδείας, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η περιγραφή της που δόθηκε από τον διάσημο Χέρμπερσταϊν, ο οποίος ήρθε στη Ρωσία τον 16ο αιώνα. Προκειμένου να μην συγχέονται οι αύρες με τον βίσονα που ζει μέχρι σήμερα, ο Χέρμπερσταϊν στις σημειώσεις του (“Rerum Moscoviticarum commentarii”) συμπεριέλαβε σχέδια και των δύο ζώων.

Έτσι, ως προς την προέλευση του οικόσιτου ταύρου, το ερώτημα θα ήταν ξεκάθαρο αν δεν ήταν γνωστό ότι μερικά από τα οικόσιτα ζώα μετατρέπονται εύκολα σε άγρια. Στην Αμερική, πριν την ανακάλυψή του, δεν υπήρχε ούτε ένα από τα οικόσιτα ζώα του Παλαιού Κόσμου. Δεν υπήρχαν άλογα, αγελάδες, γουρούνια, πρόβατα, κατσίκες. Όλα αυτά τα αυθεντικά οικόσιτα ζώα μας τα έφεραν στην Αμερική οι Ευρωπαίοι και όλοι βρήκαν τόσο ευνοϊκό έδαφος για τον εαυτό τους που σύντομα πολλαπλασιάστηκαν σε υπερβολικό βαθμό. Ο αριθμός τους άρχισε να ξεπερνά τις ανάγκες του πληθυσμού. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, βέβαια, κάποια ζώα έμειναν χωρίς επίβλεψη, άρχισαν να υστερούν από τα κοπάδια, να περιφέρονται στα δάση και σταδιακά να αγριεύουν. Με αυτόν τον τρόπο άρχισαν να στρατολογούνται στην Αμερική ολόκληρα κοπάδια άγριων ταύρων και αλόγων. Ο Ναθούσιους λέει ότι είχε περιπτώσεις γουρουνιών που έτρεχαν άγρια ​​και τους ζευγάρωναν με αγριογούρουνα.

Αυτό που συνέβη με τα οικόσιτα ζώα μας στην Αμερική, και αυτό που συμβαίνει σε κάποιο βαθμό στην Ευρώπη, επαναλαμβάνεται και στις αραιοκατοικημένες περιοχές της Αυστραλίας, όπου τα άγρια ​​βοοειδή και τα άλογα δεν είναι καν ασφαλή για τους ανθρώπους. Στην ευκολία του τρεξίματος των άγριων κατοικίδιων ζώων ορισμένοι βλέπουν ως απόδειξη της καταγωγής τους από άγρια ​​είδη. Επειδή μερικά από τα οικόσιτα ζώα τρέχουν άγρια ​​τόσο εύκολα που η φύση τους ταιριάζει περισσότερο με την άγρια ​​κατάσταση παρά με την οικόσιτη, τεχνητή κατάσταση, από την οποία φαίνεται να προσπαθούν να βγουν. Εάν η εξημέρωση ήταν φυσική ιδιότητα ορισμένων ζώων, τότε δεν θα ήταν εύκολο για τέτοιους ανθρώπους να το κάνουν χωρίς ανθρώπινη βοήθεια και η μεταφορά άγριων ζώων ενός είδους σε μια οικόσιτη κατάσταση δεν θα ήταν μεγάλη υπόθεση. Όπως και να έχει, αλλά το ζήτημα της προέλευσης των κατοικίδιων ζώων μας, αυτών των πιο κοντινών υπηρετών και φίλων του ανθρώπου, θα πρέπει να θεωρείται ανοιχτό, αφού, σύμφωνα με τη δίκαιη παρατήρηση του Ναθούσιου, βρίσκεται έξω από την παρατήρηση και την εμπειρία.

Όσο για τα κατοικίδια ζώα, δηλαδή τα ζώα που ζουν στην ίδια κατοικία με ένα άτομο, τα σκυλιά άρχισαν να παίζουν αυτόν τον ρόλο πριν από οποιονδήποτε άλλο. Στην αρχαία Ρώμη και στην πρώιμη μεσαιωνική Ευρώπη, η νυφίτσα ήταν ένα συνηθισμένο κατοικίδιο, καθώς θηράμαζε τα τρωκτικά του σπιτιού. Ωστόσο, λόγω της κακής δαμαστικότητας της νυφίτσας ως κυνηγού οικιακών παρασίτων, αντικαταστάθηκε από γονίδια (για σύντομο χρονικό διάστημα τον Μεσαίωνα) και γάτες, που παραμένουν κοινά κατοικίδια στην εποχή μας, όταν η ανάγκη για εξόντωση του τα τρωκτικά έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Άστεγα ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άστεγα ζώα εξημερώνονται όχι σε σχέση με ένα άτομο ή οικογένεια, αλλά σε σχέση με την ανθρώπινη κοινωνία. Ο όρος είναι κοντά στην έννοια των «παραμελημένων ζώων», που περιλαμβάνει όλα τα οικόσιτα και εξημερωμένα ζώα που βρίσκονται εκτός ανθρώπινου ελέγχου, έστω και προσωρινά (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χάνονται ή περιφέρονται ελεύθερα). Από την άλλη πλευρά, τα άστεγα ζώα μπορούν να ελέγχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τον άνθρωπο (βλ. Φύλακας Αστέγων Ζώων). Τα άστεγα ζώα δεν περιλαμβάνουν άγρια ​​είδη γατών και σκύλων (ντίνγκο).

Όσον αφορά τα είδη, τα σκυλιά και οι γάτες κυριαρχούν μεταξύ των άστεγων ζώων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κατοικίδιο – τι πρέπει να ξέρετε». Τα πάντα για τα πάντα. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2023.